ДДС за бирата, виното, фитнесите, случайните превози - 9%

Мярката е временна и е за срок от 1 август до края на 2021 г.
37
ДДС за бирата, виното, фитнесите, случайните превози - 9%
Снимка: Pixabay

След като ДДС за храната и безалкохолните напитки в заведенията и за книгите падна от 20 на 9%, със същата намалена ставка се очаква да бъдат облагани бирата и виното, които се предлагат в ресторантите и баровете, фитнесите, екскурзиите със т.нар. случаен превоз.

Още по темата
Предложението идва от групата на Обединените патриоти от парламента. Премиерът Бойко Борисов обясни вчера, че за това са настоявали от туристическия бранш, които търпи големи загуби в условията на пандемията от коронавируса.

Поправката на намаленото ДДС е внесена между първо и второ четене на промените в Закона за местните данъци и такси, с които се изменя Закона за Данък добавена стойност и ще бъде обсъдена утре от бюджетната комисия в НС.

Предложението на Обединените патриоти предвижда по-ниската ставка да е временна и да важи за периода от 1 август до 31 декември 2021 г.

Същото се отнася и до по-ниското ДДС за случайните превози при екскузионни пътувания, организирани от туроператори и туристически агенти, както и за предоставянето на услуги, свързани със спортни съоръжения във фитнес залите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
Винар преди 3 години
Хора,не се подлъгвайте.Суровините остават с 20 процента .Да стигне до ресторанта на виното му трябва от 6 месеца до б години.Това на практика е повишаване на данъчната тежест върху производителите ,защото разликата между 20 на суровини и консумативи и 9 на реализация остава за по дълъг период в държавата.
34
1
 
0
 
! Отговори
Жизненоважни неша преди 3 години
Вино, бира, фитнес и екскурзийка. Пълен потрес.
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ситуацията е, сваляме всичко за да видите какви пичове сме,и след нас потоп
32
2
 
7
 
! Отговори
3457 преди 3 години
Целят да изгонят и малкото млади хора с деца навън.Тука да останат мутрите и ро,мелите и тр да крадат от ЕС.Срам и позор,пир по време на чума.Да се махат от управлението на страната.Безпартиен съм ,но ми писна.Децата и внуците ми са в чужбина и съм им казал,че тука работа нямат,само за погребението ми да си дойдат.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кутията на Пандора е отворена. Вече или 9% ставка за всичко или размирици!
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълен смех. Да не очаквате цените в кръчмите да паднат? Просто повече ще остава в джоба на боса. Да има за новата кола, новата любовница ................
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пи явно бирените и винени босове слагат повече в шкафчето, та те се явяват най-нужни на народа според ГЕРБ.
28
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-26 ,как не си разбрал,***,е остър,като тъпоъгълен триъгълник.
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да ходите да купувате бира от магазина,ще ходите да си я пиете по ресторантите.
26
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия: алкохол - по-високи данъци чрез акцизихраниш се в ресторант - 16% ддскупуваш храната в магазина - 5% ддсБългария:алкохол - 9% ДДСплодове и зеленчуци в магазина - 20% ДДСхраниш се в ресторанта - 9% ДДСкупуваш храна в магазина - 20% ДДСВъпрос - немците ли са т ъ п и или има нещо сбъркано в цялата тази ситуация?
25
0
 
19
 
! Отговори
1 преди 3 години
До тъй тъй,не знам,дали ще има поевтиняване,но знам че нашите правят точно обратното,в цивилизованите страни ДДС то за алкохолаи цигарите, винаги е по-високо,а за хранителните продукти е по-ниско,сега нашите ганьофци какво правят.
24
0
 
14
 
! Отговори
тъй тъй преди 3 години
А в магазина ще поевтинее ли или просто производителите ще си напълнят джоба повече? Щото ДДС винаги е било скрит данък доход за обикновения човек. Няма общо с цената на производство. Ако не падне цената с 11% да знаете, че просто хазната ще е по-празна, а 5-6 фирми много по-богати. Пред очите ни се случва корпоративен социализъм. Всички работим, за да се делят парите на хората по-равно между избрани фирми. Я за суджуци, я за бири, а за обикновения човек ***!
23
2
 
23
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Пиянска нация. Това искат,за да не мисли мозъка какво става.Защо ще намаляте ддс за бира и вино ,а не за храни от първа необходимост.Ориз,захар,брашно,олио,сол,мляко и млечни продукти.Това ,което е от първа необходимост.Алкохола не е от тази група.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТрябва да има хляб и зрелища за да върви играта по високите етажи. Бира, кебапчета и 15-годишни БМВ-та за плебса, за да уважават бащицата.
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фитнесите падат заради мутрите, че нямат пари да тренират и да се бият.
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото е по-евтина пиячката, ще се увеличат алкохолиците и ПТП жертвите по пътищата а също и рака.
19
1
 
17
 
! Отговори
Точно на алкохола ? преди 3 години
Страстен любител съм.....,но да се смее ли човек, да плаче ли.....баси,шитхола става все по-широк и дълбок.
18
0
 
15
 
! Отговори
проЦент преди 3 години
Когато някой бизнес е тотално фалирал и няма никакъв оборот, и да му намалиш данъците, пак не може и няма да ги плати.
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
некаква подкрепа за компаньонките нема ли да има :))) ся верно там ДДС не начисляват, *** може да измислите некоя схема 60/40, ми к'во и техния бизнес пострада.ЦИРКАДЖИИ
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз лично така виждам нещата - тази мярка няма да спаси нито туристическия бранш, нито фитнесите. Дори и като премине кризата, нещата няма да са същите и няма да ги има повече големите печалби в туризма. Фитнесите са полезни за хора, които нямат време да спортуват, но пък прекаляването и изкуствените мускули, натрупани в закрити помещения, също ще излязат от мода. Затова - разходки сред природата, ако искате да сте здрави. Дано няма повече излишно застрояване.