По 50 лева за всеки пенсионер помощ в коронакризата

Мярката е за три месеца и важи за всички
Обновена: 27 юли 2020 11:46 | 27 юли 2020 11:31, Камелия Цветанова
898
По 50 лева за всеки пенсионер помощ в коронакризата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В продължение на три месеца държавата отпуска по 50 лева за всички пенсионери. Целта е да им се помогне в кризата заради коронавируса.

Увеличат се и помощите за безработица от 8 на 12 лева.

Отделно ще се увеличат делегираните бюджети на училищата, за домове за възрастни хора.

Отпускат се и допълнителни средства за културата.

Отделно ще бъде намалено ДДС на 9% за туроператорите, съобщи още премиерът Бойко Борисов.

Ставката ще падне и за виното и бирата на 9%, също по настояване на туризма.

Новите социално икономически мерки, които са за близо 2 милиарда лева, ще се осигурят от бюджета, към момента не се налага да се тегли заем, а ползваме мазнинките, които имаше в резерва, коментира Борисов.

За съжаление пандемията нараства, държавите затягат все повече мерките, призна той.

Извънредната епидемиологична обстановка и у нас се удължава с един месец.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов допълни,че по молба на туристическия бранш в България ще могат да влизат хора от  Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт и Северна Македония с отрицателен PCR тест.

ЕС отчете 8,6% миналата седмица спад на БВП на Европа като цяло, има държави и сектори, които са с минус 20%. Въпросът е да минимизираме тези щети, които следват във всички сектори, призна премиерът и допълни, че България към момента е втора по най-нисък дефицит.

Аз съжалявам, че политическата класа не си дава сметка в какви месеци ще навлезе света и Европа, когато дойдат и другите грипове. Съжалявам, че няма отговорни хора, които да кажат - политиката си е политика, но какво прави с другите неща. Има и зелена сделка и доста документи по върховенството на закона, които трябва да се приемат и те са свързани с новата финансова рамка на ЕС, обясни Борисов.

По отношение на протестите, които продължават вече 19-ти ден, той отсече, че те показват, че има демокрация.

А по отношение на върховенството на закона, има ВВС и ние не се изказваме по съдебната системата. Хората чакат да се се върши работа, да се помогне на летния туризъм, после на зимния,  каза министър-председателят.

Според него финансистите и икономистите вещаят най-тежката рецесия.

Тя е факт и вече се усеща, единственият шанс е с компромиси, но и с единение на нацията да минем през нея. Най-лесно ще е на този, който е извън правителството в следващите месеци, защото може да критикува всичко и за всичко ще е по-лошо. Както животът е показал, след три месеца започваме да мислим по друг начин, трябва ли да си го причиним, коментира Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


898
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
712
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трохи бе б...*** така ли подкупваш пенсионерите, ***,милиарди открадна даваш трохи народна пара не разбра ли че не са твои,***,оставка и затвор!
711
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 758Значи като свалиш правителството- работодателя ще ти даде още 100 лв. горница на заплата!? Истината е че бъркате личното индивидуално договаряне на заплатата с работодателя с това правителството да ти гарантира Мин. доход. Как да стане? Ако си в частна фирма единствения начин е да има часова ставка на труда. Минималната работна заплата е в ущърб на работника и кеф за работодателя. Помислете защо, преди да викате " Оставка".
710
5
 
12
 
! Отговори
ФАКТ преди 3 години
Като дойдат трильонерските евробрюкселски фондове Бойко да не забрави да нахрани с трохичките БСП и опозициятаЕврофондовете са мафиотски подкуп за Бойко и герберския елит да не работят за саморазпускане на ЕС и макар че те вече не са българи искат да са ни елитРазкрилият никсъновия УОТЪРГЕЙТ журналист/почитател на Тръмп/ е написъл огромна книга как САЩ са колонизирали и отнели независимостта на цяла Южна Америка и латиносите в С.Америка с помоща на ПАРИТЕЛатиноБрюксел Пачанга оле
709
17
 
