Туроператорите могат да кандидатстват за 35-те евро

Очаква се това да доведе до 400 хил. нови туристи
30 юли 2020 15:35, Павел Гълъбов
38
Туроператорите могат да кандидатстват за 35-те евро
Снимка: БГНЕС

Туроператорите вече могат да кандидатстват за държавната помощ от 35 евро. Всички необходими документи, както и насоки за подаване на заявления са качени на официалния сайт на Министерството на туризма. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в Слънчев бряг.

Още по темата

Николова подчерта, че благодарение на бързата реакция, в изключително кратки срокове, в рамките на няколко дни бяха разработени и одобрени необходимите формуляри, с което се оптимизира и времето, в което желаещите ще могат да се възползват от субсидията.

Изключително важно е тази мярка да подпомогне освен това лято и предстоящия зимен сезон, но и сезоните през 2021 и 2022 г., за да се възстанови изцяло най-засегнатият сектор, заяви още министърът. Тя посочи, че за субсидията са заделени 55 млн. лв. от държавния бюджет, а анализите показват, че мярката ще доведе до 400 хил. нови туристи, става ясно от пресцентъра на министерството.

Помощта се предоставя на туроператори, които използват въздушни превозвачи с оперативен лиценз за изпълнение на чартърни линии до нашата страна с цел туризъм. Субсидия се отпуска за всяка заета седалка за всеки полет, като капацитетът на самолета не е по-малко от 100 места. Всички туроператори, независимо от местонахождението на тяхното седалище, могат да се възползват от отпуснатите средства. Условието е те да ползват услугите на въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз, издаден в Република България или друга държава член на Европейския съюз, или страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария или трета страна.

Схемата за държавна помощ обхваща полетите, извършени в периода от 14 май до 31 декември 2020 г. и представлява първа фаза от антикризисната мярка. Полетите, които ще се извършват през периода от 01.01.2021 г. до 14 май 2022 г. ще са предмет на нова нотификация. Максималният размер по схемата за държавна помощ  не може да надхвърля 800 000 евро на предприятие по фаза 1 под формата на преки безвъзмездни средства, като всички използвани стойности трябва да бъдат в брутно изражение, т. е. преди приспадането на данъци или други такси.

Документите можете да намерите тук: https://www.tourism.government.bg


38
Още от Общество
Улицата говори за корупция, управляващите - за пенсии
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
budnaera/2008-02/2008-08-30_06.html

Само я чуйте. Невероятно, но факт. Г-жата е министър. Без коментар!
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тая с какъв английски е, просто срам, това ли е най-доброто което може да излъчи българският народ. Писна ми от Калинки, Барековци, Бат Сълита, Гошо Тъпото и всички тия неграмотни послушни бушони, който вие с гласовете си пращате там, на поне 5 бона заплата. Жалка потъваща държава.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сега туристите ,в сл.бряг са ромове)много бря от къде се взеха)
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До до 1

Още по-голям резил и вицепремиер е!!!
32
0
 
6
 
! Отговори
ГАДОВЕ преди 1 седмица
35 ЕВРО ЗА ВСЕКИ ТУРИСТ ДА ГО ДОКАРАТ В БГ, ТУК ДА ЯДЕ,АКА И ПИКАЕ,

НО 35 ЛВ. ДЕТСКИ ЗА ДЕЦАТА НЯМАТ !
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Божке, хората искат тестове, карантинират чужденци, а ние субсидирсме бизнес, който в 80% от случаите работи на черно. Не знам какво да кажа, дано се изплашат самите чужденци от разградения двор тук и да не идват, иначе ще им ядем попарата много време на тези
30
1
 
3
 
! Отговори
Разликата е преди 1 седмица
че останалите пари извът тези 25 и 35 Е пенсионерите ще вземат, а туристите ще плащат.
29
0
 
8
 
! Отговори
Немеца преди 1 седмица
За пенсионерите 25 евро. За чуждите туристи 35 евро. Браво. Евала. Страхотни сте.
28
0
 
4
 
! Отговори
Това сърдито момиче преди 1 седмица
не си ли говори със Захариева. Не разбра ли че на руснаците не им дават да пътуват, другите трябва да идват тук с ПСР тест, а пък някои като се върнат от БГ трябва да си направят. От къде ще се вземат тези 400 000 туристи при такива условия. Тя виждала ли е сайта на гърците - как всичко точно е казано, как е направена организация за проследяване...ами като не можем нещо да измислим айде да ни стигне акъла баре да препишем. Иначе всички ще ни сложат 14 дена карантина и ще видим туризъм нанай
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"бърза реакция ,в рамките на няколко дни разработихме формулярите..."
В кой свят живеят тези хора?След 20 дни сезона свършва бе ,мисирки с мисирки.Целия отрасъл е в колапс , а тази сдухана лелека с диплома от НБУ, дори не знае на какво е министър.
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Оставка и съд за бандата герб!
25
0
 
6
 
! Отговори
Koko преди 1 седмица
Ох Коньооооооо
24
0
 
11
 
! Отговори
ха-ха преди 1 седмица
Тази простовата сел.янка не става и за секретарка на ямболския *** Валерко ,затова я турили за министър на изчезналия туризъм.По-зле е и от златоградската красавица Николинка ,онази дето ходи чак в Холивуд да плаши световните кинозвезди.
ТОЗИ КАБИНЕТ ТИКВА-3 Е АБСОЛЮТНА ГАВРА С ТЪРПЕНИЕТО НА ХОРАТА.
23
0
 
8
 
! Отговори
Коко преди 1 седмица
Я кажи душо Вальо как е ? И вечер ли е толкова властен и злобен ? Шамари ядеш ли ?
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Смятай, да си известна единствено с факта, че си правила трандамия на някакъв полуграмотен министър.
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
След коня, магаре! Герберастки стайл бейби! Класика!
20
0
 
17
 
! Отговори
Хмм преди 1 седмица
А защо не върнете парите на хората които не успяха да отидат на почивка а са си платили? Кви са тия 35 евро на калпак??? Това е абсолютна безотговорност. Га ядоха кюфтета нИ рИваха а са? Кръв повръща пари не връща а? Да фалират заедно с хотелите и всички туроператори
19
0
 
18
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 седмица
Какво искат тези? Да им платят, за да докарат някакви пияндета?
Каква ще е ползата за държавата?
ДДС падна, данъци и осигуровки, даже и да ги платят , за 1-2 месеца.
Не стана ли ясно, че този вид "дейност" умира. Отдавна и беше време.
По-добре дайде парите за продукция с висока добавена стойност, само тя качва заплати и пенсии, тази имитация на активност да спре, а министерството да се закрие.
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Новият кон по-грозен и от стрария...
17
0
 
12
 
! Отговори
Blessed преди 1 седмица
Вие се сетихте в началото на август да я въведете тая мярка. при оставащ още един месец сезон....