Социолог: Бъдеща партия на Радев ще се превърне във фиаско

Президентът се утвърди като основен опозиционен център
Обновена: 31 юли 2020 10:51 | 31 юли 2020 10:50,
274

Депутатите излизат в лятна ваканция. Ще излезе ли във ваканция и недоволството на площада?
Още по темата

Политологът Димитър Димитров е на мнение, че е много трудно човек да се ориентира кой и защо присъства на протестите. Той отбеляза, че има безкрайно много искания, които се обединяват зад искането за оставка.

"Развръзката на протестите не идва от протестите, а от нещо извън тях. Част от протестиращите приличат на пациенти, които твърдят "Аз съм хан Аспарух, аз съм Наполеон", и твърдят, че ще запалят всичко, ако не ги признаят за това", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Социологът и управител на ''Маркет линкс'' Добромир Живков е на противоположното мнение.

"Исканията са доста ясни и еднопосочни - оставка на правителството и оставка на главния прокурор. Протестиращите се обединяват от тази теза - смяна на управленския модел. Съгласен съм, че това няма да се реши точно на улицата. Този процес в България има отзвук извън границите на България сред нашите партньори", заяви той в "България сутрин".

"Изумително беше, че гледах толкова протестиращи без маски. Какво ще направят, ако днес трябва да вкараме 2000 души в болница?", каза на свой ред Димитър Димитров.

Според Живков обаче няма бум на заразените у нас, въпреки многохилядните протести. Той посочи, че гражданските права трябва да бъдат защитавани и отстоявани.

"Протестът ще приема все повече плажен вид. Участвал съм в такива протести през 1991 г. Протестиращите разчитат на телевизионните камери. Не мисля, че протестът ще набера сила през септември. Не може всеки втори да казва "чекмеджето", подчерта политологът Димитър Димитров.

Той е на мнение, че сблъсъкът между институциите е започнал по един начин и ще завърши по друг. По думите му за Румен Радев няма друг смисъл в протестите, освен да назначи служебен кабинет, за да се почувства управляващ.

Добромир Живков пък очаква протестът да влезе в по-ниска точка през август, но отбеляза, че има висока степен на организация и демонстрациите в страната ще поддържат протеста жив.

Президентът Румен Радев заяви вчера, че протестите отварят пътя към бъдещето. Според Димитров може да завършим с покупка на руски хеликоптери в рамките на служебното правителство, което може да се наложи да съставя президентът.

"Минахме през служебен кабинет от г-н Радев и не купихме нито руски фрегати, нито самолети. Има известна еволюция в геополитическата ориентация на президента", контрира го Добромир Живков.

"Дошъл е моментът, в който стигаме до културен сблъсък между този модел на управление и новите ценности. БСП не успя да се докаже като смислена алтернатива. Президентът се утвърди като основен опозиционен център. Големият въпрос е ще направи ли опит да трансформира своята популярност в нова политическа сила. Според мен - не, защото ще се превърне във фиаско", каза още управителят на ''Маркет линкс''.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
13
 
23
 
! Отговори
Помнещ преди 3 години
Радев няма намерение изобщо да прави партия! Защо манипулирате обществото бе хора? И още нещо.При избори .БСП ще се провали тотално! Ще се появят нови демократични партии! Младите хора набират сила с техни млади водачи! Старите муцуни ще отстъпват за в бъдеще лидерски позиции! Политическата карта ще е вече друга! Тепърва всичко предстои!
131
12
 
21
 
! Отговори
Бунак Обама преди 3 години
протестите са против всичти партии бе, kаун. Може ли всички гербави да сте до един толкова nрости
130
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този политолог да си завре умозаключенията където слънце не изгрява.Ако Радев направи партия ще ви помете като луда крава теле.Десетки хиляди излязоха в защита на Радев и демокрацията и вече 22 дни отстояват гражданските си права,а 2,5 милиона гласуваха директно за Радев.Опорките на ГЕРБ чрез устата на техните клакьори няма да минат.
129
9
 
13
 
! Отговори
е преди 3 години
основната опозиционна партия БСП е в предизборна кампания за лидер. НА 12 септември ще видим дали Нинова или Добрев или друг ще застане начело на БСП. Така че протестите нямат никакъв лидер или модел, който да следват. ПРиличат на употребени хора, а зад протестиращите има лица с нечисти интереси, които търгуват зад гърба им.
128
5
 
12
 
! Отговори
До 121 преди 3 години
ТИ ИСКАШ ДА ЗАМЕНИШ СИЛАТА НА ПРАВОТО С ПРАВОТО НА УЛИЧНАТА СИЛА. ГЕНИАЛЕН СИ ДА ЗНАЙШ.
127
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберунгелите пак са пратили нек'ъв да им бърше з..ка.
126
11
 
