Кой кой е сред новите министри в кабинета?

Вижте кратка биография на новите членове на кабинета
Обновена: 23 юли 2020 15:15 | 23 юли 2020 12:10, Красимир Ангелов
249

Кирил Ананиев ще бъде новият финансов министър. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министър-председателят Бойко Борисов  постигна съгласие с партньорите си от управляващата коалиция – вицепремиера и председател на ВМРО Красимир Каракачанов и лидера на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов, относно кадровите промени в правителството, които да бъдат направени.

След като премиерът прие депозираните оставки на министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и министъра на икономиката Емил Караниколов, днес на провелия се Коалиционен съвет бяха одобрени предложенията за нови ръководители на трите ведомства.

За министър на финансите е предложен настоящият министър на здравеопазването Кирил Ананиев, който преди да поеме здравното министерство бе заместник-министър на финансите и служебен министър на финансите.

Още по темата
Кирил Ананиев започва работа в Министерството на финансите (МФ) през 1980 г., след като завършва специалност "Финанси и кредит" в УНСС. Специализира в областта на финансирането на социално-културните разходи в УНСС, както и в областта на реформата в здравеопазването в Чикаго, САЩ.

Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление "Държавни разходи" и заместник-министър на финансите при три последователни правителства в периода 1998-2009 г.

Бил е също секретар по финансова политика в администрацията на президента на Република България (2009-2011 г.) и съветник към политическия кабинет на министър-председателя (2013-2014 г.).

От август 2014 г. до януари 2017 г. е заместник-министър на финансите. От 27.01.2017 г. до 03.05.2017 г. е министър на финансите на Република България в служебното правителство с министър-председател проф. Огнян Герджиков.

От 4 май 2017 г. до 10 ноември 2017 г. е заместник-министър на финансите в третото правителство с премиер Бойко Борисов. Избран е за министър на здравеопазването на 10 ноември 2017 г. от 44-ото Народно събрание.

Министър на вътрешните работи пък ще стане настоящия директор на ГД "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски. Той е роден е на 31 юли 1968 г. в град Кюстендил.

Завършил е висше образование в Технически университет в София, като в МВР е назначен е на офицерска длъжност през 1996 година в сектор "Криминална полиция" в 6 РУ-СДВР.

По време на професионалния си стаж в МВР преминава последователно през следните длъжности: Оперативен работник в сектор "Криминална полиция" в 06 РУ-СДВР; Оперативен работник в сектор "Наркотици" – СДВР; Началник на група в сектор "Криминална полиция" в 06 РУ-СДВР; Началник на сектор "Наркотици" – СДВР; Зам.-началник отдел "Криминална полиция" - СДВР.

През месец септември 2009 г. е назначен на длъжност заместник-директор на СДВР. На 24 февруари 2015 година е назначен на длъжност директор на Главна дирекция “Национална полиция”.

Христо Терзийски е преминал през специализирани курсове към Международна правоприлагаща академия – ILEA – през 2005 г. в Будапеща  и през 2008 г. в Розуел, Съединените щати.

Лъчезар Борисов, който към момента заема длъжността заместник-министър на икономиката, е номинацията на управляващата коалиция за министър на икономиката. Той е роден през 1978 г. в Самоков. Висшето си образование със специалност "Макроикономика" получава от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), като завършва с отличие бакалавър и магистър. Получава втора специалност по "Счетоводство и Финанси" от Института за следдипломна квалификация към УНСС. 

Специализира „Устойчиво развитие“ във Венециански международен университет и Регионалния център по околна среда в Будапеща, както и „Счетоводни и одит регулации“ към Световната банка. Завършва обучение по "Предприемачество и рисков капитал" в Американския университет и има успешно преминати курсове по "Управление на проекти" (WIFI, Австрия), "Насърчаване на преките чуждестранни инвестиции" (JICA, Япония), "Борсово-валутна търговия и банки" (CITIGRUP и CITIBANK) и др. Понастоящем е докторант във Висшето училище по застраховане и финанси.

Публикувал е научни статии в сферата на антимонополното законодателство и моделите на пазарно стопанство, платежния баланс на страната и банковата ефективност при сливанията и поглъщанията.