7
 
! Отговори
америка1332002 преди 3 години
До Аджабазаплатата ти е била малка, затова тие малка пенсията. да си работил по-здраво за голяма заплата и сега щеше да е 3000 лева.
708
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В коя държава не дават пенсии бе *** *** се хвърли от айфеловата кула!
707
18
 
8
 
! Отговори
америка1332002 преди 3 години
никой не е длъжен да ви издържа бе скъпи пенсионери. криете си доходите, осигурявате се на минимална заплата и после искате да крадете от народа. между другото в япония няма пенсии. как лиживеят. ами спестяват. а не си правят почивки в чужбина
706
10
 
21
 
! Отговори
Популизъм преди 3 години
Колкото и да ми увеличи пенсията, никога няма да гласувам за ГЕРБ!
705
16
 
6
 
! Отговори
Докога г-н Борисов? преди 3 години
Господин Борисов, защо наложихте изкуствено създадения таван на пенсиите? Това е грабеж спрямо тези , които редовно внасяха своите реални пенсионни вноски. От друга страна как очаквате настоящите работещи да си плащат реалните пенсионни вноски при положение, че няма да получат съответстващите си определени им от държавата пенсии. Така изкуствено се създава "сива" икономика. Къде е справедливостта за тези, които десетки години плащаха реалните си пенсионни вноски? Няма я! Докога само едни и същи пенсионери ще бъдат наказвани и ощетявани ? Рано или късно от Европа ще потърсят сметка за това!
704
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баба ми вече мисли за море с увеличението!!!Иначе ми прилича на узаконен подкуп над два милиона са гласовете но много тънко иска да мине тиквоний!Ами работещите бедни с най-ниски доходи за тях за децата,прах в очите,оставка мутри!
703
16
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Аз ако съм на мястото на Боко 1 ст. няма да видят дрътите комунисти. Всичко по партийна линия ще се дава на наши хора :))))))))))))))))))))))))))))))))))))
702
4
 
7
 
! Отговори
Аджаба преди 3 години
Моята пенсийка е 364.00лв.Имам ли право АДЖАБА?????
701
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брей,ще забогатеят пенсоинерите,но защо сега ,май се уплашиха за кокъла ,оставка мошенници
700
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сетила се Мара да се побара.Когато правителствата на ВСИЧКИ останали европейски държави подпомагаха финансово своите граждани, така че да преминат възможно най-безболезнено през кризата, нашите се правеха на ущипани. Нямаше НИТО ЕДНА реална, осезаема, ефективна помощ - нито за семействата, нито за бизнеса. Сега им припари под г.зинката и заразмятаха милионите насам-натам. Разбира се, само след месец ще стане ясно, че всичко пак е мижи да те лажем. Дано да не стигне още месец да ги търпим
699
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в Германия дъщеря ми получи безвъзмездна помощ 25 000 евро-според броя персонал заети във фирмата а.тук парите отидоха по чекмеджетата.а сега заръгва пенсионерите с по 50 лв.другите държави изплащаха през м.март по 400Е на калпак -на всеки с паспорт.
698
14
 
24
 
! Отговори
Димо преди 3 години
Събуди се заспало племе!!! Не зяпай телевизора а излез на протест!!!!!!!!
697
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 749Трудът на работника струва много повече от 700-800 лв. на месец. Обаче алчникът ламти за много и не плаща истинската равностойност на труда.
696
2
 
24
 
! Отговори
Азз преди 3 години
Направо предлагам всички останали бизнеси да бъдат облагани с данък, който да отива за всички кръчмари, които яко перат пари и продават наркотици и алкохол без бандерол!А за Алибегов специална пенсия да му отпусне държавата!
695
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Борисов си мисли,че ще ме купи със 150 лева,нещо не е познал!
694
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До stiling до 758Само 2 пъти по 50 лв е- октомври и ноември.За декември 50 лв. са коледните добавки, които по принцип им дават.Много ли завидя на пенсионерите?
693
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Късно е, Баце, за китка. Защото никой вече не ти вярва. Защото само приказките ти са на ангро, ама реалността е съвсем друга.Голяма част от медиците на първа линия още чакат обещаните през март по 1000 лв.