България избра страната на Европа за враждебност към Китай

Страната ни не е единствената в региона, която има проблеми с Китай
29 юли 2020 17:30, Петя Славова
165
България избра страната на Европа за враждебност към Китай
Снимка: БГНЕС

България стана най-скорошната страна от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), която проявява враждебност към Китай. Последният развой на отношенията между региона и азиатската суперсила е под знака на изявлението на българския премиер Бойко Борисов, че серия от компрометиращи снимки, показващи го да спи с пистолет и пари в брой до леглото му, са заснети от неговите противници с дрон, доставен от китайското правителство, се казва в анализ на "The Conversatoion".

Това е същият Борисов, който беше домакин на срещата на върха на Китай и ЦИЕ 2018 в София, въпреки постоянния натиск от страна на ЕС да не го прави, предава БГНЕС.

България не е единствената страна в региона, която има проблеми с Китай. В Чешката република градският съвет в Прага прекрати връзката побратимяването си с Пекин през октомври 2019 г. в полза на партньорство с Тайпе. Тогава председателят на Сената обяви планове да посети Тайван през август в противовес на Китай.

През май литовският външен министър призова Тайван да влезе отново в Световната здравна организация. Същия месец служители от ЦИЕ бяха сред подписалите протестно писмо срещу въвеждането на китайския Закон за национална сигурност в Хонконг.

17+Китай

Това се случва след десетилетие на сътрудничество между Китай и Източна Европа, под егидата на така наречената инициатива "17+1". Сътрудничеството започна през април 2012 г. със среща във Варшава между тогавашния китайски премиер и представители на 16 държави от ЦИЕ, включително 11 членки на ЕС. Той обеща инвестиции и развитие на инфраструктурата, които ще стимулират регионалните икономики.

На Китай регионът обеща евтин достъп до европейските пазари. Инициативата бързо прерасна в по-широката китайска инициатива "Един пояс, един път", която стартира на следващата година. Когато Гърция се присъедини като 17-и член през 2019 г., тя повиши още повече политическото значение на сегашния съюз 17+1.

През януари 2020 г. китайският президент Си Цзинпин обяви, че ще бъде домакин на годишните срещи на върха 17+1, вместо премиера Ли Къцян.

Но това не направи много, за да се излекуват отношенията. Страните от ЦИЕ вече бяха започнали да се дистанцират социално от Пекин и пандемията от коронавирус само ускори този процес.

Въпреки че има много причини за разрива три се открояват.

Първо, Китай не е изпълнил щедрите обещания, които даде на региона за мащабни инвестиции. Китайските преки чуждестранни инвестиции в ЕС достигнаха своя максимум през 2016 г. в размер на 43 милиарда щатски долара, след което паднаха обратно до нивата от 2012 г. Очаква се спадът да продължи и през 2020 г.

След години на срещи на върха 17+1, източноевропейските политици разбраха, че именно възможностите за снимки, а не смислената дискусия имат значение повече за техните китайски колеги. Богато украсените фотоалбуми от тези събития имаха за цел да ускорят кариерата у дома, а не да развият инициативи в региона на ЦИЕ.

Чешкият президент Милош Земан, един от най-прокитайските политици в региона, посочи липсата на реални инвестиции като причина за отлагане на срещата на върха 17+1 през април.

Второ, нарастващото чувство на неудовлетвореност от тяхната маргинализация накара страните от Централна и Източна Европа да се замислят върху политическата си идентичност. По-специално, вълната от последните протести в Хонконг върна спомени за собствената им борба срещу съветския контрол.

През юли 2019 г. словашкият президент Зузана Чапутова критикува гостуващия китайски външен министър Ван И за отношението на неговата страна към активисти и защитници на правата на човека. Месец по-късно китайските дипломати в Латвия бяха разкритикувани за опити за нападение срещу събрали се хора, проявяващи солидарност с протестиращите в Хонконг. Китай не прие добре тази критика.

Растящи подозрения

Трето, страните от Централна и Източна Европа се предпазват от политическите рискове на фона на нарастващата критика от страна на ЕС и САЩ през последните няколко години. За някои тази преоценка се свързва със студената война между САЩ и Китай. След натиск от Вашингтон, страните Полша, Чехия, Румъния и Естония посочиха, че ще забранят на китайската фирма "Хуауей" да изгражда своите 5G мрежи.

През май 2020 г. Румъния анулира сделка с китайска компания за изграждане на атомна електроцентрала. В Латвия въдворяването на "драконов" съюз между Москва и Пекин накара разузнавателната й агенция да обяви Китай за заплаха за националната сигурност.

Подобни тенденции не са добри за отношенията на Китай с региона, твърди в заключение анализът. Видеоконференцията по "Един пояс, един път", проведена през юни 2020 г., може да бъде предвестник на бъдещето. Освен Сърбия, Унгария и Гърция, останалите членове на 17+1 отказаха да вземат участие. Така че изглежда, че съюзът на Китай със 17-те страни от ЦИЕ може да се свие драстично.

Плюс това на китайското правителство ще му бъде трудно да продава скъпи чужди проекти на местна аудитория, имайки предвид икономическите ефекти от избухването на COVID-19. Инициативата "Един пояс, един път“ ще се превърне в много по-малък проект, насочен към стратегически придобивки (като инфраструктурни центрове, енергия и технологии) и възнаграждаващ страни, оказали се истински приятели във всякакви условия.

