Борисов инспектира интерконектора с Гърция: Оттук ще дойде независимостта

Това е мечта на много поколения българи, посочи премиерът
30 юли 2020 13:54, Красимир Ангелов
210

Снимка: МС

"България изгражда своята газопреносна магистрала, която е перпендикулярна - Изток-Запад-Север-Юг. Вчера хората видяха близо 500 км от газопровода Изток-Запад, днес имат възможност да видят Север-Юг. Оттук ще дойде независимостта".

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на инспекция на напредъка по изграждането на интерконектора Гърция-България на територията на областите Стара Загора и Хасково.

Още по темата
"От Украйна до Гърция това, което правим в момента, е 100% диверсификация. Това е мечта на много поколения българи. Оттук ще дойде азерският газ, оттук ще дойде и втечненият газ", изброи министър-председателят.

По думите му всички, които са против диверсификацията, в момента са за оставка на правителството. "Този проект, ако ние не го бутаме с всичка сила, както не го е имало, така няма и да го има", подчерта Бойко Борисов.

Цялото трасе на интерконектора Гърция-България е 181 км като 151 км са на българска територия, останалите - на гръцка. Стойността на проекта е 240 милиона евро, от които 110 милиона евро са осигурени от българското правителство. Отделно за целта са отделени 39 милиона евро по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ и 45 милиона евро грант по Механизма за свързване на Европа.
 
"Това ще бъде един изключително важен инфраструктурен проект не само за България, а за целия регион, ще ни даде възможност да имаме реална диверсификация на източника на доставка на природен газ", изтъкна енергийният министър Теменужка Петкова. Тя информира премиера Борисов, че по трасето работят 130 души, като от българска страна се полагат всички усилия до края на годината да бъде завършена линейната част на проекта.
 
По време на инспекцията Борисов се срещна с кметове на общини от Хасковска област по поречието на река Марица. Те докладваха на министър-председателя, че е възстановено водоподаването за битови нужди в региона, няма засегнато домакинство, което да не е получило минерална вода и благодариха на премиера за подкрепата. Борисов разпореди кметовете да продължат активно работа по справянето с проблема.
 
Кметовете отбелязаха още пред премиера, че е изключително важно да продължи програмата за санирането, тъй като тя е с огромна значимост за хората.

"Когато спрем да говорим за COVID-19, когато има лекарство и ваксини срещу него, ще продължим с тези програми", заяви Борисов. Той акцентира, че в момента е разпоредил да се осигури необходимото финансиране, с които всяко едно дете да бъде подсигурено и за него да има място в детска градина, ясла и училище.
 
Премиерът посочи още, че всички важни инфраструктурни проекти в страната продължават да се изпълняват - строят се магистрали, газопроводи, пречиствателни станции с помощта на които Черноморието е чисто и окуражи кметовете да изготвят проекти по места за още по-доброто благоустрояване на общините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Независимостта идва с... ОСТАВКА!
150
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Газопроводът бил мечта на поколения българи - мухахахахаха И аз така, от години, докато разговарям с хората, повечето от тях ми казват "еех, мечтая си аз за едно газопроводче...". Ха-ха-ха-ха. Че и поколения... Преди сто-двеста години хората са си мечтаели за газопровод, мечтаели си, а газопроводи още нямало нийде по света. Но хората си мечтаели... за газопровод...
149
1
 
18
 
! Отговори
дърт преди 3 години
България и без това е абсолютно независима - от нея нищо не зависи!
148
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кучетата лаят керванът си върви .В момента Борисов се подиграва с целия бълг.народ -по нагло негово поведение до тук ням и всичко е заради пари които няма да може да прибере при себе си в гроба
147
3
 
11
 
! Отговори
Ме преди 3 години
Този проект той със всички сили се опитва да не завърши.
146
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя интерконектор е като онова за шенген дето трябваше една стена да се боядиса и сме готови за шенген.
145
3
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
независимост е които даде наи ниска цена всичко останало са празни приказкиоставка
144
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова сме отвратени от теб,че вече не си ни интересен дори да те коментираме.Айде подавай оставка,за да не мъчиш и нас и себе си.
143
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лойко, айде бегай си бате! По-*** си и от бай ***. Даже той е като ерудит пред тебе!
142
2
 
5
 
! Отговори
До 160 преди 3 години
Горе долу си близко до истината.
141
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Главния инспектор на републиката не смее да се прибере в София и се чуди какво вече да инспектира,само и само да е по-далече от мат'ряла,който скоро ще го на...е с 200.
140
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов е с интелект на малко слабоумно дете. Какво ще инспектира този ***, който маска на лицето си не можа да се научи да слага? Просто е "карал колата донякъде, че да види колко арчи", ако последната му записана изцепка може да ни служи за вдъхновение. И също като малкото слабоумно детенце, научил една сложна дума и гледа да я казва във всяко изречение. Диверсификация!
139
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ето какво означава българия за великите сили:за сащ-пуерто рико на балканите,а бойко генерал нориега на балканите.за ес-африка на ес-най-бедната,най-корупираната страна на европейския континент.за русия-задунаевска губерния,крим на балканите.за турция-бивша отоманска провинция,която рано или късно пак ще се върне към майка турция!
138
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко речи? По обясненията на ББ,тръбата е да закара газ до Гърция,не да получаваме. Тоест независимост получава Гърция. А откъде ще дойде азарски газ? по коя тръба? Не съм чувал за такава.
137
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вее си крачолите из държавата и имитира дейност.Не смее да си влезе в кабинета,щото народа ще го залее с голямата си любов.
136
3
 
18
 
! Отговори
тиква в чекмедже преди 3 години
ОСТАВКА! ВСЯКА ИЗЯВА НА ОНУЙ НЕЩО ББ Е ТОТАЛЕН РЕЗИЛ И САМО ЛЪЖИ.
135
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Инспекция се прави от специалисти в материята която инспектират, знаещи и можещи.Тази краТУнА , с този речник, образование и култура може да инспектира само някое КАРЕ картаджиии или публичен дом ????ллза нищо друго не става!
134
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗАЩО НЕ СПРЕ С ТЕЯ РАЗХОДКИ А НЕ СИ СЕДНЕ НА ЗАДНИЦАТА? ВРЕМЕ Е ДА СЕДНЕ ДА СИ НАПИШЕ ОСТАВЧИЦАТА !
133
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименточно в тази посока ни бута бойко...българия-украйна на балканите...само че в случая с украйна имаме един доставчик,ние тук в българия с таканаречената диверсификация имаме няколко,които се конкурират(воюват) на наша територия. тук не става въпрос за най-обикновена конкуренция,а за война...защото газ,нефт означава война
132
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 149 да , 2 различни обекта са