Започва работа като главен експерт в Министерството на икономиката, след провеждането на конкурс през 2002 г. От 2006 г. е началник на отдел, като ръководи отдели "Преструктуриране и капиталови пазари" и "Управление и преструктуриране на държавното участие".

През този период е изпълнявал и длъжностите началник на отдели "Инвестиционни проекти, международни програми и маркетинг" и "Стратегически анализи и прогнози". Понастоящем е и член на Управителния съвет на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници.

В рамките на Коалиционния съвет беше приета оставката на Николина Ангелкова като министър на туризма и беше предложено този ресор да бъде съвместяван от вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова. Тя завършва висше образование - магистър по "Право" в Нов български университет и притежава и магистърски степени по "Публична администрация и административни практики" и "Право на Европейския съюз" от СУ "Свети Климент Охридски",  както и магистратура по "Стопанско управление" от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Велико Търново.

Била е адвокат към Софийска адвокатска колегия, както и юрисконсулт в "Топлофикация София" ЕАД. Заемала е различни експертни длъжности в Министерство на държавната администрация и административната реформа. Заемала е ръководни длъжности, включително директор на дирекция "Правно-нормативни дейности" в Министерство на земеделието и храните. Също така е избирана за член на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Работила е и в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор към Министерство на икономиката. Била е ръководител на отдел "Договорно-правен и правна защита" в "Национална електрическа компания"  ЕАД.

От май 2017 г. е началник на кабинета на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика. Преподавател е в Института по публична администрация към Министерския съвет. На 21 ноември 2018 г. Марияна Николова бе избрана за заместник министър-председател по икономическата и демографската политика от 44-ото Народно събрание.

За освободения пост на министър на здравеопазването пък е номиниран настоящият изпълнителен директор на УМБАЛ ”Александровска” ЕАД проф. Костадин Ангелов
. Той е роден на 7 юни 1977 година, като по образование е магистър по медицина от Медицински университет – София, от 2006г. – магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт, Медицински университет – София, а от 2015г. – магистър по финанси от Университет за национално и световно стопанство – София.

Има редица специалности в областта на хирургията и хирургичната онкология. Преподава на студентки по медицина, като има публикации в редица медицински издания.

Започва своята кариера през 2004г. като лекар-ординатор в Спешно отделение – Шокова зала към ЦСМП – София област на територията на УМБАЛ "Св. Анна". От 2006г. до момента е хирург в Клиниката по хирургия, УМБАЛ "Александровска" - София.

От 2014 година е член на Управителния съвет на Асоциацията на Университетските болници за активно лечение в Република България, член на Академичния съвет на Медицински университет – София.

От 2017 година до момента е съветник в Комисията по здравеопазване, Народно събрание. От 2019г. е главен координатор на Експертния съвет по "Хирургия", Министерство на здравеопазването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
2
 
29
 
! Отговори
baysando преди 3 години
Не знам, някак ми е моного странно. Човекът, който обясняваше как да носим маски и как вирусът заразява, сега ще отговаря за финансите. Сигурно разбира много от финанси, но тогава що отговаряше за здравеопазването. Или обратното ако щете....
182
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новият министър на здравеопазването, Костадин Ангелов, е един дол дренки с Мутафчийски - нагли корумпета, готови на всичко за власт. Една е само разликата - Мутафчийски е мъж, а Ангелов е мома.
181
0
 
6
 
! Отговори
Silence преди 3 години
До ОТБОР НОВИ ЮНАЦИ Трътляците в този сайт открай време са с правописни и смислови грешки. Най-харесвам лъжата с публикациите. Нека изброят къде, за да се види, че не става въпрос за най-авторитетните медицински издания, където не можеш да пробуташ ...
180
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Облякъл се Илия,погледнал се-пак в тия.
179
0
 
20
 
! Отговори
Silence преди 3 години
До Анонимен 181, ТАа ТРЪТКА марианка е пълно корумпе - юристконсулт в "топло"-то е била! Колко ли хора е изгорила хпо съдилищата. Дано да си живее всички поразии на всичките постове, на които може да се намърда. Останалите - здравеопаСния е с една камара синекурни длъжности и нито една наистина административна. А трътляците на УНСС-то нЕма какво да ги коментЕраме, защото е люпилня на номенклатурчици. Добре е, че са съкратили от какви семейства произхождат, защото съвсем щяха да им лъснат задниц
178
1
 
