По 50 лева за всеки пенсионер помощ в коронакризата

Мярката е за три месеца и важи за всички
Обновена: 27 юли 2020 11:46 | 27 юли 2020 11:31, Камелия Цветанова
898
По 50 лева за всеки пенсионер помощ в коронакризата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В продължение на три месеца държавата отпуска по 50 лева за всички пенсионери. Целта е да им се помогне в кризата заради коронавируса.

Увеличат се и помощите за безработица от 8 на 12 лева.

Отделно ще се увеличат делегираните бюджети на училищата, за домове за възрастни хора.

Отпускат се и допълнителни средства за културата.

Отделно ще бъде намалено ДДС на 9% за туроператорите, съобщи още премиерът Бойко Борисов.

Ставката ще падне и за виното и бирата на 9%, също по настояване на туризма.

Новите социално икономически мерки, които са за близо 2 милиарда лева, ще се осигурят от бюджета, към момента не се налага да се тегли заем, а ползваме мазнинките, които имаше в резерва, коментира Борисов.

За съжаление пандемията нараства, държавите затягат все повече мерките, призна той.

Извънредната епидемиологична обстановка и у нас се удължава с един месец.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов допълни,че по молба на туристическия бранш в България ще могат да влизат хора от  Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт и Северна Македония с отрицателен PCR тест.

ЕС отчете 8,6% миналата седмица спад на БВП на Европа като цяло, има държави и сектори, които са с минус 20%. Въпросът е да минимизираме тези щети, които следват във всички сектори, призна премиерът и допълни, че България към момента е втора по най-нисък дефицит.

Аз съжалявам, че политическата класа не си дава сметка в какви месеци ще навлезе света и Европа, когато дойдат и другите грипове. Съжалявам, че няма отговорни хора, които да кажат - политиката си е политика, но какво прави с другите неща. Има и зелена сделка и доста документи по върховенството на закона, които трябва да се приемат и те са свързани с новата финансова рамка на ЕС, обясни Борисов.

По отношение на протестите, които продължават вече 19-ти ден, той отсече, че те показват, че има демокрация.

А по отношение на върховенството на закона, има ВВС и ние не се изказваме по съдебната системата. Хората чакат да се се върши работа, да се помогне на летния туризъм, после на зимния,  каза министър-председателят.

Според него финансистите и икономистите вещаят най-тежката рецесия.

Тя е факт и вече се усеща, единственият шанс е с компромиси, но и с единение на нацията да минем през нея. Най-лесно ще е на този, който е извън правителството в следващите месеци, защото може да критикува всичко и за всичко ще е по-лошо. Както животът е показал, след три месеца започваме да мислим по друг начин, трябва ли да си го причиним, коментира Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


898
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
752
7
 
10
 
! Отговори
А кога пенсионерите, преди 3 години
заети в образованието (учители, директори на училища) ще бъдат толерантни и ще освободят работните места за своите колеги непенсионери, с по двайсет години трудов стаж, та и те да поработят и да не гладуват? Личните преценки, неогранипената власт, идеята работа да се дава само на най-младите, сега започващи стажа си, липсата на контрол (продукт на децентрализацията) оставя без работа много по-образовани и квалифицирани от тях без препитание. Тези непрекъснато учещи хора са без хляб!
751
17
 
7
 
! Отговори
Пенсионер Бъдещ преди 3 години
Кога ще се свали тавна на Пенсията .Въпроса много наболя - Предстой ми пенсиониране следващата година - работил съм в частна фирма металургия - първа категория - прогнозната ми пенсия , изчислена от НОИ е над 2000 лева .Не е правилно да се дават пари само на Пенсионери които НЕ са искали да се Осигуряват в НОИ , а сега реват че взимат ниски Пенсии .Да не мислите че ми е лесно - всеки ден на Работа - сутрин , вечер , всеки ден 35 години - и то в лоши условия . Та за Мързеливите - не ги жаля .
750
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
време да изметем недоразумението мухобойко
749
4
 
