Социолог: Протестът недостатъчно силен, кабинетът недостатъчно уверен

Предизвикателството след протеста е какво ще се получи като политическа подредба в парламента
8 авг 2020 10:18, Елка Василева
259
Социолог: Протестът недостатъчно силен, кабинетът недостатъчно уверен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Нито протестът се оказа достатъчно силен, така че да вземе бърз, категоричен превес и да постигне исканията си, нито пък правителството се оказа достатъчно уверено в себе си, така че или да продължи напред, или да може да води смислен разговор.

Така социологът Боряна Димитрова коментира пред bTV изминалите 30 дни на антиправителствени протести у нас.

По думите ѝ разрешаването на създалата се ситуация изисква каскада от политически ходове, като всеки един от тях може да отпуши неочакван ефект.

“Наблюдаваме един ход напред, един ход назад. Протестът получи широка обществена подкрепа, но той през тези 30 дни не беше достатъчно масов. От страна на управляващите наблюдавахме поредица от объркани ходове”, обясни тя.

Според Димитрова няма категоричен победител между протестиращи и управляващи, но през следващите дни може да има развитие на събитията.

Още по темата

Димитрова коментира, че ключови политически сили, които имат отношение към протеста, губят обществена подкрепа. По думите ѝ почти всички губят, но не е ясно кой ще е новият лидер, който ще предложи политически решения.

Всички са наясно, че с раздробени политически сили не може да се направи голяма политическа промяна, изтъкна тя.

Димитрова беше категорична, че голямото предизвикателство след протеста е какво ще се получи като политическа подредба в парламента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
4
 
7
 
! Отговори
Спортен Полуден ГЕРБ преди 3 години
ГЕРБ се показаха какво представляват на последната си конференция:- потящи се ракиджии, уж земеделци, които не могат да направят 3 крачки- пехливански борби, с участници младите таланти на ГЕРБ, за да забавляват червендалестите дядковци от ГЕРБАко това ви е разбирането за държава... не, благодаря!
163
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излезе свидетел на име Лазаров,който обяви тарифата за протестиращ,предлагана от приближени на Божков хора.80лв !
162
5
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ спортен полуден преди 3 години
ДругарЕ от ГЕРБ,Моля не организирайте повече ММА борби и селски събори в комплекса на София Тех Парк, който е предназначен ИЗКЛЮЧИТЕЛНО за технологични фирми и мероприятия.За гореизложената цел, моля използувайте прилежащата наблизо зала Арена Армеец.О! ааа?? *** не можете да я запълните вече, така ли. Аааа.. добре. Ми не ме интересува в общи линии какво можете и не можете. Казвам ви само какво да правите... всъщност ЗАПОВЯДВАМ ви какво да правите. Защото имам това право, като суверен.
161
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гроб не е политическа партия, а ОПГ, създадена специално за да бъде ограбен народа!
160
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Куршумите са решили много проблеми на този свят. Само с тях не сме пробвали от народния съд насам .А ко хубу беше след народния съд .Ред законност и просперитет .
159
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президента е независим от всяка политическа група по презумпция понеж такива са му задълженията в дух на независимост как на страната,обществото,народа,държавата така и независимост на управлението осъществяване от институцията,която представлява,че още за кандидастването му на тоя пост е издигнат от инициативен комитетет как група,сдружение,движение,но не партия въпреки,че уж партия е застанала зад него да го подкрепи,което е допълнително дори,ако и други партии са отдали съгласието си на 2 тур
158
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу Мутрата от СИК!Долу шайката!
157
2
 
5
 
! Отговори
до 168 преди 3 години
Помниш ли как живеехме при всички предишни правителства?Спомни си.Олигарсите били свързани с ГЕРБ.Ми това е чиста лъжа. Да вземем само къщето в Балселона, са което толкова се писа. Сравни го с най-голямата сграда в центъра на София - ЦУМ - за построяването на която пари даваше целия бългалски народ. Гергов я приватизира и май няма намерение да я връща на държавата. Просто трябва да се плюе ГЕРБ, а всички останали да се представят за невинни и нямащи нищо общо с днешното положение.
156
3
 
5
 
! Отговори
Има такъв народ преди 3 години
Съдбата на България винаги се решава от два милиона мухльовци.През 2001 я решиха и подариха държавата на Царя и Доган.После на сикаджията през 2009.Същите сега се готвят пак да гласуват за" младите и можещите" от ИТН.
155
4
 
