Борисов инспектира интерконектора с Гърция: Оттук ще дойде независимостта

Това е мечта на много поколения българи, посочи премиерът
30 юли 2020 13:54, Красимир Ангелов
210

Снимка: МС

"България изгражда своята газопреносна магистрала, която е перпендикулярна - Изток-Запад-Север-Юг. Вчера хората видяха близо 500 км от газопровода Изток-Запад, днес имат възможност да видят Север-Юг. Оттук ще дойде независимостта".

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на инспекция на напредъка по изграждането на интерконектора Гърция-България на територията на областите Стара Загора и Хасково.

Още по темата
"От Украйна до Гърция това, което правим в момента, е 100% диверсификация. Това е мечта на много поколения българи. Оттук ще дойде азерският газ, оттук ще дойде и втечненият газ", изброи министър-председателят.

По думите му всички, които са против диверсификацията, в момента са за оставка на правителството. "Този проект, ако ние не го бутаме с всичка сила, както не го е имало, така няма и да го има", подчерта Бойко Борисов.

Цялото трасе на интерконектора Гърция-България е 181 км като 151 км са на българска територия, останалите - на гръцка. Стойността на проекта е 240 милиона евро, от които 110 милиона евро са осигурени от българското правителство. Отделно за целта са отделени 39 милиона евро по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ и 45 милиона евро грант по Механизма за свързване на Европа.
 
"Това ще бъде един изключително важен инфраструктурен проект не само за България, а за целия регион, ще ни даде възможност да имаме реална диверсификация на източника на доставка на природен газ", изтъкна енергийният министър Теменужка Петкова. Тя информира премиера Борисов, че по трасето работят 130 души, като от българска страна се полагат всички усилия до края на годината да бъде завършена линейната част на проекта.
 
По време на инспекцията Борисов се срещна с кметове на общини от Хасковска област по поречието на река Марица. Те докладваха на министър-председателя, че е възстановено водоподаването за битови нужди в региона, няма засегнато домакинство, което да не е получило минерална вода и благодариха на премиера за подкрепата. Борисов разпореди кметовете да продължат активно работа по справянето с проблема.
 
Кметовете отбелязаха още пред премиера, че е изключително важно да продължи програмата за санирането, тъй като тя е с огромна значимост за хората.

"Когато спрем да говорим за COVID-19, когато има лекарство и ваксини срещу него, ще продължим с тези програми", заяви Борисов. Той акцентира, че в момента е разпоредил да се осигури необходимото финансиране, с които всяко едно дете да бъде подсигурено и за него да има място в детска градина, ясла и училище.
 
Премиерът посочи още, че всички важни инфраструктурни проекти в страната продължават да се изпълняват - строят се магистрали, газопроводи, пречиствателни станции с помощта на които Черноморието е чисто и окуражи кметовете да изготвят проекти по места за още по-доброто благоустрояване на общините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То е ясно , независимоста от Гърция няма да дойде,защото ще стигне до балкански поток където газа трябва да е само руски.Те умните глави са го измислили.
110
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека да купуваме газ от този , който продава най-евтино . А не да купуваме от САЩ , защото така са ни заповядали , независимо на какви цениНякой знае ли на каква цена купихме газ от САЩ преди месеци Защо никъде няма информация за това
109
1
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Повечето ТЕЦ са на ГАЗ- Котли с газ -после ПАРА на 16-20 бара -после парни турбини с генератори - и накрая се продава ток а отработената пара трябва да кондензира в охладители и да се върне като вода в "топлият съндък" за да се ползва пак в Котлите -понеже трябва да е "мека' и да има определена алкалност- ТЕЦ е винаги до река или езеро-така е и АЕЦ -В случая Градът е охладител зимата с парносистемата си.Въпросът е че ТЕЦА си слага и високи цени на тока за помпите пращащи парното-А Токът е техен!
108
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Политическата ситуация в страната е напрегната. Намираме се в политическа и институционална криза и трябва да търсим бърз изход от нея. Колкото повече хора излязат на улицата тези дни, толкова по-бързо това правителство ще си отиде"----------Това е мнението на Борисов покрай протестите през 2013та срещу ОрешарскиНо когато се протестира против него ,тогава е недемократично и разбира се протестиращите са *** , платени и всякакви подобни изчадия
107
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До stiling до 107абе ти на кой свят живееш та нали поради геополитически причини до скоро българия получаваше газ в пъти по-скъп от този,който получаваше една англия...когато става въпрос за геополитика всякакви алабала приказки за конкуренция,пазари,цени и тинтириминтри глупости губят значение.
106
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ф.С.В. 119 А ТЕЦ на какво работи ? ЕС като увеличи натиска и затворим въглещните централи ?
105
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нагъл и лицемерен лъжец! Мястото му е в затвора!
104
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До stiling до 107явно и на теб колко ти разбира главата от газопроводи.само че тук не става въпрос за цени,а за геополитика.а нима не знаеш,че да купуваш газ не е като да купуваш домати на пазара,,че да се пазариш.та нали това "пазарене"може да ти струва националната сигурност, та дори и териториалната цялост на страната.
103
6
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Този Тиква не разбра ли, че американците му подливат вода за Турски поток. Да не коментира отварянето на пазара. Това не зависи от него, а от ЕС и факт. 40% от газа вече не е руски. Този процент ще наратва със или без Бойко. Тиквата, ако искаше пазар, нямаше да го съботира и да отнесем глобаот ЕК. Нямаше 2 години да не иска намаляване цената на газа и чак след наместа пак на ЕК, да се бие в гърдите, че я намалил.
102
8
 