19
 
! Отговори
да пазим офицерите преди 3 години
новият вътрешен министър не е пазил ЛИЧНО доганския имот, а е изпълнявал личната Боко-аповед.В тези институции е така. Подчинение. Изпълнение. Иначе: Алооо Ването...
177
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борето жертва вече поне 10-ти качествен и образован полицай. тоя изаби меверето
176
4
 
8
 
! Отговори
да му се провери Уст преди 3 години
Къцето Ангелакович къ се е набъцало с ботокц, дал нема до края на мандата си да се изджендерира засилвайки женскио хормон за да надуе цецки и скъси канелата ил шгъ кара живота кът нелегале двърък унъниз. Една толко скучна О-образна срамна седална устна от която се стичат правителствени мъжки маьонези
175
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната доза калинки, хрантутници и държанки на Пеевски.
174
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
те са като дялани стереупори главният маистор ги ползва за защита ама явно толкова му е маисторлъка като ползва такива евтини материали скоро простотията му като торнадо ще го отнесе барабар с стереупорният некачествен материал
173
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Категорично забранете тия ***..отскипротестии особено СБОРИЩЕТО НА БКП в събота!!Омръзна ни вече на софианци 1000 човека да се гаврят с 1000000 и сега допълнително да се изсипят хиляди а после София огнище била,ми как няма да е.
172
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисовия цирк, ДС и БКП има още много какво да научат от Тиквата партизанин
171
7
 
5
 
! Отговори
стига комунисти преди 3 години
До Моля ви сеПак ще е някой такъв безродник, чийто Родина е СССР! Ге ни управляват навсякъде!Майка Турция е по-малкото зло и ще плачим за турски парцали! Бяхме по-добре!!!!
170
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка!
169
18
 
8
 
! Отговори
Моля ви се преди 3 години
не говорете колко Борисов го е страх. Мен ме е още по-страх, защото тези активни мероприятия не са случайни и се готви хибридна атака на машинното гласуване. Не случайно БСП толкова се връцкат за него. Служебно правителство много ще ги улесни. Така че дръж печено БатБойко, че ти си мислиш само че 29 милиарда са много. Тея ще са ги смукнали на един път като макарон.
168
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен185-Валери -,винкел ти ли си бре....
167
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добър кабинет ! Образовани хора. Дано станат добър екип.Работете здраво, а кучетата нека си лаят!
166
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
преди борисов даваш лесно оставка и не го беше страх от мижавите 3м служебно правителство,което няма големи правомощия и има за задача само да подготви избори, но тогава президенти бяха негови хора-плев'ня и първанко(Боце го награди с хотели за 8млн и не го закача щото тоя пък за благодарност разцепи БСП,и докато не се появи Нинова бсп беше удобна патерица на герб).Та с тия послушни президенти Баце дефакто си назначавеше служебното правителство,все негови послушни хора.А сега с Радев не може да си прави игрите и Баце е наясно че избори не може да спечели.И е в безумна паника ако дойде служебно
165
2
 
24
 
! Отговори
80373 преди 3 години
Тези промени в кабинета са жалък опит на компрометираната мутра Борисов да си спаси властта.но номера пред народа няма да мине.Само да ви светна,че новия министър на здравеопазването е същия оня мушморок дето плашеше народа с чувалите с трупове Новия на туризма е любовницата на Валери Симеонов,а на вътрешните работи е милиционера който охраняваше сарая на Доган при опита на хората да отидат на плажа в Росенец
164
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виж ти, от цялата работа пак далавери се уреди - разкара точно ангелкова дето му пречи, че и уреди и любовницата си на нейно място, те така с един куршум два заека, а ние нека си протестираме а валерко хем си остана на поста хем бизнес-далаверките си му вървят та и другарката на пост уреди, нека му е зле а ние да си блеем.Те това са му "реформате" на Тулупа, наяждане нямат, всичко пак за тяхен интерес си правят ОСТАВКААААААА!!!!!!