Първан Симеонов: Перспективата за предсрочни избори отблъсква хората

Политологът с анализ за ходовете на властта пред Bulgaria ON AIR
7 авг 2020 10:00, Анисия Иванова
238

Среднощна координирана акция на полицията премахна палатковите лагери и освободи ключовите кръстовища в София, Пловдив и Варна. Има арестувани протестиращи.

"Всеки протест се надява в един момент да може да се представи като жертва. Доста добър тайминг от страна на полицията - в този час на денонощието. Събота и неделя реакцията ще замре, някои хора ще поизчезнат", посочи политологът и изпълнителен директор на социологическа агенция ''Галъп'' Първан Симеонов.

Относно речта на премиера и конференцията на ГЕРБ политологът смята, че правилният политически ход е бил да се изчака "поривът на атаката".

"Борисов направи странно изявление, това противоречи на политическата логика", каза Първан Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Вчера вицепремиерът Томислав Дончев намекна, че са възможни предсрочни избори и че се обмислят ходове на правителството без Борисов. Патриотите обаче се обявиха за мандат на правителството с премиер Бойко Борисов до редовните избори през март.

"Ако сега Борисов хвърли кърпата, ще изглежда, че е паднал под напора на протеста, което още повече ще настърви хората. Очевидно Дончев представлява крило в ГЕРБ, което предлага на Борисов да си ходи. Партията май по-скоро мисли за оставане докрай", коментира още Симеонов.

По думите му всички прочувания показват, че има общо желание за промяна и правителството няма висок рейтинг. При Борисов обаче рейтингът бил малко по-добър в сравнение с предишни управления в края на техните мандати.

"Перспективата за предсрочни избори отблъсква хората. Може би търсим новия голям - на този етап това е Слави Трифонов. Много хора не вярват в изборите. С днешната акция Мая Манолова успява да вземе позитив от протестите. Отровното трио се опитаха да направят радикализация на протеста и настройват хора срещу себе си. Грешка е идеята, че всеки ден може да протестираш - хората се изтощават и правиш протеста рутина", обясни политологът.

Големият въпрос, според него, е дали и какво ще прави президентът Радев. Симеонов очаква бъдещи действия от държания глава и скорошна развръзка на ситуацията.

"На Борисов не му се иска да си ходи. Така са го обградили протестиращите, че не му дават достоен изход и не му дават да напусне сцената", каза за финал изпълнителният директор на ''Галъп''.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
4
 
5
 
! Отговори
Симеон Първанов преди 3 години
Затова пък идеята Мафията да продължи да ни управлява, масово привлича хората!
126
1
 
7
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Мен пък най-много ме отблъскват Параваните на всяка власт!
125
8
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Събудете сене ставай смешен!По-добре питай някой,който е живял по онова време!Написал си доста глупости /с изключение на ограбването и приватизацията,но тя се извърши ТОЧНО ОТ така наречените "демократични елементи"-проевропейски и пронатовски слуги/.По време на "реЯлния социализъм" немаше семейство,което да нема дву-триетажна къща на село и апартамент в града.За автомобили се чакаше,верно,но ВСИЧКИ бяха "ПЪРВА УПОТРЕБА"!Изобщо,защо се ровите в миналото,не знам..Защото немате бъдеще?
124
3
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-137 ,тиквата много ли е грамотен.
123
0
 
2
 
! Отговори
Васил преди 3 години
До АнонименОлее! Още един недоноен от 85-те %.
122
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв прогрес....връщаме Нрб то вместо неграмотника Тодор...с неграмотника Радев! Малиииий какъв прагресь чака губернията
121
6
 
7
 
! Отговори
ОТ НАРОДА преди 3 години
КАКВО ИСКА ТОЯ НАРОД, ВИДЯХМЕ ГИ ВСИЧКИТЕ ЕДНИ И СЪЩИ, НИЕ ВСЕ НА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ОТИВАМЕ, СЕГА ПЪК СЛАВИ- ДА НЕ Е МНОГО ЧИТАВ, ТО МАЙ НАРОДА НИ ТОВА ЗАСЛУЖАВА
120
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗозоМожеш за по-кратко да го наричаш "президента". Все пак това му е официалната позиция.
119
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преврата се стихна, повтарям спихна, понеже народа не ще пак стикери на Вис2, Сик и черепа да " украсяват" офиси, магазини, кафенета, ресторанти, хотели!!!, и т.н в " новата" радево- путинова Бг. Този филм го гледахме до призляване, мерси
118
3
 
8
 
! Отговори
Събудете се преди 3 години
Младите не знаят Какво и Кои са БКП /БСП ? живи хора хвърляха на прасетата, те живееха в палати и плюскаха като царе,а народа затворен и уплашен като в Сев. Корея 1990 Ограбиха България - Изнесоха злато и долари с Куфари, Приватизираха Всичко и сега Същите муцуни пак искат да Плячкосват !
117
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете Валери - той е не само говорител, а основен двигател на държавата. А основният му проблем е да не го разследват за всички далавери... какво ще излезе, не ми се мисли...
116
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Елементарна постановка. Борисов се крие за да играе доброто ченге. Лошото го играе наглецът Далавери, бияч на бабички по границите, терорист над майки с деца с увреждания и строител-далавераджия на несъстоятелни съоръжения по границата с Турция.
115
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Битката е на хората срещу мафията окупирала една прекрасна държава. Тук не е нужно да се бърка Русия, Турция или антикомунизъм, зад който се крият крадци и разбойници.
114
14
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Нищо не отблъсква хората така, както грозен тиквен лакей
113
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навсякъде купените *** на ГЕРБ са се активирали,за тях Борисов е равно на лични облаги,егоисти,които държавата не ги интересува. Златото на стойност милиарди,което губи държавата,защото мините са дадени на концесия.Тоновете ***,които ни превърнаха в сметището на Европа,защото се горят тук! Изсечените гори,които оголиха планините! Първо място по всички отрицателни критерии-смъртност,раждаемост,доходи! И още,и още....Съвестта на тези хора явно е ампутирана,а мотото е "След нас и потоп"
112
4
 
10
 
! Отговори
Коментатор преди 3 години
Няма сбирщайнът* от кръстовищата да решава съдбата на страната - казва Валери Симеонов.
111
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изборите са незаконни и ще докарат пак ГЕРБ, ОП, СДС или подобна мафия. за пореден път на власт с купени под 12 % гласове и коалиция. Трябва да се смени конституцията и щом има по-малко от 51 % е незаконно да управлява. Когато ги събере тогава. При по-малко гласове Радев ще управялва с укази.
110
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина да ходи безплатно да гласува?Никога.Той е тарикат.Само срещу заплащане.
109
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Битката е Русия срещу ЕС. ДПС е руска партия, набийте си го в главите. Доган и Пеевски имат забрана да влизат в Турция, сараят на Доган е на територията на Лукойл. Кой друг би могъл да си построи дворец на земята на Лукой?. Тези млади европейски красавци и умници, дали имат малко акъл за да разберат ситуацията? Искат образователен ценз за избори, а самите нямат акъл за да се ориентират!
108
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Параван на коя партия си бре?