14
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 3 години
Идеална статия за изява наколко *** тpoлчета с безсмислени коментари по адрес на Борисов.
101
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дялът в руския бюджет от износ на газ и нефт днес е 40%, а на САЩ - 35%. САЩ все повече се деиндустриализира, вече не произвеждат почти нищо. Някога процъфтяващите градове като Детройт, Филаделфия и Лос Анджелис, Сан Франциско са се превърнали в запустели гета, дом на безработни и бездомни хора. Ако САЩ не започнат да продават суровини, газ и нефт на ЕС американците ги чака глад и много тежки времена.
100
4
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
На България ГАЗ НЕ и ТРЯБВА!! Ние сме ИКОНОМИЧЕСКО "ДЖУДЖЕ"В ЕВРОПА! -ЗА КАКВО Е ТАЗИ ГАЗ?- ЗА ДА МОГАТ КРИМИНАЛНИТЕ ТОПЛОФИКАЦИИ ДА ПРАВЯТ ПАРИ ОТ ПОЧТЕННИТЕ ГРАЖДАНИ ЛИ? ТЕЦ -ТОВА Е ТОПЛОЕЛЕКТРИЧЕСКА ЦЕНТРАЛА -ТЯ ТРЯБВА ДА ПРОИЗВЕЖДА ТОК! А ПАРАТА В КОТЛИТЕ ПОСЛЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОХЛАДИ В ОХЛАДИТЕЛИ КОИТО ПОЛЗВАТ ВОДА ОТ БЛИЗКОТО ЕЗЕРО! ЕЗЕРОТО В СЛУЧАЯ Е ГРАДЪТ! КОЛКО ГАЗ КОНСУМИРАТ АВТОМОБИЛИТЕ? ЕДИН МАЛЪК КОРАБ 5000ТОНЕН ГАЗОВОЗ Е ДОСТАТЪЧЕН ЗА МЕСЕЦ! ГОЛЯМ ГАЗОВОЗ Е 100 000 ТОНА!
99
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
азерски газ?в момента не знаем дали сте информирани,но армения и азербайджан са във военен конфликт.гърция и турция са на ръба на войната.доставката на руски газ през украйна и полша за европа е прекъсната...пак поради геополитически разногласия.откъде все пак бойко ще напълни тази тръба с газ?
98
3
 
1
 
! Отговори
stiling до 107 преди 3 години
"газът,който евентуално ще потече по тези тръби,ще бъде добиван и транспортиран в райони,където има политическа нестабилност и дори война"Пич трябва акъл да имаш да разбереш защо се прави тая врзка с Гърция.Самия факт че имаш алтернатива, втори възможен източник на газ, възможност да внесеш от друго място, ти дава силата да се пазариш за по-ниски цени от Кремъл. Дали от къде и кога възможности за внос от алтернативни източници винаги ще има! Само тази възможност си струва парите и се изплаща!
97
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безподобен наглец. Цяла Европа знае какъв корумпиран начин на управлене изповядва Биби. Срам!
96
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НА ТОЗИ ИНДИВИД ТОВА ЛИ МУ Е РАБОТА ИМА СИ ОРГАНИ ЗА ТОВА.НЕЗАБАВНА ОСТАВКА НА БОРИСОВ И ГЕШЕВ СЪД И ЗАТВОР ЗА ТЕЗИ ПЛЕСТЪПНИ...ЦИ.
95
6
 
1
 
! Отговори
Донка Седларска преди 3 години
Тези които протестирват срешу Бойко трябва да ги разстрелят и после осъдят като натиуонални предателиБез Бойко няма красота в България защото тои стоири и птави пътища!Народа е с Бойко Той ну води напрев към бъдешето
94
1
 
6
 
! Отговори
Марто преди 3 години
Посещава Красимире, а не инспектира! Той да не е инспектор!
93
1
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
до 112 -хахааххаахахах
92
11
 
12
 
! Отговори
Тулупа слънце преди 3 години
Не смее да дойде в София при народната любов. Затова се шляе по пущинаци и симулира, че нещо прави. Да си седи там в нищото, където му е мястото.