КС се произнася - може ли да бъде разследван действащ президент?

Отговорът е по отправено искане на главния прокурор Иван Гешев
30 юли 2020 07:37, Ния Христова
47
КС се произнася - може ли да бъде разследван действащ президент?
Снимка: БГНЕС

Конституционният cъд днес ще се произнесе за това може ли да бъде разследван действащ държавен глава, предаде БНР. Отговорът е по отправено още в началото на година искане на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на обхвата на имунитета на президента и вицепрезидента. 

В рамките на разследване, което е свързано с ръководителя на ВВС генерал Цанко Стойков, спецпрокуратурата разпространи законно записани разговори, на които -  според изричното уточнение на държавното обвинение, вероятно се чува гласа на президента Румен Радев. На записите става дума за проверката във връзка с назначаването през 2014 година на Десислава Радева за пиар на военно-въздушните ни сили.
Още по темата
 
Записите се оказаха отговора постфактум на държавното обвинение за внезапния интерес на Иван Гешев към президентската неприкосновеност.
 
Отношенията Гешев - Радев се усложниха още повече. След влизане на въоръжени и прокурори на "Дондуков" 2 Румен Радев поиска оставката на главния прокорор.
 
Само ден по-късно, Иван Гешев нарече президенът "единственият недосегаем според Конституция човек в България" и спомена решението на КС:
 
"Зависимост от него ние ще сме готови и да изчакаме изтичане на мандата му, за да установим обективната истина, включително и по делото, по което всички български граждани чуха най-вероятно неговия глас да въздейства за прикриване на проверка срещу съпругата му от антикорупционната комисия".
 
По неофициална информация, според Конституционния съд до края на мандата му, президентът не може да бъде обект на наказателно преследване

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
17
 
! Отговори
Съдията преди 3 години
Когато КС се произнася по даден казус, е добре да се показва не крайното решение в брой гласове, а как са гласували квотата на парламента, квотата на президента, квотата на *** и Пульо и т.н. И да се сравни с поименното гласуване, а не да си крият простотията зад безотговорността на колективен орган.
20
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега стана ли ви ясно защо е този шум по улиците?
19
16
 
18
 
! Отговори
Свиня преди 3 години
Гешев не виждам да си активен по някой от многото записи на премиера много по-нагли от тези на президента..затова хората не те искат подлого....
18
16
 
17
 
! Отговори
До21 преди 3 години
Видовият ден ИДВА, ама потърпевш ще е Тиквун,а пък лакеите били те и анонимни ще отидат в забвение!
17
17
 
16
 
! Отговори
Видов ден преди 3 години
При събраните доказателства трудно ще разминат с присъдата и Фигуранта и съветниците му. Би трябвало той самия да поиска сваляне на имунитета му за да си изчисти името преди следващите президентски избори. Той обаче не го прави - явно се страхува, че има състав на престъпление в действията му като шеф на ВВС.Много е държавнически да плащаш за услугите на любовницата си с 2 държавни длъжности, 2заплати и служебен апартамент, който не и се полага.Случих ме на Резидент!
16
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да го почва Гершев, това продажното президентче!
15
26
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тоя Ц'ървул няма ли да почне проверка,за къщите,чекмеджетата,псувните и ред другите изцепки на Крадльото? Смешни сте бре наглеци!
14
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев назначил жена си или по-точно любовницата си за пиар? А бе Гешев, не се излагай! Я мини по министерствата и по държавните агенции и комисии и ще ти се завие свят от такива случаи, ха-аха-ха! *** прозрачен, много избирателно действаш.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 13 Ти да видиш..Ще видиш и още как. Такава дискредитация ще ти се зацепи отзад, че майка плаче
12
11
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
До Ти да видиш..-Имаше една стара приказка- "Кой ми ср-а в гащите!" Така че не оправдавай Борисов- Утре ще каже че има 30 милиарда в сметки и НЯКОЙ му ги е сложил !! На мен що не ми сложат няколко милиона в сметката?? аххаха
11
13
 
15
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 години
До Нане 11 Президента ви призовава ама нещо не се получава. Малко сте.
10
7
 
14
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
До Ф.С.В. 9 Кой сложи парите и златото в шкафчето на Борисов, за да го дискредитира ? Истински ли са или фалшиви за снимката ?Че и пистолет за по голяма достоверност.
9
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Гешев работата е - "идат като тигри-бягат като овци".
8
11
 
25
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
До ЧебурашкаЯвно Гешев има нещо сериозно срещу Радев, затова "държавнея глава" се тресе от страх--Не знам какво сериозно има Гешев срещу Радев- ама НИЕ 7 милиона Българи виждаме нещо много сериозно -така нареченото НОЩНО ШКАФЧЕ- В НЕГО ИМА ПАРИ ОТКРАДНАТИ ОТ ВСЕКИ БЪЛГАРИН -И ПОНЕЖЕ Е ДОСТАТЪЧНО СЕРИОЗНО ТОВА- ЗАЩО ГЕШЕФ НЕ СИ ВЪРШИ РАБОТАТА-ЯВНО ИМА ДВУСТРАННОСТ В НЕГОВИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ- ЗА ЕДНИ Е СЛЯП -А ЗА ДРУГИ ВИЖДА И С ДВЕТЕ ОЧИ- ГЕШЕВ Е "БУХАЛКАТА " НА МАФИЯТА!!
7
7
 
14
 
! Отговори
Димов преди 3 години
"всички български граждани чуха най-вероятно неговия глас да въздейства за прикриване на проверка"Значи като е нечий глас - най-вероятно е истина.Като е на тиквата - веднага се казва е фейк. Тия хора наистина живеят в някакъв собствен свят.
6
18
 
22
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Ф.С.В.Ами недоразумението от Дондуков 2 да си направи партия и да спечели изборите, щом иска да управлява. А не вече трета година да руши държавността и президентската институция с непрекъснатите си лъжи и интриги. А решението на КС зависи от това, дали ще надделее президентското лоби. Явно Гешев има нещо сериозно срещу Радев, затова "държавнея глава" се тресе от страх и иска и неговата оставка.
5
1
 
14
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
От кантонер...пот,от кюсе...брада и от Конституционен съд...работа,ако...събереш,ще получиш Философфския камък;мечтата на всеки...алхимик.
4
14
 
22
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
ГЕРБ и Гешефтурата -направиха Президентът "БЕТОНЕН" вече почти няма сила която да го спре -Всички граждани разбраха че ТОЙ е единственият който НЯМА НИЩО ОБЩО С МАФИЯТА!! Въпрос на време е да Спечели Тотално Изборите -ако направи Партия!
3
3
 
12
 
! Отговори
Свободен преди 3 години
Ха, троловете още спинкат! Поизморили са се вчера....
2
5
 
26
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
Баце има цяла фонотека за разследване като се почне от Ало Ваньо та се стигне до набива е на keep yourself positive, но Каскетски разследва шутобаджанашко назначение в администрацията, където 90 процента са роднини. Скоро ще осъмне в затвора