Томислав Дончев гарантира: Няма да ставам премиер

Правителството има много работа за вършене, посочи вицепремиерът
169
Томислав Дончев гарантира: Няма да ставам премиер
Снимка: БГНЕС

Няма да ставам министър-председател, обяви в интервю за БГНЕС вицепремиерът Томислав Дончев.

Както е известно по-рано днес премиерът Бойко Борисов обяви, че ще предложи и вариант да си тръгне като премиер и правителството да продължи да работи. Това ще стане в разговор с коалиционните партньори, в който ще бъдат обсъдени и други варианти.

Още по темата
"Правителството трябва да бъде оглавено от лидера на партия, какъвто аз не съм. Това не е само техническа работа. Самата конституционна логика предполага лидерът на най-голямата политическа сила – тази, която е спечелила изборите, който е убедил хората, че има правото да води, той да стане министър-председател. Дори в една объркана ситуация, дори в момент политическа криза, аз считам, че това е подмяна и не е честно", посочи Дончев.

Той призна, че при създалата се ситуация няма лесен изход.

"От една страна чуваме "Оставка", включително и под прозорците си. Няма да мерим броя на протестиращите, това е спекулация. Дори и да са 10 души, ако имат някакви искания, те са значими. Най-малкото, защото всяка вечер се рециклират в ефир, най-малкото. Обществото е разделено, което е безспорен факт. Нека не мерим коя половина е по-голяма, но държавник, който го е грижа и за обществото, и за държавата, не може да допринася за разделението", посочи вицепремиерът.

По думите му една оставка на министър-председателя и оставка на правителството, вероятно би успокоила голяма част от обществените напрежения. "От друга страна – за нас са гласували 1 млн. души. Ние имаме 100 хил. души членове. Те са против! Те считат, че това е поддаване на натиск. За пореден път, защото по силата на някаква странна историческа необходимост това се случва за трети път", посочи Дончев.

Той заяви, че правителството има много работа за вършене -  в рамките на месец септември трябва да бъдат приети всички промени в законите, които да позволят всички тези плащания, анонсирани преди седмица. "Има нужда и от ново законодателство, свързано с изборния процес. Все неща, които няма как да се случат без Народно събрание", посочи Дончев.

Той изрази убеденост, че сред протестиращите има и много хора, от които има какво да се чуе. "За съжаление, често чувам ругатни и откровени цинизми. Тази толерантност, която проявяваме, не е оценена, но аз не се сещам за друга европейска държава, където гражданските права, включително за протест, са толкова разрешени, че на протестиращите да им е разрешено практически да провеждат пикник на няколко столични кръстовища", заяви Дончев.

Той коментира и кризата с коронавируса, като подчерта, че за съжаление самодисциплината не е ние от най-силните черти като народ.

"Това, което е сигурно – няма потенциал за въвеждане, в момента, на по-строги ограничителни мерки. За подобни мероприятия обществена подкрепа няма, а това има и негативен ефект върху икономиката. Това беше важно в началото, за да могат лекарите, медицинските екипи да знаят как да третират заболяването, да разберем с какво си имаме работа. Безспорен факт е, че вече сме по-подготвени", уточни вицето на Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Томислав Дончев въобще не е подходящ за премиер. Първо, защото е явно нервен.
3
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е че в следващите 10 години Борисов е незаменим.
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и ГеШеф гарантираше, но след това се впусна в успоредната надпревара за поста главен прокурор.
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото красив, толкова и умен.