Ще доведат ли масовите протести до оставка?

Експертите са на различни мнения
6 авг 2020 22:50, Нели Христова
138

След проведения Коалиционен съвет стана ясно, че правителството остава до края на своя мандат. Президентът Румен Радев от своя страна разкритикува "авторитарното управление" в последните 10 години.

Той представи проект за Национален стратегически документ и готов състав за служебен кабинет.

Политическата ситуация за Bulgaria ON AIR коментираха социологът Цветозар Томов и Михаил Кръстев от Института за дясна политика.

"Становището, че правителството ще изкара мандата си до редовните избори, се чу главно от коалиционните партньори. Появиха се двусмислени изказвания в публичното пространство. Изборите през март са прекалено дълъг срок за решаване на кризата, в която се намира управлението. Тепърва ще видим дали тази нагласа на правителството е осъществима на практика", посочи Томов.

По думите на Михаил Кръстев заявката, че правителството няма да се поддава на натиска на протестиращите, не се прави за първи път.

"Наблюдавахме много такива изказвания. Както виждаме обаче, ситуацията е доста динамична. Вицепремиерът изброи възможните варианти, отхвърли няколко, които бяха доста обсъждани в последните дни", заяви Кръстев.

Според него вече имаме по-голяма яснота за това, което е допустимо в очите на правителството.

Томов пък смята, че шансовете на правителството да завърши мандата си са малки.

"Най-вероятно в късната есен ще се насложат няколко кризи, които това правителство при загубата на обществено мнение, уличните протести, няма да е в състояние да овладее", отбеляза той.

"Масовите протести винаги са водили до оставки. Има ясна тенденция за загуба на обществено и политическо доверие в управляващите, която излиза на повърхността и чрез данните социологически изследвания", уточни Томов.

Според него България е в криза, която трябва да бъде разрешена не заради протестиращите или управляващите, а заради интересите на страната.

"Борисов не е човекът, който досега е показал поне емпирично в историята, че страхува от подаване на оставка или от избори. Дори от служебен кабинет, който не е изготвен от близък до партията", обясни Кръстев.

Според Томов предсрочни избори "спокойно могат да се проведат от правителство в оставка". "Служебен кабинет не е необходим. Но Конституцията не допуска такова решение", обясни социологът.

По мнението на Кръстев, служебен кабинет може и да не се справи с политическите и икономически предизвикателства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Красимир Дончев КаракачановПартийна принадлежност:ДКМСКатегория сътрудник:Агент.Псевдоним:ИВАН.Структура:Шесто управление на ДС, отдел 03 за Борба с подривната дейност на противника по направление религия, ционизъм.
76
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фирмата Артекс е продала апартаменти на нереално ниски цени не само на Цветан Цветанов, но и на Цецка Цачева и Вежди Рашидов, показва справка в Имотния регистър. Сделките са сключени през лятото на 2018 г.. Цецка Цачева е придобила 198 кв. м. за 670 евро на кв.м., заедно със сестра си. Фирма на Вежди Рашидов е платила малко повече 856 евро на кв.м. за 116 кв.м. в същата сграда и е придобила още един апартамент в нова сграда на ул. Тинтява.
75
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което бранша искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!, заявява открито министър Танева.
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, няма да доведат. Ако обаче властите не намерят начин да възстановят реда в държавата, ще се стигне до саморазправа. Тези които ги интересува политиката, не трябва да налагат мнението си и да ограничават правата на останалите. За тези си права си струва да се борим с уличния терор.
73
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шефът на Александровска болница Костадин Ангелов, новият здравен министър.Най затъналата болница в страната дължи над 70 млн лв.Самият Ангелов през 2019 си купува апартамент за 586 749 лв.Точно когато е е шеф на фалиралата болница
72
1
 
5
 
! Отговори
До76 преди 3 години
Визираш тиквуна в президентството и да прав си , носи объркал географията, Дубай не е в Сицилия ,а в Азия.
71
4
 
1
 
! Отговори
Избори 2017 преди 3 години
ИЗБОРИ 2017 ОТ ПРОТОКОЛИТЕ НА СИК УСТАНОВИ1. Брой на избирателите според избирателните списъци при предаването им на СИК 6 838 2352. ГЕРБ 1 147 292 гласа.Около 20 процента от имащите право на глас са избрали Герб.За по бавно загряващите герберюги,80 процента не са ги избрали.Айде чао. Оставка на Мафията
70
6
 
3
 
! Отговори
75 преди 3 години
До 75Борисов, Гешев, Кошлуков и Цацаров подават безусловни оставки и се връщаш в жалкия си живот без барикади.
69
5
 
3
 
! Отговори
до 70тия преди 3 години
Не само българите, и българките и българчетата са против мутрите. Как е тръгнало от Сицилия като нищо ще земат да му спретнат на тиквуница една образователно наказателно компинсираща акция за просташкото уронване на името, престижа и реномето на Мафията.Около бетонните възли в Костинброд е регистрирано усилено присъствие на италиянски граждани имащи силен сицилиянски акцент.
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 70Ти твърдиш, че болшинството българи подкрепят протеста, но протестиращите са една шепа хора, а цяла София е настръхнала срещу тях и ако полицията не ги пазеше отдавна да сме освободили кръстовищата от тези навляци.като гледам по телевизията, в провинцията протестите не са просто рехави, а смешно малобройни.
67
0
 
8
 
! Отговори
Ауу преди 3 години
11 починали за 24 !!! Шепата протести ще доведат до геноцид , но не и до оставка. Крайно време е съответните органи да си влязат в правомощията и да вземат мерки за опазването на човешкият живот и здраве.
66
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борето яко се вълнува как белоруският пипон гейнерал тиква се срива въпреки северо корейските му конгреси, тип софийския ТехтеШак Рак, защото днес е публикувана провокацията на укр- белоруските КГБ служби с 30тината рус граждани, арестувани до Минск като терористи.У нас ТИКВАшенко, в Укр - ЗЕЛЕшенков Бел- КРОМИТшенкоАлл тугедъ раКутшенки
65
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доло Мотафчйиски доло доло
64
4
 
7
 
! Отговори
Чукундур преди 3 години
Спете бре хъшлаци!С Герб или без него бедни сте били и бедни ще си останете бре.Все сте били фукари.Някой се борят да станат паши,бейове,кадии,аги,вие все рая ще си останете бре.Акъл у кафата(главата)имате те ли?Спете бре !!!
63
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Усещате ли колко малко хора подкрепят тези протести?
62
4
 
4
 
! Отговори
До 62 преди 3 години
Ама то не е до политика бе, акъл. То е до тотална съсипия на държавата на абсолютно всички нива и геноцид на българите. За каква политика дрънкаш? Крадци, силоваци, мутри и калинки политика не могат да правят, колкото и да го искат.
61
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов да се измита, че само излага България Тиквата куха
60
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов да взема целите доходи на гербаджиите да си пълни шкафа. Не съм гласувал за него, изход - оставка, съд и затвор.
59
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герб ще фалира само от разходите, които прави за заплати на интирнет троловете си. Иначе вожда ви другата седмица подава оставка. Казвам го да си знаете.
58
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тея темпове на лaпане на хунтата ще настигнем Ботсвана след 40 г. Без да обиждам Ботсванците.