Първан Симеонов: Перспективата за предсрочни избори отблъсква хората

Политологът с анализ за ходовете на властта пред Bulgaria ON AIR
7 авг 2020 10:00, Анисия Иванова
238

Среднощна координирана акция на полицията премахна палатковите лагери и освободи ключовите кръстовища в София, Пловдив и Варна. Има арестувани протестиращи.

"Всеки протест се надява в един момент да може да се представи като жертва. Доста добър тайминг от страна на полицията - в този час на денонощието. Събота и неделя реакцията ще замре, някои хора ще поизчезнат", посочи политологът и изпълнителен директор на социологическа агенция ''Галъп'' Първан Симеонов.

Относно речта на премиера и конференцията на ГЕРБ политологът смята, че правилният политически ход е бил да се изчака "поривът на атаката".

"Борисов направи странно изявление, това противоречи на политическата логика", каза Първан Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Вчера вицепремиерът Томислав Дончев намекна, че са възможни предсрочни избори и че се обмислят ходове на правителството без Борисов. Патриотите обаче се обявиха за мандат на правителството с премиер Бойко Борисов до редовните избори през март.

"Ако сега Борисов хвърли кърпата, ще изглежда, че е паднал под напора на протеста, което още повече ще настърви хората. Очевидно Дончев представлява крило в ГЕРБ, което предлага на Борисов да си ходи. Партията май по-скоро мисли за оставане докрай", коментира още Симеонов.

По думите му всички прочувания показват, че има общо желание за промяна и правителството няма висок рейтинг. При Борисов обаче рейтингът бил малко по-добър в сравнение с предишни управления в края на техните мандати.

"Перспективата за предсрочни избори отблъсква хората. Може би търсим новия голям - на този етап това е Слави Трифонов. Много хора не вярват в изборите. С днешната акция Мая Манолова успява да вземе позитив от протестите. Отровното трио се опитаха да направят радикализация на протеста и настройват хора срещу себе си. Грешка е идеята, че всеки ден може да протестираш - хората се изтощават и правиш протеста рутина", обясни политологът.

Големият въпрос, според него, е дали и какво ще прави президентът Радев. Симеонов очаква бъдещи действия от държания глава и скорошна развръзка на ситуацията.

"На Борисов не му се иска да си ходи. Така са го обградили протестиращите, че не му дават достоен изход и не му дават да напусне сцената", каза за финал изпълнителният директор на ''Галъп''.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
5
 
6
 
! Отговори
До 120 преди 3 години
Да ти имам и логиката за по малкото зло.Мноого умно. Борисов гангстера, с Пеевски и доган...било по малкото зло.
106
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мен пък ми харесва перспективата за предсрочни избори.Хайде да те видя, големия политолог.
105
7
 
9
 
! Отговори
абсурдистан преди 3 години
В Бг винаги избираме по-малкото зло и то пак е Борисов !не е китка за мирисане , ама алтернативата е Зловеща - обединиха се като Хиени стари и млади жадни за Ново Плячкосване !
104
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МОСКВА Е ПРОТИВ ПРОТЕСТА
103
2
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Първан се...бори да се издигне за един платен...параван на ЕФ Герп -БМБ.Като всеки Параван трябва да скрие...срамотите на...Фирмичката и на собственика БМБ,което си е непосилна задача за всеки...параван.Вече е назрял момента да се...изрине както Фирмата опоскала държавата така и...параваните прикриващи срамотиите.
102
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е с Британия и САЩ, не с Русия.
101
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименРумен Радев и в момента е с по-висок рейтинг от Борисов.
100
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжеш Първанчо !
99
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ZZ Top, Не, че нещо, но правителството на Герджиков беше назначено от същия този Румен Радев. Тогава защо не ги обяснявахте тези неща?
98
0
 
0
 
! Отговори
до Край 108 преди 3 години
ДОБРЕ и все пак ти трябва промяна на Кодекса
97
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РУСКИТЕ ХИБРИДИ НЯМАТ МЯСТО В БЪЛГАРИЯ
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ZZ Topкакво реве балканския паток?
95
9
 
12
 
! Отговори
ZZ Top преди 3 години
Хората са против предсрочни избори първо защото така или иначе скоро ще има редовни, искат да имат време да се ориентират за кого да гласуват, не искат да няма парламент за 3 месеца или дори повече, и второ със сигурност не искат да им се назначава правителство с хора които никой не е избирал.
94
4
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Българите вярват повече на ЗАПАДА, отколкото на бг политиците. Защо?Защото там има ред, просперитет, а тук има политици които получават пари оттам и сами нищо не могат да изградят.
93
9
 
13
 
! Отговори
Минаващ преди 3 години
Нещата са ясни.Борисов си заминава. Дали след 1,2,3,4 седмици или 6,7 месеца няма толкова голямо значение.За 20-25 дни протестът промени България.Борисов е с отрязани крила. Въпросът е как си заминава Борисов?-спокойно и мирно при внуците в Банкя или ще му се наложи да има охрана като Живков. Той бе охрана на Живков.Сега ще има нов Бойко за охрана на Бойко.Всичко зависи от него- дали ще бъде со кротце и благо или со малко кютек.
92
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само една празна кратуна,може да "роди" такова заглавие.Не разделяй хората, подмазвач на Борисов.Глух ли си,кьорав ли си,в коя държава живееш!?Милион и двеста хиляди българи,са на ръба на физическото оцеляване. Първане,птицо хвърката,не дразни хората с идиотските си клишета,които днес повтаряш като скрибучеща латерна.Борисов го очакват лоши дни,седмици,месеци и години.
91
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защо не гласувате за служебно правителство на Радев?Защото Борисов изкара слабия кандидат Цачева и така осигури победа на Радев.
90
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аве кажете му на тоя д си махне тая дeвcтвeнa брада
89
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до КрайКато искаш нови политици защо не гласуваш за тях? Защото целта е да няма нови политици.
88
5
 
8
 
! Отговори
реалист преди 3 години
След снощната простотия, която сътвориха, виждам нещата по следния начин. При избори, срочни или предсрочни: ГЕРБ - 13%, ВМРО - 1%, Валерко го няма на картата. И протестите ще продължат.