За 3 години: Близо 75% от министрите в кабинета "Борисов 3" са сменени

Сегашните 5 оставки са най-големият "ремонт" накуп в правителството
23 юли 2020 21:31, Красимир Ангелов
100

Оставките са обичайна практика за кабинета "Борисов 3". За три години управление рокади по върховете имаше в почти всички министерства. Близо половин година преди да изтече третият мандат на премиера Бойко Борисов, в кабинета са сменени 75% от министрите. Част от рокадите настъпиха под натиска на улицата.

Първата оставка беляза сформирането на кабинета. Проф. Николай Петров напусна поста си на здравен министър след разкрития за обществени поръчки и конфликт на интереси.

Още по темата
През лятото на 2018 година за първи път видяхме оставки накуп – след трагедията край Своге. Политическа отговорност за случилото се поеха трима министри - на вътрешните работи Валентин Радев, на транспорта Ивайло Московски и на регионалното развитие Николай Нанков.  "Ние сме лицата, които подават оставка. Оставките никога не решават проблеми", коментира тогава Валентин Радев.

Отново след обществено недоволство и заради неподходящ изказ с поста си на вицепремиер се сбогува Валери Симеонов. Събори го репликата "Кресливи жени с уж болни деца", изречена по адрес на майките на деца с увреждания. "Аз не мога да си позволя да тежа на това управление като воденичен камък", беше реакцията на Симеонов тогава.

В имотен скандал беше замесена Цецка Цачева. Тя напусна правосъдното министерство, след като се разбра, че си е купила луксозен апартамент на занижени цени. Пролетта на 2019 година с поста си се раздели и министърът на земеделието Румен Порожанов. Последва го социалният министър Бисер Петков.

В началото на турболентната 2020 заради водната криза в Перник си тръгна и министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той напусна министерството с белезници.

На 15-ия ден от антиправителствените протести дойде и най-сериозният ремонт на кабинета "Борисов 3“. С постовете си разделиха петима. Така подадените министерски оставки за изминалите 3 години станаха 14.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов и телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
Инж. преди 3 години
собствения бизнес. А на бг черноморието питам една лелка за работното време на капанче за скара (имаше голяма опашка и исках да дойда по-късно). Тя ми каза "до 5 и половина", след което скараджията отзад каза: "Ти ми ела в 5 и половина и повече не идвай". Е как да не предпочитам Гърция.
88
0
 
1
 
! Отговори
Инж. преди 3 години
Относно г-жа Ангелкова може да се каже много, но аз ще кажа само това, което съм видял от първа ръка. Давам за пример едно пазарче в Гърция. Там стана скандал между продавач и клиент (не разбрах причината). Клиента си тръгна видимо обиден и в този момент продавач от съседно магазинче го догони и му подари нещо като се извини няколко пъти от името на "колегата". След това няколко "съседи" на скандалджията направо щяха да го разкъсат. Ето това е пример за морал и висока култура по отношение на
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 87ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА ТРЯБВА ДА СЕ ОСВОБОДИ ОТ БОЙКО БОРИСОВ
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Писах преди време тук, че туризмът е големият мерак на валери симеонов.Угодиха му.Смятам, че Ангелкова няма вина, че сезонът е такъв заради коронавируса.
85
0
 
5
 
! Отговори
селото преди 3 години
Това какво показва, че овчаря на стадото е некадърен и търси причините в кучетата.А той горкия със счупената гега си мисли за овцете как да ги издои та да има повече млекце за голямото шкембе.
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
голяма хранилкаи всичките си отидоха богатиима още за раздаване българска земя затова ги подкрепят от вън нашите гербави комунисти- баш големите капиталисти от запада
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто незнам кой нормален човек би гласувал за Бойко Борисов ,той за 12 год.поне Английския да беше научил език задължителен вече и за чистачките.Стига сме се излагали с тоя еднокнижник срамота е да ни представлява в EU и другите страни.
82
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно кога Борисов ще си подаде оставката. Най - малкото трябва да се ходи и да отиде на съд за това че се е съгласил да се затвори АЕЦ "Козлодуй" за сумата от 57 мил. евро . Имал ли е мандат за това ?
81
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Bg koraba drazki pluva, v darjavata ima red i zakonnost, demokratichni grajdanski svobodi.Ima si zakonno pravitelstvo, koeto ralizira uspeshno programa za po-dobar jiznen standart v rbg i poveche radost za bulgarite po sveta i u nas.Kninova i Rradev da obiasniat kolko vazmojni biaha predi 35 godini podobni kato dnes demokratichni prava i svobodi v rbg po vreme na upravlenie na bsp, ex bkp?! bsp/bkp streliaha po protestantite zaradi imena na grajdanite, dps bombiha vlakove, horata:(
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То май най-лошото е подаването на оставка. С това се освобождава всеки от наказателна отговорност след това.
79
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЦЯЛАТА ДЪРЖАВА ТРЯБВА ДА СЕ ОСВОБОДИ ОТ СОЦИАЛИСТИ И РУСОФИЛИ.
78
1
 
15
 
! Отговори
Да попитам аз преди 3 години
Ню Йорк 10 милионен град има един кмет и 240 - 370 души управа. България останаха 2-3 милиона работоспособни и няма и няма оправия. Сменят се някакви въртят се сучат се и нищо ново. Как става така, че Бъшгарите които са в Бългатия са все оъ губещата страна?! Закрийте това народно събрание закрийте 300 000 бюрократични стола. Дайте въздух на тоз народ. Защо го мачкате? Не ви ли стига?
77
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце е мой идол, уча се от него :) Да е жив и здрав, дълги години да ни управлява :)
76
0
 
15
 
! Отговори
българин преди 3 години
Какво ни занимавате с " министрите" нЗ д-р Борисов бг БГ Днес? Всички платени медии му бяхте верни кученца през миналите 12 г че и много преди това! Какви " журналисти" сте вие? А ког ще дойде вашето време? Да пишете нещата такива дефакто каквито точно ги виждате? Така ли ще се пенсионирате платени на заплата и послушни? Замислете се! Истинската журналистика иска жертви! А вие си дремете по редакциите без да сте излезли на бойното поле?! Е в коридорите на медията си нямате шанс да я срещнете!
75
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата държава трябва да се изгради на съвсем друг принцип и тези хора, които са се завъртяли около нея за да крадат, мамят и лъжат, да бъдат отчуждени по всевъзможни начини.
74
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов е виновен,но екипа около него също има вина за кражбите на Доган и Плевналиев и т.н.Затвора няма да стигне за цялата ГЕРБ.Министрите са зле много Горанов,Атанасова,Кралев ..
73
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 73 И това възможно ,ако има 6-7 партии с изравнени възможности , но Доган никога няма да го допусне На него му е по-добре в задкулисието, да си дърпа конците
72
3
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Много гербаджийски...тролуви са навъдиха.Когато на...премиер Боку му вървеше...далаверата и никой не беше вижда,,,шкаффчетата и другите...убави снимки,нямаше...толкуз.
71
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те протестират ама партия не правят а другите имат твърди ядра и ако няма партия протеста ,защо е
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия които протестират партия да правят иначе няма за коя партия да се гласува и пак твърдите ядра ще решат нещата