4
 
! Отговори
Сова Бухал преди 3 години
След "мелето" на срещата на ГЕРБ -и битите *** тип непослушни полумисироци -на госдин Премиера Борисуф му се вдигна тройно рейтинга до 99% -Хората разбраха че Пиарът му е искал да го злепостави като е уредил разни сценки тип "Ръкопашен Бой" Карате с малко К9- Муай Тай и Сумо борби!! Всъщност госдин Премиерът не е виновен в нищо -Той гледаше в захлас и се чудеше на Спортно Събитие ли е ?? Или на Събора със селски кметове и селски общинари тип 'АЛА АМЕРИКАНА" НА ГЕРБ!
154
6
 
3
 
! Отговори
ИТН мнозинство преди 3 години
Фактологията е, че към днешна дата на ПП ИТН се дават 20%+ (изравняват ГЕРБ)Тоест това, което говорихте преди месец-два, че "чалгаря" (? пише се "чалгаджията" ?) щял да вземе 1%-2% СЪВСЕМ не отговаря на реалността.За мен е резонно да допускаме, че Слави и ИТН ще вземат мнозинство. :) :) :) :) :)
153
1
 
6
 
! Отговори
Смешковци, преди 3 години
СЛАВИ НЯМА НИКАКЪВ ХАРАКТЕР. ВИДЯХМЕ ГО КАК СЕ ДЪРЖА НА ИНТЕРВЮТО С ББ. МОЙ БЛИЗЪК ОТ ОХРАНАТА МУ, ИМ СЕ СКАРАЛ, ПРЕДИ ГОДИНИ Е БИЛО, ЧЕ ЧУПЯТ ЧАШИ И ПОСУДА В РЕСТОРАНТ, А СЛАВЧО. .. СЕ РАЗРЕВАЛ. НЕ ПОНАСЯЛ ДА МУ СЕ КАРАТ. И ТОЯ ЛИ ЩЕ НИ УПРАВЛЯВА???? ТОЙ ДВЕ НЕ МОЖЕ ДА КАЖЕ НА ДС!!!!!!! КЛЯКА ПРЕДИ ДА МУ КАЖАТ.
152
3
 
7
 
! Отговори
До Ф. С. Б преди 3 години
Тоя филм сме го гледали. Идва правителството на Беров. Без контрол. Анархия. Обръчи от фирми. Показни убийства. Мутри. Инфлация и безработица. Кражби за които никой не носи отговорност
151
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 140 живеещ по-добре при ГЕРБАз също живея доста по-добре от преди 10 години. Това не е заради грабежа ами въпреки него. Работя си мой бизнес и нямам нищо общо с общественни пари. Мразя това, че това което постигам с много труд и нерви разни крадци го постигат с само едно поредно присвояване. Още повече ме боли като платя стотици хиляди данъци, а те ги раздават шуро-баджанашки. Смеят ми се в лицето. Не съм съгласен да крадат 40-60% от всичко шепа мутри.
150
1
 
5
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Стига с тая медийна патерица Слави бе!Гледам напоследък жестока реклама му правите!Също като Мутрата-появил се от нищото медиен балон надуван от платените от задкулисието ***!
149
2
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Не става Въпрос Кой ще смени ГЕРБ и БСП ли ще са на власт -СТРАШНОТО Е АКО НЯМА ПРОТЕСТИ!!! ТОГАВА Е СТРАШНО!!! ТРЯБВА ДА СЕ ПРОТЕСТИРА ПОСТОЯННО ЗА ДА МОЖЕ ПОЛИТИЦИ ЧЕРВЕНИ СИНИ *** ЗЛАТНОЦАРСКИ И ВСЯКАКВА *** КАТО АЛЧЕН БГ ОЛИГАРСКИ САМОЗАБРАВИЛ СЕ БИЗНЕС ДА СЕ НАУЧАТ ДА РАБОТЯТ ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД!! НАШИЯТ НАРОД ТРЯБВА ДА СЕ НАУЧИ ЧЕ КОРУПЦИЯ И ДИВ КАПИТАЛИЗЪМ СЕ -ОПИТОМЯВА!!-- САМО С ПОСТОЯННИ ПРОТЕСТИ И ГРАