70% от хотелите в Слънчев бряг и Златни пясъци остават затворени?

Липсата на чужди туристи ще доведе до фалити
86
70% от хотелите в Слънчев бряг и Златни пясъци остават затворени?
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът по демографската политика и министър на туризма Марияна Николова е започнала още този следобед срещи с туристическия бранш, за да се търси изход от кризата в най-засегнатия от коронавируса сектор - туризма. Това става ясно от обръщение на Николова към сектора в първия й ден като министър на туризма, съобщиха от ресорното министерство.

"Поемам Министерството на туризма с ясното съзнание, че най-засегнатият бранш в света от пандемията е туризмът. Няма прогноза, която да ни дава хоризонт, кога пътуването на хората ще се върне към онези темпове и обеми, с които бяхме свикнали само допреди няколко месеца.

Здравето на всички е най-важната грижа в момента и затова туризмът е изправен пред непознати ограничения. Ние имаме трудната задача да обмислим и да решим как да отворим вратите за туризма в условията на ограничения и често затварящи се граници и бариери.

Моите намерения са още от първия ден заедно с представителите на бранша да актуализираме Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма и да я адаптираме към новите условия.

Нашите курорти, местата с туристически забележителности, богата ни история, природните ни красоти имат нужда от реклама като привлекателни, сигурни и безопасни за почивка. Днес хората, работещи в туризма имат нужда от подкрепата на държавата, така както това се прави във всички европейски страни.

Бих искала да представя пред Вас няколко важни факта, които очертават тежкото състояние на туризма в момента:

- През юни на летище Варна са пристигнали 99 полета, а през миналата година за същия период са били 1000. Подобна е ситуацията и на летище Бургас – 203 полета сега срещу 2000 през 2019 година.

- Има опасност близо 70 процента от хотелите в най-големите ни курорти Слънчев бряг и Златни пясъци да останат затворени.

- Заради отсъствието на чуждестранни туристи, транспортът, хранителната индустрия, земеделието и много услуги ще изпаднат във финансова криза.

- Икономиката на много населени места в България се крепи само на туризма.

Приоритет в новите условия ще бъде да се стимулират българите да почиват в България, независимо дали на море или на планина, за да се компенсира отлива на чужди туристи. Предоставянето на ваучери за почивка и туризъм на широк кръг от хора ще бъде сериозен стимул и подкрепа на бранша.


Изчисленията показват, че икономическият ефект от тази мярка ще бъде 2.3 пъти - всеки даден лев като ваучер ще се върне като 2.3 лева в туризма. Тази мярка трябва да бъде постоянно действаща, за да се види ефекта от нея.

Много европейски страни - Румъния, Словения, Австрия, Франция, Германия вече прилагат ваучерната система в подкрепа на туристическата индустрия. Още от днес следобед започнах срещи с браншовите организации в туризма, екипът в министерството ще работи координирано с тях, за да намалим щетите, нанесени на българския туризъм от пандемията", съобщава още Николова.


86
Още от Политика
Радев предлага процент от данъците да остава в общините
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма как да получат съчувствие, тъй като бизнеса им не е реален, перачи. Така и другите бизнеси почти, няма как корупционни схеми, реализирани чрез държавата да се наричат бизнеси и да се подкрепят от бедни потребители, те трябва да изчезнат и да остане реалното
76
0
 
10
 
! Отговори
Човекът на Партията преди 2 седмици
Още малко и ще очакват човек да се трогне заради фалита на някоя дребна мутра...
75
0
 
16
 
! Отговори
Я пак преди 2 седмици
От моите пари- ваучер за хотелиера с яхтата? Е, това , ако направят, са фира.
74
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
БСП ще им даде дотации и компенсации,през задната врата разбира се и само на ,,нашите'' хора.Другите,кучета ги яли.И как така ще фалират,след като са собственици и на земята,и на сградите.Не съм чул до сега някой в България да строи хотели с кредити.Ако има такива,са егати и балъците тръгнали да се мерят със 100%-вите собственици.
73
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Без пари да е всичко спане,храна,пиене,паркинг,интернет пак няма да ида!Толкова съм ги намразил!!!!
72
0
 
9
 
! Отговори
Ха ха преди 2 седмици
Не съм бил на нашето море от много години. Тази си запазихме за 5 нощувки и ще видим как ще е... Не вярвам за 1-2 месеца слаб сезон да им е дошъл акъл в главата.
71
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво общо имат земеделието и хранителната индустрия с липсата на туристи?Мутрите направиха толкова много хотели и сега ревът. Хак им е.
70
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хотелиерите да си продадат яхтите и ролсовете а не да циврят.
69
0
 
22
 
! Отговори
Идеалист преди 2 седмици
Една хубава новина! Да фалират долните мутри. Да си събарят хотелите и бардаците! Не ходете в тези миазми. Не плащайте на тези изедници!
68
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Значи, плащаме данъци за да храним на Боко аверите?!?!
ХА-ХА-ХА
Как пък не.........
67
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Митьо Очите как ли е
Дали да му пуснем DMS- че?
66
0
 
33
 
! Отговори
БРАНИМИР БОТЕВ преди 2 седмици
" ВСЯКА ГОДИНА В БГ ТУРИЗМА ИЗЧЕЗВАТ НЯКОЛКО МИЛИАРДА ЛЕВА "

ХОТЕЛИЕРИТЕ ДА ГИ ИЗВАДЯТ СЕГА ТЕЗИ МИЛИАРДИ ОТ БАНКИТЕ В ОФШОРНИТЕ ЗОНИ, КЪДЕТО СА ГИ СКРИЛИ И ДА СИ СПАСЯВАТ ХОТЕЛИТЕ

ЗАЩО НИЕ С 300 ЛВ. ПЕНСИЯ И 600 ЛВ. ЗАПЛАТА ДА СПАСЯВАМЕ ХОТЕЛИТЕ ?!
65
0
 
29
 
! Отговори
Хмм преди 2 седмици
Едвам не пуснах сълза за хотелиерите.... такава "изненадваща" новина..... да се научат да не цакат на тънко, да уважават българските клиенти.... да направят 2000 причиствателни станции с хотелиерски пари, защото достатъчно взеха от хората. И тогава, може би, ама не е 100% сигурно, може и да отида за един уикенд на нашето море
64
0
 
19
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 седмици
Кой само се оплаква ?!
Тези, дето проверките от РЗИ и НАП ще им изкарат бизнеса на светло ли ?
Щото българчето никога не е искало да плаща данъци ...
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе вече не вървим, ние програмистите и работниците в туризма и всичи българи имаме едно общо нещо - еми евтини сме, да има една друга думичка - абе жалкото е май, че освен да сме евтини няма с какво друго да се похвалим.
62
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В българския туризъм 99% са мутродемократи окрали България. Да фалират и да умират. На талази.
61
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В бългаерски туризъм 99% са или наследници на комунисти, окрали България, или мути. Да фалират и да умират. На талази.
60
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ваучери ли? Значи мутрите пак да ни грабят. Мутрите от правителството ще дават пари от нашите данъци на мутрите собственици на хотели.
59
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Брей,а другите трийсет процента пред фалит ,днес съкратиха от хотела който работя 18 човека ,няма гости,ако и след 1 август е така ,ще затворят
58
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Казах още април че туризъм няма да има тази че и идната година ама никой не слуша.
Не трябваше изобщо хотели, барове и ресторанти да отварят.
Кво ли остава за нощни заведения

П.П. Италия въведе 14дневна карантина за българи. До тук с морето в Италия,
Ай честито от Боко-пачката и диско маниаците.