Социолог: ГЕРБ и БСП слязоха до нивото на Слави Трифонов

Българските граждани са в политически ступор, смята Боряна Димитрова
Обновена: 6 авг 2020 10:02 | 6 авг 2020 09:56, Анисия Иванова
64

29-и ден продължават протестните действия в страната. Ще постигнат ли исканията си недоволните граждани? Темата коментира в ефира на Bulgaria ON AIR социологът Боряна Димитрова.

По думите ѝ в началния етап на протеста може да бъдат забелязани определен тип нагласи.

"Много е важно какво се наблюдава в тази ситуация. Повечето хора, когато виждат партията на Слави Трифонов, казват, че той много е спечелил от протестите. Не е точно така. Данните ни показват, че ГЕРБ и БСП са слезли до позицията на Слави Трифонов. ГЕРБ имаше 21% от гласовете през декември, сега има 14%. При БСП спадът е от 18 на 10%. Това, което виждаме ние от ситуацията, е, че водещите политически сили са губещи. Имаме едно разтръскване на политическото статукво", заяви тя в "България сутрин".

Още по темата

Експертът обясни, че към момента няма политическа формация, която да извлича ползва от недоволството на гражданите.

"Въпреки тези протести, които виждаме, а и защото няма ясен печеливш от тях, една част от обществото е силно разколебано за това дали искаме да има предсрочни избори. Ясно е, че повечето политически сили не са готови за такива избори. Неяснотата на протестите урежда политическите сили", допълни Димитрова.

Ескалацията на напрежението на вчерашното партийно събитие на ГЕРБ социологът коментира така:

Вчерашното мероприятие може да бъде четено и по друг начин - че в ГЕРБ очевидно има идеи, според които Борисов е по-добре да подаде оставка, за да тушира напрежението и едно неутрално правителство да остане до края на мандата си. Но има и други кръгове, които смятат, че лидерът на партията трябва да остане министър-председател докрай.

Анализаторът посочи, че българското общество като цяло е поляризирано по отношение на подкрепата си към управляващите партии.

"Около 1/3 от хората биха искали да има смени на министри. Около 1/4 от хората биха искали правителство без Борисов. 39% от хората искат предсрочни избори, т.е. и тук нямаме мнозинство. 45% от хората казват, че не могат да решат за кого да гласуват. Това е голям парадокс, да имаме политически ступор - да няма кого да изберем", каза още Димитрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
8
 
5
 
! Отговори
Нефункционален преди 3 години
Когато си на дъното от два мандата насам, къде може да слезеш по-долу? Всички дълбаят дъното и кой колко е под кота нула вече няма значение. Трябва ли ни такава стабилност? Държавата щяла да спре да функционира без ГЕРП. Е това сегашното функциониране ли е?
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фалиращият чалгар иска субсидии по 10 лева годишно от всеки верен чалгар. Партиите вземат по 8 лева, а чалгара иска 10 лева. Лъсна грозната истина за референдума за 1 лев субсидия.
36
2
 
12
 
! Отговори
накой иска ли преди 3 години
колко от вас знаят размера на партийната субсидия и как Славчо ще издържа структури, особено ако има такива да гласуват за неговата формация, колко ли партийни членове има и откъде ще събере наблюдатели и застъпници на брой 12 хиляди и 500 за всички секции, това не ти е Референдум с *** въпроси
35
3
 
6
 
! Отговори
До 35 преди 3 години
Не подценявай простотията
34
2
 
12
 
! Отговори
урааааааааа преди 3 години
Денонощно ще има шоуто на Слави по всички телевизии.
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко и шалвари да подкрепят чалгара няма да влезе в НС
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То водещите партии тотално се провалиха, Слави и той е гола вода, човек на заткулисието, нещата които предлага няма да променят нищо. Има партия която ще извлече полза. Хората усещат, че държавата потъва и не върви напред. Трябва дълбока съдебна реформа, след това който и клолн да дойде, няма да може да съсипе държавата.
31
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Мангъра не се осмелил да отиде да помогне на абитурента в Търново. Да го прегледа, да даде щадящо лечение с хомеопатия. Скрил се от обещанието си.
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чалгара може да го подкрепи и шалвара . И оак няма да стигне до НС.
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабата на хаджи Тошко мангъра умрела с коронавирус, не от коронавирус. От лек инсулт, който лошите доктори не излекували.
28
9
 
9
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
ГЕРБ безпроблемно ще спечели следващите избори !
27
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За къде се гласи дългия , като знае , че шепа чалгари около него ще го подкреоят
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въртят, сучат, но нагласят сборът на Слави и Герб да е този на Герб от предишните избори! Слави, който се ощумулявя откак започнаха протестите вдига рейтинг, а тия които са начело като Христо Иванов си стоят низвергнати! Извода - не мърдай, началниците ако са решили да те направят щастлив, ще те направят!
25
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СлавчУ-министър :D Мисля, че вече видях всичко:) Сега да търся за къде да си взема самоелтният билет и "Адио, Рио". Това сметище на чалгари,безмозъчни нпо-анархисти и друсалки няма да ми бъде държавата, в която ще живея и ще си гледам децата. Много жалко и голям срам за толкова десетки векове история и народност. Отиде всичко на ************** ....Наистина, много жалко.Поне на децата ми иронично и с горчивина ще казвам един ден "Имаше такава държава..."
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко, много жалко. От трън та на глог.
23
2
 
12
 
! Отговори
Кънчо преди 3 години
Гацо Бацо ще е министър на културата
22
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Социолог"?Това е човек, когото не са приели да учи нищо друго в университета и записал "Социология".Нито ГЕРБ, нито БСП са били някога на високо ниво. Още повече над "нивото на Слави Трифонов".ГЕРБ в момента и от години е изкопал дъно и целеустремено се е насочил към ядрото на земята. Колко по-ниЗко може да се слезе от това? Нагледахме се и се наслушахме на такава про стотия, каквато и по махалите няма да се чуе.
21
5
 
7
 
! Отговори
до 18 преди 3 години
Така че без проблем следващите избори са за БСП--------------------------Е тогава наистина ще стане мазало, отново БСП на власт, с КОЙ... е с Пеевски разбира се
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като няма хазарт ще слушат чалга
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е чипа е сбърка от времето на соца.