Властите на Ливан са знаели за опасността от товара на взривилия се кораб

Проявена е безотговорност
7 авг 2020 18:49, Нели Христова
32
Властите на Ливан са знаели за опасността от товара на взривилия се кораб
Снимка: БГНЕС

Вчера стана ясно, че множество сигнали са били подавани от ръководството на пристанището в Бейрут към властите за опасния товар, който се е съхранявал на територията му. Близо 2750 тона амониева силитра стоят в основата на ужасяващия взрив, който отне живота на стотици и рани хиляди. От нови документи, получени от CNN, става ясно, че множество правителствени агенции, включително и Министерството на правосъдието на Ливан, са били информирани за "плаващата бомба"

Още по темата

Членовете на правителството и съдебната система в Ливан били добре запознати с количеството амониев нитрат, което се съхранява в скалд номер 12, както и опасността, която той крие. През 2013 година корабът MV Rhosus, който се е отправил към Мозамбик, е задържан на пристанището в Бейрут. На борда му е екипаж, съставен от руснаци и украинци, които също остават блокирани в Ливан в продължение на 11 месеца.

От Baroudi & Associates, които представляват екипажа на руския кораб през тези 11 месеца, публикуваха изявление, според което още през юли 2014 г. са изпращали писма до служители на пристанището в Бейрут и Министерството на транспорта, "предупреждавайки за опасността от материалите, превозвани на кораба". Те получили отговор още същия месец "от генералния директор на сухопътния и морския транспорт, който ги информира, че той ще изпрати официални писма до правосъдното министерство с молба да направят всичко необходимо да поправят кораба, който е в ужасно състояние".

"Освен това ни каза, че е изпратил писмо и до военноморските власти, за да направят всичко необходимо, за да поправят кораба и да избегнат потъването му", пише в изявлението. CNN се обърща към Министерство на правосъдието, Министерство на транспорта и пристанищто в е Бейрут за коментар, но така и не получава отговор.

Въпреки предупрежденията, товарът остава на пристанището.

Митническите власти многократно пишат до съда, а според документите, получени от CNN, съдът все пак отговаря на жалбите. Съдията, чието име остава неясно поради правни причини, също отговаря многократно, по един и същи начин - че корабът и товарът му "може и да не са под юрисдикцията на съда".

В четири писма, написани на ръка, от 2016 до 2017 година, съдията и неговият наследник са отговорили на служителите на митницата, че е необходимо "да обсъдят до каква степен компетентността на съда" обхваща този въпрос.

От Baroudi & Associates също така заявяват, че потенциално взривоопасният товар е бил предназначен за Мозамбик и че е доставян "по заповед на Международната банка на Мозамбик за експлозиви Fabrica De", когато е бил задържан в Бейрут. Международната банка на Мозамбик и търговската минна компания Fábrica de Explosivos de Moçambique също не отговарят на искания за коментар по въпроса. Но Директорът на пристанището Бейра в Мозамбик Антонио Либомбо отрече да е знаел нещо за руския кораб.

"Обикновено ни уведомяват преди да дойде кораб В този случай никога не получаваме известие за кораб, който идва в пристанище Бейра с тези характеристики и товар", съобщава Либомбо пред информационната агенция Lusa. Министерството на транспорта и съобщенията в Мозамбик също твърдят, че не са били информирани за подобен руски кораб.

Възможността взривът да бъде предотвратен вече възпламени недоволството на обществото към правителството в Ливан. През изманалата нощ там имаше протести, като за мнозина трагедията е поредното доказателство за неспособността на правителството и корупцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Kbm преди 3 години
Амониевата селитра за да детонира трябва да е смесена с определено количество гориво и е нужен боевик(междинен детонатор)капсул детонатор е недостатучен.
23
0
 
0
 
! Отговори
сокол преди 3 години
Знаем кой тършува и прави войни там,кой не спазва правилата,кой мисли за себе си,че са особенни...И искат власт,пари,газ...Но едно е да искаш...Бог е високо.Вижда от и до.Казал е- "всичко е мое",отмъщението също. За всяка сълза.
22
1
 
6
 
! Отговори
Факти преди 3 години
Лудите араби могат и от паста за зъби да направят бомби
21
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Корабът е регистриран в Русия и се води по документи,собственика на кораба е украинец (не му запомних името)който живее в Гърция отказал е да плаща за ремонта на кораба на ливанците казал е че фалирал и се е отказал от кораба.Моряците са били 6 от тях руснаци останалите украинци.Четири от тях украинци са задържани до като кораба е освободен и продаден от ливанците 11 месеца.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С такива пожари- експлозии нашите прикриваха кражбите.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ко стана ся? Лан-дран и накрая кой ми ака в гащите...
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Колко ТонаНикой не може да назове точното число, тъй като никой не знае колко десетки или стотици тонове амониева силитра са били откаднати от склад 12 през всичките тези години на "съхранение".
17
1
 
6
 
! Отговори
Толкова преди 3 години
2750 тона амониев нитрат в следствие на пожар в съседен склад!!
16
3
 
5
 
! Отговори
Колко Тона преди 3 години
Колко тона са гръмнали, че не ми се чете плявата на мисирките?
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Амониевата селитра си е експлозив. Макар да се види слабо беизантно взривно вещество при тези количества си е сериозна заплаха. Амониевата селитра както повечето взривни вещества се взривява при детонация с капсулдетонатор, обаче при нея има и друга особеност, взривява се и при високи температури за разлика от динамита. Този гори със гъст черен дим, но да взрив при него не се стига.
14
2
 
8
 
! Отговори
Криза преди 3 години
Тва им разказа игрЪта. Некви викаха, че в разбитите силузи са им резервите от жито и сега няма да имат ЛЯБ.
13
2
 
1
 
! Отговори
Колега? преди 3 години
Изсипало ти са е житото. Да са не обърни Корабчето?
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корупцията в Ливан е толкова зашеметяваща колкото и в България.
11
3
 
7
 
! Отговори
Мутра от Делта Гард преди 3 години
ОСТАВКА? НЕЕЕЕ! БОЙКОООООО! НЕЕЕЕЕЕЕЕ!
10
2
 
3
 
! Отговори
Пръц Пръц преди 3 години
Намирисва на ако... кой се HACPA? Признайте си?
9
2
 
7
 
! Отговори
Ние ги хващаме преди 3 години
Преди ги хващаше, те ги пускаха.Сега вече не ги и хваща :D Напротив - пише си СМС-и с тях и се договарят, като първи приятели. И като спрат да плащат - почва да ги гони.
8
5
 
8
 
! Отговори
fF преди 3 години
Имало една проста тиква дето много ги хващала даже без да може да ги арестува без никакви доказателства и затова сега като дошъл на власт подменила всякакъв съд и правосъдие.
7
3
 
3
 
! Отговори
БАРИКАДьОр преди 3 години
Това е приятели. Това беше разпита. Предупредиха ме... аз лично не разбрах за какво ме предупреждават.... да бъда гражданин вероятно... :D:D :D :DДуми на Калоян Ханджийски, след предупреждение и разговор с началник на Охранителна Полиция
6
1
 
4
 
! Отговори
43408 преди 3 години
Да остане завинаги обица на ухото за всички склададжии. По-добре педантично да се спазват правилата и мерките за предотвратяване на инциденти, отколкото да ни постигат подобни трагедии. На наша територия има доста запустели складове от десетилетия. Това е предупреждение към всички наши служби да се поинтересуват кое хранилище, кои продукти как трябва да се поддържат и да предприемат незабавни стъпки. Планете не търпи небрежните и недисзихплинираните, не го ли разбрахте?
5
5
 
2
 
! Отговори
fF преди 3 години
На кого са му притрябвали тия из-роди полицаите??То всеки може да си разследва, те само разполагат с личните данни на хората и който им плати ги разнасят наляво и надясно, че то кой не може да си разследва, те само знаят защо му било да лъже и да питат мръсната църква! Те прости из-роди!