17
 
! Отговори
Германска пивоварна преди 3 години
Интересно ми е Боку има ли родители, че е толкова щедър винаги към пенсионерите? Или ги мрази, щото не го били достатъчно да чете книги?
748
5
 
20
 
! Отговори
Ха ха преди 3 години
В Северна Македония дават по120 Евро на всички тука 50 лв.
747
3
 
24
 
! Отговори
123123 преди 3 години
Помощ от 35 евро за чуждестранен турист тръгнал да почива на Черноморието и 50 лева за български пенсионер? Тези 35 евро май са 70 евро в двете посоки, нали са за седалка.
746
5
 
12
 
! Отговори
123123 преди 3 години
Помощи трябва да се дават безвъзмездно като в другите страни. За България е подходящо: за два месеца карантина, на два милиона семейства по 500 лв/месец безвъзмездна помощ. Това са общо два милиарда или сумата, която сега се правят, че ще раздадат.
745
3
 
24
 
! Отговори
123123 преди 3 години
Помощ от 35 евро за чуждестранен турист тръгнал да почива на Черноморието и 50 лева за български пенсионер?
744
6
 
18
 
! Отговори
българин преди 3 години
Прав си 804. Този човек има дупки на тиквата си!А не очи! Ще ми се да го попитам.Абе човек.Не си ли начеса вече крастата да ни " управляваш" години вече? То " проба грешка" мандати вече! Младите гласуват по симпатияАма ние от твоето поколение. Те помним пожарникар член на БКП! После с бухалката като борче! Па после с Ипон пази ,Тато,Царя и паздара! Тръгни си с мир бе човек!С Гешев сте дружки и няма да те закача! Просто си ТРЪГНИ д-р Борисов!
743
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
50 лева?!!Тоя се подиграва жестоко, а ако някой му се върже, значе има умствения багаж на Барба Ганьос. Което е за съжаление
742
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко няма да даде властта, защото иначе влиза в затвора и това го знае много добре. Единственият му изход е ГЕРБ да продължи да управлява, но без него, а Той да е като Доган.
741
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как се купуват гласове.....
740
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има полза от протести, страх тресе *** и пенсионерите ще на мажат!!!Утре всички на жълтите павета, може да има някой лев и за децата!!!
739
7
 
26
 
! Отговори
антиСОЦИАЛНО преди 3 години
ще си купят и изпечат по 1 пиле на седмица за 3 месеца при положение, че нямат сметки за плащане или лекарства за купуване = ПОДИГРАВКА на фона на ЧЕКМЕДЖЕТО
738
3
 
13
 
! Отговори
681 преди 3 години
До Анонимен Оо ,драги ми Смехурко, там са милиардите, а тук в чекмедженцата милиончетата за дребен харчлък!
737
7
 
26
 
! Отговори
ШМАТКА преди 3 години
жалък по-жалък,най-жалък ,бойко борисов
736
3
 
4
 
! Отговори
доц. Батут Батутич преди 3 години
До пан Володиовскикромуел ли го беха извадили от трапа и му беха тричали мумията, пита един приятел..
735
4
 
1
 
! Отговори
пан Володиовски преди 3 години
Кромуел,една уникална личност,да помага от горе,амин
734
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ибн Ал ХамилДа само дето този Кромуел след като свалил краля в името на демокрацията, станал де факто диктатор, с повече власт дори и от кралете преди него.
733
17
 
8
 
! Отговори
Тоягов преди 3 години
Бойко да изкара още един мандат,а следващият път президент,за да си почине малко.Да си президент е фасулска работа- вижте как работи Радев.Вето след вето,интриги.Ако журналята не го отразяват,немедленно с вдигнат юмрук призоваване към революция. Бойко да си вземе и пиарка,която да го масажира през работно време.