Туроператорите могат да кандидатстват за 35-те евро

Очаква се това да доведе до 400 хил. нови туристи
30 юли 2020 15:35,
38
Туроператорите могат да кандидатстват за 35-те евро
Снимка: БГНЕС

Туроператорите вече могат да кандидатстват за държавната помощ от 35 евро. Всички необходими документи, както и насоки за подаване на заявления са качени на официалния сайт на Министерството на туризма. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в Слънчев бряг.

Още по темата

Николова подчерта, че благодарение на бързата реакция, в изключително кратки срокове, в рамките на няколко дни бяха разработени и одобрени необходимите формуляри, с което се оптимизира и времето, в което желаещите ще могат да се възползват от субсидията.

Изключително важно е тази мярка да подпомогне освен това лято и предстоящия зимен сезон, но и сезоните през 2021 и 2022 г., за да се възстанови изцяло най-засегнатият сектор, заяви още министърът. Тя посочи, че за субсидията са заделени 55 млн. лв. от държавния бюджет, а анализите показват, че мярката ще доведе до 400 хил. нови туристи, става ясно от пресцентъра на министерството.

Помощта се предоставя на туроператори, които използват въздушни превозвачи с оперативен лиценз за изпълнение на чартърни линии до нашата страна с цел туризъм. Субсидия се отпуска за всяка заета седалка за всеки полет, като капацитетът на самолета не е по-малко от 100 места. Всички туроператори, независимо от местонахождението на тяхното седалище, могат да се възползват от отпуснатите средства. Условието е те да ползват услугите на въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз, издаден в Република България или друга държава член на Европейския съюз, или страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария или трета страна.

Схемата за държавна помощ обхваща полетите, извършени в периода от 14 май до 31 декември 2020 г. и представлява първа фаза от антикризисната мярка. Полетите, които ще се извършват през периода от 01.01.2021 г. до 14 май 2022 г. ще са предмет на нова нотификация. Максималният размер по схемата за държавна помощ  не може да надхвърля 800 000 евро на предприятие по фаза 1 под формата на преки безвъзмездни средства, като всички използвани стойности трябва да бъдат в брутно изражение, т. е. преди приспадането на данъци или други такси.

Документите можете да намерите тук: https://www.tourism.government.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
budnaera/2008-02/2008-08-30_06.htmlСамо я чуйте. Невероятно, но факт. Г-жата е министър. Без коментар!
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая с какъв английски е, просто срам, това ли е най-доброто което може да излъчи българският народ. Писна ми от Калинки, Барековци, Бат Сълита, Гошо *** и всички тия неграмотни послушни бушони, който вие с гласовете си пращате там, на поне 5 бона заплата. Жалка потъваща държава.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега туристите ,в сл.бряг са ромове)много бря от къде се взеха)
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 1Още по-голям резил и вицепремиер е!!!
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Божке, хората искат тестове, карантинират чужденци, а ние субсидирсме бизнес, който в 80% от случаите работи на черно. Не знам какво да кажа, дано се изплашат самите чужденци от разградения двор тук и да не идват, иначе ще им ядем попарата много време на тези
29
1
 
4
 
! Отговори
Разликата е преди 3 години
че останалите пари извът тези 25 и 35 Е пенсионерите ще вземат, а туристите ще плащат.
28
0
 
9
 
! Отговори
Немеца преди 3 години
За пенсионерите 25 евро. За чуждите туристи 35 евро. Браво. Евала. Страхотни сте.
27
0
 
5
 
! Отговори
Това сърдито момиче преди 3 години
не си ли говори със Захариева. Не разбра ли че на руснаците не им дават да пътуват, другите трябва да идват тук с ПСР тест, а пък някои като се върнат от БГ трябва да си направят. От къде ще се вземат тези 400 000 туристи при такива условия. Тя виждала ли е сайта на гърците - как всичко точно е казано, как е направена организация за проследяване...ами като не можем нещо да измислим айде да ни стигне акъла баре да препишем. Иначе всички ще ни сложат 14 дена карантина и ще видим туризъм нанай
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"бърза реакция ,в рамките на няколко дни разработихме формулярите..."В кой свят живеят тези хора?След 20 дни сезона свършва бе ,*** с ***.Целия отрасъл е в колапс , а тази сдухана лелека с диплома от НБУ, дори не знае на какво е министър.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка и съд за бандата герб!
24
0
 
7
 
! Отговори
Koko преди 3 години
Ох Коньооооооо
23
0
 
12
 
! Отговори
ха-ха преди 3 години
Тази простовата сел.янка не става и за секретарка на ямболския *** Валерко ,затова я турили за министър на изчезналия туризъм.По-зле е и от златоградската красавица Николинка ,онази дето ходи чак в Холивуд да плаши световните кинозвезди.ТОЗИ КАБИНЕТ ТИКВА-3 Е АБСОЛЮТНА ГАВРА С ТЪРПЕНИЕТО НА ХОРАТА.
22
0
 
9
 
! Отговори
Коко преди 3 години
Я кажи душо Вальо как е ? И вечер ли е толкова властен и злобен ? Шамари ядеш ли ?
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смятай, да си известна единствено с факта, че си правила трандамия на някакъв полуграмотен министър.
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След коня, магаре! Герберастки стайл бейби! Класика!
19
0
 
18
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
А защо не върнете парите на хората които не успяха да отидат на почивка а са си платили? Кви са тия 35 евро на калпак??? Това е абсолютна безотговорност. Га ядоха кюфтета нИ рИваха а са? Кръв повръща пари не връща а? Да фалират заедно с хотелите и всички туроператори
18
0
 
19
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Какво искат тези? Да им платят, за да докарат някакви пияндета?Каква ще е ползата за държавата?ДДС падна, данъци и осигуровки, даже и да ги платят , за 1-2 месеца.Не стана ли ясно, че този вид "дейност" умира. Отдавна и беше време.По-добре дайде парите за продукция с висока добавена стойност, само тя качва заплати и пенсии, тази имитация на активност да спре, а министерството да се закрие.
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новият кон по-грозен и от стрария...
16
0
 
13
 
! Отговори
Blessed преди 3 години
Вие се сетихте в началото на август да я въведете тая мярка. при оставащ още един месец сезон....
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и болниците после могат спокойно да кандидатстват за субсидии за лечение на корона-болни