Страните от Централна и Източна Европа преди се надяваха повече на икономически дивиденти от Китай, но сега – подобно на самия ЕС – мнозина разглеждат Пекин като заплаха, завършва коментарът. Малко вероятно е китайско правителство, което е все по-загрижено за стабилността на собствения си режим, да успее да компенсира, камо ли да поправи, щетите, нанесени от многото възможности, пропуснати през последните осем години, прогнозира анализът на "The Conversatoion".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
1
 
! Отговори
Сотеро Сантиляна преди 3 години
Номера или номра на Китайката са номер 1 в света, и ще са номер 1
110
0
 
2
 
! Отговори
Сега и в Китай ще преди 3 години
научат какъв пр.остак управлява България.
109
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напротив, трябва непрекъснато да повтаряме, че се нуждаем от инвестиции за съживяване на икономиката, и поради липсата на западни такива, демостративно да се насочим към Китай, който няма да откаже. Така Западът може и да престане да се преструва, че не разбира за какво става дума.....
108
2
 
8
 
! Отговори
Откровение преди 3 години
"Страната ни не е единствената в региона, която има проблеми с Китай" - и какви пък може да са проблемите на България с Китай? Че те ли ни накараха да си сринем химическата промишленост (Германия) и намалим селскостопанската продукция (Франция), или ни взеха тецовете от Соца за експлоатация (САЩ) и ни извличат почти безплатно природните ресурси (Канада) и т.н., като всичките вкупом си отвориха търговски вериги в пазарния придатък БГ като единствена инвестици. Ех, продажни лицемери.......
107
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жълти будали, не искат пари, искат снимки с БУДА хахахаДреме им на китай какво прави плюнката наречена БГ правителство
106
2
 
6
 
! Отговори
Ляв+ преди 3 години
"Трето, страните от Централна и Източна Европа се предпазват от политическите рискове ....от страна на ЕС и САЩ...." - какъв завоалиран начин да се каже. че сме колониална Губерния на Запада. Аз слушкам. слушкам...........А някога, когато започна ПРЕХОДЪТ, наивно си представяхме, че се движим към "Свободния Свят". Каква илюзия!
105
1
 
6
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Онова, което за 30 години видчхме от Запад беше монополизъм и колониализъм. Е, по подразбиране и малко помощи за оцеляване, след икономическата капитулация на държавата ни. Руският пазар, който изгубихме днес не ни и трябва, защото не произвеждаме. Като се лишим чинно и от китайските инвестиции, гарантирано ще останем съвсем с "пръст в уста". Но така е в колониалните капиталистически губернии. Друго ще ше да е ако проявявахме поне малко твърдост в политиката и отстоявахме повече интертесите си
104
1
 
4
 
! Отговори
V преди 3 години
Китайците опипаха почвата и не им хареса ;) Така или иначе все повече инвестиции ще има в Азия .Не е само Китай . На този етап ЕС не е привлекателно място за инвестиции .Преди фалита на ЕС няма да е интересно. След това ЕС няма да може да влияе на свободния пазар със субсидии и мисля че точно тогава китайците ще изкупят квото им трябва.
103
0
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Този дрон ще да е извънземен,защото камерата се поклаща при всяка негова стъпка.Ха ха ха,една лъжа не можете да измислите.
102
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПОДАРЕНИТЕ КИТАЙСКИТЕ ТЕСТОВЕ МАЙ СА ФАЛШИМЕНТО
101
2
 
7
 
! Отговори
Джек и чаан преди 3 години
Да няма,Брулени хълмове от Китайска страна,каскетя и пожарникаря да внимават
100
2
 
4
 
! Отговори
до к.134 преди 3 години
Да нв вземе Милиционерът с каскета да започне със спецпрокурорите си разследване за предателска дейност на Китай спрямо България и да арестува чиновници от китайското посолство с обвинение съучастие в протестите, че тогава ще я втасаме. Тези с дръпнатите очи хич не си поплюват...
99
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навремето, при формиране на оста Рим-Берлин-Токио българското правителство побърза да се присъедини към нея и да обяви война на САЩ и Англия. Това ни излезе доста скъпо с бомбардировките на София през декември 1943 и януари 1944г. Сега се присъединяваме към държавите, обявили враждебното си отношение към Китай.Тая държава по население е 2,5 пъти по-голяма от ЕС и 4 пъти - от САЩ. Получава се ситуация от типа "Барабар Петко с мъжете". Водещи държави на ЕС изтеглиха големи заеми от China. Ами ние?
98
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
българия не е избирала никаква странана тоя пальош банкянския комунист му нареждат и той изпълняваако смятате че той е българия - добре
97
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 124Руските губернии нямат суверинитет.
96
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайците да бягат надалече от България... И ПЪРВИ да бяга оня китаец в Централна Автогара- София, който иска да ОТКРАДНЕ Бизнеса ,Работата и Парите на БЪлгарските бизнесмени.. А след тоя китаец, да бяга и всички други такива китайци и китайски ресторанти..
95
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние българите оправихме България и вече решихме да оправяме и Китай ! - щото са ни братя и имаме еднакви ценности и обичаи и много ги обичаме китайците ??????Докато ни донесат Ковид 20 и почнем да ходим по улиците със скафандри !
94
1
 
19
 
! Отговори
Влади преди 3 години
Страшно умна връзка между китайски дрон и отношение към Китай. Нещо като компютри и компоти. Ама журналист отдавна е символ на некомпетентност и продажност...
93
5
 
6
 
! Отговори
Геро преди 3 години
Абе лошите китайци се погрижиха за хората си и иконжмшката по един забележителен начин. А запада от алчност и глупост зарязаха и двете, като им замириса на пари за разпределяне. Що тъй?
92
3
 
7
 
! Отговори
9 преди 3 години
Ние когаще имаме суверенитет ?