Социолог: Бъдеща партия на Радев ще се превърне във фиаско

Президентът се утвърди като основен опозиционен център
Обновена: 31 юли 2020 10:51 | 31 юли 2020 10:50,
274

Депутатите излизат в лятна ваканция. Ще излезе ли във ваканция и недоволството на площада?
Още по темата

Политологът Димитър Димитров е на мнение, че е много трудно човек да се ориентира кой и защо присъства на протестите. Той отбеляза, че има безкрайно много искания, които се обединяват зад искането за оставка.

"Развръзката на протестите не идва от протестите, а от нещо извън тях. Част от протестиращите приличат на пациенти, които твърдят "Аз съм хан Аспарух, аз съм Наполеон", и твърдят, че ще запалят всичко, ако не ги признаят за това", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Социологът и управител на ''Маркет линкс'' Добромир Живков е на противоположното мнение.

"Исканията са доста ясни и еднопосочни - оставка на правителството и оставка на главния прокурор. Протестиращите се обединяват от тази теза - смяна на управленския модел. Съгласен съм, че това няма да се реши точно на улицата. Този процес в България има отзвук извън границите на България сред нашите партньори", заяви той в "България сутрин".

"Изумително беше, че гледах толкова протестиращи без маски. Какво ще направят, ако днес трябва да вкараме 2000 души в болница?", каза на свой ред Димитър Димитров.

Според Живков обаче няма бум на заразените у нас, въпреки многохилядните протести. Той посочи, че гражданските права трябва да бъдат защитавани и отстоявани.

"Протестът ще приема все повече плажен вид. Участвал съм в такива протести през 1991 г. Протестиращите разчитат на телевизионните камери. Не мисля, че протестът ще набера сила през септември. Не може всеки втори да казва "чекмеджето", подчерта политологът Димитър Димитров.

Той е на мнение, че сблъсъкът между институциите е започнал по един начин и ще завърши по друг. По думите му за Румен Радев няма друг смисъл в протестите, освен да назначи служебен кабинет, за да се почувства управляващ.

Добромир Живков пък очаква протестът да влезе в по-ниска точка през август, но отбеляза, че има висока степен на организация и демонстрациите в страната ще поддържат протеста жив.

Президентът Румен Радев заяви вчера, че протестите отварят пътя към бъдещето. Според Димитров може да завършим с покупка на руски хеликоптери в рамките на служебното правителство, което може да се наложи да съставя президентът.

"Минахме през служебен кабинет от г-н Радев и не купихме нито руски фрегати, нито самолети. Има известна еволюция в геополитическата ориентация на президента", контрира го Добромир Живков.

"Дошъл е моментът, в който стигаме до културен сблъсък между този модел на управление и новите ценности. БСП не успя да се докаже като смислена алтернатива. Президентът се утвърди като основен опозиционен център. Големият въпрос е ще направи ли опит да трансформира своята популярност в нова политическа сила. Според мен - не, защото ще се превърне във фиаско", каза още управителят на ''Маркет линкс''.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
7
 
9
 
! Отговори
Гладен за рубли преди 3 години
Оставка, оставка, оставка. Само Радев, Путин и Ленин. Мнооооооогая леееета.
151
5
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
социолозе,на чужд гроб не плачи,не знаеш,на къде му е главата.
150
13
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Съгласна съм за президентска държава, но не с такъв и по-точно с този "президент"! Или пък, българското общество още не е узряло за тази промяна! Радев показа, колко е рисковано държавата да се окаже в ръцете на един човек, който не умее да управлява!
149
0
 
1
 
! Отговори
До 157 преди 3 години
Изглежда себе си визираш ! Признай си, че си такъв, ние шта та пудкрепиме
148
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентска република България. Всички участвали в ограбването на държавата в затвора и конфискация на имуществото им до девето поколение.
147
3
 
3
 
! Отговори
Дани преди 3 години
Вижте да ви кажа една истина.Няма как висш офицер с две специализации по секретни бази в сащ да не е вербуван.Такова животно няма.после се прилага винаги следното,представяш го за свой противник и го внедрявашВинаги работеща стратегия особенно за плиткоумни
146
13
 
7
 
! Отговори
Как да не ги съжалиш преди 3 години
Взели да плачат за неродената партия на Радев. Абе смешници, толкова ви е страх, че се н а с и р а т е само от мисълта за тази партия. Хубавото за вас е, че Радев няма да прави партия, лошото е, че и без нея ще ви измета от властта и направо в затвора. Кой успее да избяга, ок. Дубай ще стане интересно място - мутри от всички времена обединявайте се, хахаха. Само тоя, дебелия *** , нещо ми се чини, че няма да преживее ............
145
2
 
9
 
! Отговори
РЕШЕНИЕ преди 3 години
НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД:РАДЕФ - РАДЕФФФ - ФФФФФ
144
2
 
9
 
! Отговори
Пацо преди 3 години
Радев прави партия и БСП съвсем утече у канала
143
2
 
3
 
! Отговори
До 149 чибурашкаааа преди 3 години
Не се прави на спец вирусолог тъй кат нямаш нужната кфалификация и си ниграмотен
142
6
 
17
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Червеното човече твърди, че:"Според Живков обаче няма бум на заразените у нас, въпреки многохилядните протест" ".Напротив, до 9 юли когато Радев инициира протестите броят на заразените бе 6342 а днес заразените са 11420 или за 23 дни протести има ръст от 5078 нови случаи с коронавирус!
141
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Димитров е платен от ГЕРБ в ЦИК работи.
140
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Партийната демокрация в България се провали. Много партии са и дестабилизират държавата защото нямат 50 %, а за 90 % от гласовет е абсурд. Така управлението става нестабилно и страната се мафиотизира и разграбва от коалиции и фирми и ще катастрофира. За пряка демокрация не знам дали е възможна и остава както си беше с 1 партия до 1989 г. като най-добре за България.
139
2
 
16
 
! Отговори
реалист преди 3 години
Като гледам с какви хора се е обградил не му е чиста работата.То са военни,масони,неуспешни селски кметове,напрово е ужас
138
20
 
14
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
До Анонимен 139:Каквито и глупости да пишете, времето на всички *** на Рундьо Борисов от Банкя вече изтича. Идва краят на всички Бойкоборисови рундьовчета. Защото десет години присъствие на фигуранта Рундьо Борисов във властта, на длъжност министър-председател, срина държавата до най-бедната, в демографска катастрофа и на първо място по корупция в света! Защото за десет години Рундьо Борисов така и не разбра какви са задълженията и пълномощията на премиер-министъра!
137
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев им разказа играта на герберастите и сега те се чудят как да изиграят народа,за да спрат протестите,но още повече си го набиват,както се изразява техния вожд...
136
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бунак ОбамаОпределено ще видим. Само една малка корекция: ние сме тия дето наемаме такива като вас. Роби са тия, които чакат някой да им подхвърли нещо, щото са некадърни да искат защото могат.
135
1
 
13
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Най-гнусното на политолозите е, че са пребоядисани преподаватели и възпитаници на катедра ,,Научен комунизъм". Всички бяха комунисти и не беше изключение при спорове с тях на философски теми или по теми от другите идеологически дисциплини, ако нещо не им харесваше в някой студент те веднага, като верни кучета на БКП, пишеха доноси до ДС. Не са се променили досега! Ей това са демократичните политолози - хрантутници, които трябва да бъдат пръснати по четирите посоки на света.
134
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименРадев е толкова ***,и неграмотен ,че не може да спечели и изборите за кмет в Славяново
133
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
платен герберастки ***