5
 
! Отговори
Бунак Обама преди 3 години
"Щото нормалните хора не се занимават с глупости"имаш предвид нормалните роби, които не могат да си вдигнат главата от работа и не ги интересува, че страната им е раздадена на олигарси, реките отровени, парите ограбени. Окей, ще видим вие ли сте повече или ние.
125
1
 
6
 
! Отговори
До 122 преди 3 години
БРАЙВИК Е Р Е Л И Г И О З Е Н ФАНАТИК, А НЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ФАНАТИК. ПОСЛЕДНИТЕ ТАКИВА ЖИВЯХА ПРИ СТАЛИН И ХИТЛЕР.
124
6
 
9
 
! Отговори
ЩО Е ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА преди 3 години
ОПИТ ЗА ПРЕВРАТ....ПРОПОВЯДВАНЕ НА ТЕРОРИЗЪМ..ВРЕДИТЕЛСТВО- "УПРАВЛЯВАЩАТА ШАЙКА ПРЕВЪРНА БЪЛГАРИЯ В БЛАТО- НАМЕРИ С ГУГЪЛ"- НАРИЧА ЗАКОННО ИЗБРАНОТО ПРАВИТЕЛСТВО И ГЛАВЕН ПРОКУРОР МУТРИ И МАФИЯ И ИСКА ДА ГИ ИЗМЕТЕ - ТОВА НЕ Е ЛИ ВРЕДИТЕЛСТВО- НЕ Е НУЖНО ОСОБЕНО РАЗСЛЕДВАНЕ- ТОВА СЕ СЛУЧВА ПРЕД ОЧИТЕ НА СВЕТА...ПРЕДАТЕЛЯТ ОСЪДЕН И В ЗАТВОРА....
123
3
 
11
 
! Отговори
Пешо Пипащ преди 3 години
До Скоти ПипанЩото нормалните хора не се занимават с глупости. На изборите ще ви покажем какво мислим (когато и да са те).
122
5
 
9
 
! Отговори
До 116 преди 3 години
Ами хайде бе, НЕКА РАДЕВ ДА ОПРОВЕРГАЕ ТОЗИ ПОЛИТОЛОГ КАТО СИ НАПРАВИ ПАРТИЯ. АМА....НЕЩО НЕ МУ СТИСКА!!!!!!! ХА ХА ХА ХА!!!!!ЗАЩО ЛИ ПЪК НЕ СИ ПРАВИ ПАРТИЯ?????? М И С Л И. АКО МОЖЕШ.
121
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Зозо"Опрощението" ще ви го дадем на изборите, не се плашете.
120
14
 
3
 
! Отговори
Скоти Пипан преди 3 години
ама гербаци, защо само ревете тук, а не сте вън на контрапротест????? айде по-сериозно, мъже ли сте или платени мишки?
119
2
 
11
 
! Отговори
Бен Ган преди 3 години
*** не вярват, че има Корона. Как да са загрижени за здравето ?
118
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След протестите остава ***
117
5
 
8
 
! Отговори
ЛУДОСТ преди 3 години
парламента ваканцува, президента съставя служебен кабинет без да е оторизиран за това, бойко си кара джипката по къра, повечето хора са в принудителна отпуска защото бизнеса е притиснат до стената, министрите се насочват към морето яхнали новите служебни возила, някакви крещят като луди по улиците, задръствания, прахоляк, болниците са препълнени със страдание, лекарите са изморени и недооценени, болна нация която загива
116
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисирката твърди, че исканията били безкрайно много и протестиращите били от типа "аз съм Наполеон", а всъщност исканията са две и много ясни - оставка на правителството и оставка на главния прокурор. И причината е много ясна - настоящата политическа система не работи и генерира корупция и авторитаризъм, хората искат рестарст на системата с други правила. Но винаги има поръчкови политолози, готови да развият всяка теза - дори един разправяше как след снимките жените искали да гушнат Борисов.
115
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Радев направи политически проект - то той от раз ще вземе мнозинство в бъдещ Парламент. В момента той е най-стойностния политик в тази държаваНе оспорим факт.Има ли го записан да говори цинизми по свои опоненти?Има ли го записан да нарича свои опоненти "Фигуранти" ?Защото един премиер цяла България го видя и чу как псува своите опоненти.
114
11
 
7
 
! Отговори
Мечо Кух преди 3 години
"е ясно,че няма да бъде избран"какво е ясно на теб няма никакво значение. При демокрацията решава мнозинството, тези, които гласуваха за президента и сега са навън и пак ще гласуват за него. Айде чао
113
8
 
15
 
! Отговори
Роза преди 3 години
На предишните избори за президент много хора гласуваха за Р.Р.,защото той беше неизвестна величина.Сега дори да направи глупостта да се кандидатира,е ясно,че няма да бъде избран.А ако реши да прави партия,едва ли тази партия ще има някакво бъдеще.