Първан Симеонов: Перспективата за предсрочни избори отблъсква хората

Политологът с анализ за ходовете на властта пред Bulgaria ON AIR
7 авг 2020 10:00, Анисия Иванова
238

Среднощна координирана акция на полицията премахна палатковите лагери и освободи ключовите кръстовища в София, Пловдив и Варна. Има арестувани протестиращи.

"Всеки протест се надява в един момент да може да се представи като жертва. Доста добър тайминг от страна на полицията - в този час на денонощието. Събота и неделя реакцията ще замре, някои хора ще поизчезнат", посочи политологът и изпълнителен директор на социологическа агенция ''Галъп'' Първан Симеонов.

Относно речта на премиера и конференцията на ГЕРБ политологът смята, че правилният политически ход е бил да се изчака "поривът на атаката".

"Борисов направи странно изявление, това противоречи на политическата логика", каза Първан Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Вчера вицепремиерът Томислав Дончев намекна, че са възможни предсрочни избори и че се обмислят ходове на правителството без Борисов. Патриотите обаче се обявиха за мандат на правителството с премиер Бойко Борисов до редовните избори през март.

"Ако сега Борисов хвърли кърпата, ще изглежда, че е паднал под напора на протеста, което още повече ще настърви хората. Очевидно Дончев представлява крило в ГЕРБ, което предлага на Борисов да си ходи. Партията май по-скоро мисли за оставане докрай", коментира още Симеонов.

По думите му всички прочувания показват, че има общо желание за промяна и правителството няма висок рейтинг. При Борисов обаче рейтингът бил малко по-добър в сравнение с предишни управления в края на техните мандати.

"Перспективата за предсрочни избори отблъсква хората. Може би търсим новия голям - на този етап това е Слави Трифонов. Много хора не вярват в изборите. С днешната акция Мая Манолова успява да вземе позитив от протестите. Отровното трио се опитаха да направят радикализация на протеста и настройват хора срещу себе си. Грешка е идеята, че всеки ден може да протестираш - хората се изтощават и правиш протеста рутина", обясни политологът.

Големият въпрос, според него, е дали и какво ще прави президентът Радев. Симеонов очаква бъдещи действия от държания глава и скорошна развръзка на ситуацията.

"На Борисов не му се иска да си ходи. Така са го обградили протестиращите, че не му дават достоен изход и не му дават да напусне сцената", каза за финал изпълнителният директор на ''Галъп''.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къщата в Барселона беше обявена за продажба, има ли интерес ? или се пазарят за цената още ?
166
10
 
13
 
! Отговори
Дека е Юрдана ? преди 3 години
Ама къде се скри Самоковската шун да. Не се е показвала близо месец, нито да се срещне с протестиращите, нито да коментира протестите в София.А иначаче разправят била кмет на София, избрана от софиянци.Само че от едни с по-тъмен тен.
165
12
 
19
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
Неприемливо е Бойко и гербаджиите да правят следващите избори, когато и да са. Това ще бъдат за пореден път манипулирани избори и няма да решат политическата криза с политически средства.Дано да греша, но ако Бойко и гербаджиите продължават да се държат на власт на всяка цена, накрая ще си отидат по трудния начин.
164
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На местно ниво мушмороци се борят да се докопат до властта, а на европейско избор няма- ако се бориш за интересите си твърдо ставаш Орбан или поляка, т.е. си диктатор, а ако като бате викаш йес проформа и уж слушаш, а си правиш каквото искаш и даваш на местни фирми макар и под форма на корупция има по- софт мерки с размирици. Без малко корупцийка трудно наша фирма ще вземе поръчка и плочки да слага в Горубляне.
163
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На площада на Червените фенери. Пуснал е артистите, преоблечени в женски дрехи да заработват за фирмата.
162
4
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Някой знае ли на кой площад протестира Слави Трифонов?
161
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докторите, защо не излекувахте бабата на Тошко? Нищо и нямаше, само малко инсулт и един лъжлив положителен ПСР тест.
160
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борбата на протеста е кой да стане новата патерица на ГЕРБ, да замести достойно Патриотите, ДПС и Воля.БСП никой не ги иска за патерица и трябва да се разграничат от протеста. Протестът е психодесен, реформаторски, олигархичен, проамерикански, русофобски.Протестът е срещу АЕЦ Белене и Балкански поток.
159
5
 
13
 
! Отговори
правилен ход 160 преди 3 години
Слави Трифонов е следващата патерица на ГЕРБ. Какво може да даде дългият на България със своите сценаристи? Едно голямо нищо. Ами мислете малко, бе хора.-------------------Ако стане патерица на БСП ще му се стъжни, след като се гордее, че е свалил Жан Виденов, Костов, Саксофонски и Станишев отидоха в историята, а беше и срещу Олигархски, такива работи при комунистите не се забравят
158
9
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До до тъпорашка...... теб бих те застрелял с кеф, герберска чумо...... Не съм гербер, но това едва ли би те спряло да ме застреляш бабикянче. Защото вие по принцип сте големи мъжкари и биячи, трепете хора наляво и надясно. Но само пред екрана на компа или телефона. В реалността се криете като плъхове и само пискате от далеч, когато сте в безопасност. Ако те видя на яве ще има да ми се извиняваш и да хленчиш, че си бил афектиран и затова си отправил такива заплахи.
157
1
 
6
 
! Отговори
до 167 преди 3 години
аз съм доктор Иванов, ходете да се лекувате другаде, например във Франция или Германия, ако ви пуснат може и в Турция, аман от такива като вас дето една пъпка не можете да си изстискате, но разбирате от хиртония до хиперапатия, а най-вече ви е ясен COVID19
156
13
 
6
 
! Отговори
хейтър преди 3 години
Абе я по 30 дни тухларна за тея наркоманчета дет задръстват улиците и глоба червеногъзата леля анелия
155
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В магазина на Слави зрителят е стоката, зрителят е сиренето. Слави продава зрителя(сиренето) на рекламодателя и прибира пари.
154
15
 
10
 
! Отговори
разединителят Р.Р. преди 3 години
В този момент никой не иска избори, Шепа хора около Радев, искат да направят служебен кабинет, за да може Радев да узорпира цялата власт. Ако това се случи, ще протакат уж предсрочните избори, докато Радев заличи прегрешенията си, да овладее всички служби, да назначи свои хора на важни постове, да разполага с целия бюджет на страната. Ще измислят хиляди причини, за да се състоят възможно най-късно изборите. Знаят, че на избори не могат да победят ГЕРБ, искат властта по незаконен път.разединителя
153
3
 
1
 
! Отговори
мъдю преди 3 години
слави искал 10лв, как смее. А на мен оня в магазина ми вика, че сириниту е с пари, леле !
152
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабата на хаджи Тошко Чалгарски умрела с коронавирус.Не умрела нито от коронавирус, нито от основно заболяване инсулт, а от лошите лекари.
151
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави Трифонов иска 10 лева годишно данък "Чалга", а протестира срещу 8 лева за партиите.Лъсна истината за популизма на референдума на чалгарите.
150
5
 
12
 
! Отговори
Перспектива преди 3 години
Значи изоборите са отблъскващи , а действителноста-прекрасна?! Ето това е наглост.
149
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до тъпорашкаМхм, ето така си решавате проблемите комунистите.
148
3
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Радев - затвор !?, а тиквата в Барселона.