Ще доведат ли масовите протести до оставка?

Експертите са на различни мнения
6 авг 2020 22:50, Нели Христова
138

След проведения Коалиционен съвет стана ясно, че правителството остава до края на своя мандат. Президентът Румен Радев от своя страна разкритикува "авторитарното управление" в последните 10 години.

Той представи проект за Национален стратегически документ и готов състав за служебен кабинет.

Политическата ситуация за Bulgaria ON AIR коментираха социологът Цветозар Томов и Михаил Кръстев от Института за дясна политика.

"Становището, че правителството ще изкара мандата си до редовните избори, се чу главно от коалиционните партньори. Появиха се двусмислени изказвания в публичното пространство. Изборите през март са прекалено дълъг срок за решаване на кризата, в която се намира управлението. Тепърва ще видим дали тази нагласа на правителството е осъществима на практика", посочи Томов.

По думите на Михаил Кръстев заявката, че правителството няма да се поддава на натиска на протестиращите, не се прави за първи път.

"Наблюдавахме много такива изказвания. Както виждаме обаче, ситуацията е доста динамична. Вицепремиерът изброи възможните варианти, отхвърли няколко, които бяха доста обсъждани в последните дни", заяви Кръстев.

Според него вече имаме по-голяма яснота за това, което е допустимо в очите на правителството.

Томов пък смята, че шансовете на правителството да завърши мандата си са малки.

"Най-вероятно в късната есен ще се насложат няколко кризи, които това правителство при загубата на обществено мнение, уличните протести, няма да е в състояние да овладее", отбеляза той.

"Масовите протести винаги са водили до оставки. Има ясна тенденция за загуба на обществено и политическо доверие в управляващите, която излиза на повърхността и чрез данните социологически изследвания", уточни Томов.

Според него България е в криза, която трябва да бъде разрешена не заради протестиращите или управляващите, а заради интересите на страната.

"Борисов не е човекът, който досега е показал поне емпирично в историята, че страхува от подаване на оставка или от избори. Дори от служебен кабинет, който не е изготвен от близък до партията", обясни Кръстев.

Според Томов предсрочни избори "спокойно могат да се проведат от правителство в оставка". "Служебен кабинет не е необходим. Но Конституцията не допуска такова решение", обясни социологът.

По мнението на Кръстев, служебен кабинет може и да не се справи с политическите и икономически предизвикателства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
6
 
! Отговори
Д0 57 преди 3 години
Гледаш и нищо не виждаш.За нормалните хората незаинтересувани от политика вие сте безполезни нищожни пречки по пътят им на свободно мислене, пътуване и живот ,което по един или друг начин ,ще бъде отстранено скоро.
56
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е, че на народът му харесва вечно да е на дъното на всички класации. И все за същите си гласува, защото му харесва сегашното положение.
55
5
 
16
 
! Отговори
Не заблуждавайте! преди 3 години
ПРОТЕСТИТЕ НЕ СА МАСОВИ!
54
3
 
6
 
! Отговори
До 30 преди 3 години
Е щом не можеш да вземеш колко епицентър от 1 милион българи които не одобряват нещото в президентството, това говори зле за теб, но не е учудващо типично за маргиналните.
53
3
 
11
 
! Отговори
nilesev преди 3 години
Румен Радев - приет за член на БКП след първия семестър във ВНВВУ "Г. Бенковски". Тогава е само на 19 години.
52
5
 
13
 
! Отговори
До 52 преди 3 години
Ще ти се, но ще почакаш да изборите в края на март 2021 .
51
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гласувам за ГЕРБ.
50
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще, ще. Ще доведат до оставка!!
49
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми да, Герп са изпита ракия.
48
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как за кой?Предлагам един 160 кг. толуп, който спинка пиян по корем, гол и сред кюлчета, пачки и пистолети!За него да грасуваме, он ще ни Управи!
47
1
 
4
 
! Отговори
MaйMyната преди 3 години
Искам мир, можели без удари под кръста беей
46
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 41: Мойто момче тези които бягат са хората които най-лесно си намират работа в други държави в рамките на 1 седмица. Некадърниците и корупцията в последните 11г стигна колосални размери, реформите са смешни а парите от Европа текат постоянно. Познай къде отиват ...Никой вече не желае БКП кадри в управлението ....
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разплодът на *** е факт. Видя се резултатът в Тех парка.
44
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко, върви си! Хората не те искат! Не може да си толкова дебелоок. Помни че Господ бави но не забравя.
43
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"ще гласувам през март 2021 за ГЕРБ и не само аз милиони що го направят,"Няма ли да са милиарди бе, папагалл?Това троловете на мутрите наистина нямате акъл за 50 ст.!
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен - 30 (тридесет) месеца ще му плащат по 2200 евро на месец.Е, не. Разплод на *** не може да е държавническо мислене.Работил е за 1500, ще работи на друг за 750. Нормално!
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен - ние правим всичко а пък те бягат ...Никой не бяга. Тук си джиткаме. Движим си въпросите. И роби ни трябват. Да, след пет години ще сме недоволни, че част от нашите роби са отишли да слугуват на друг господар.Но нека да има проблем - ще му търсим решение.
40
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се учудвайте. Правителството е гузно. Много добре знаят, че хиляди хора останаха без работа, а никой не им помогна. Единствената такава държава, поне в Европа. Всички имате познати и роднини навън, питайте ги! Имам познат, когото уволниха в магазин в Исландия. 30 (тридесет) месеца ще му плащат по 2200 евро на месец. Тук ти обясняват да събереш 10 документа и те ще си помислят дали да ти дадат заем?
39
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гласувайте за ГРОБ няма лошо, а след 2-5г ще се чудите защо в държавата ще липсват още 100хил+ и то от можещите и знаещите тези които ви генерират благата в държаватаПосле пак ще има вой до небесата, ние правим всичко а пък те бягат ...
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен - На Орлов мост се събрали на купонНали работят за статуквото и ясно показват на нормалните, какво е да си маргинал. Нека останат там до 28-ми март 2021. Ще е възпитателно и за поколенията...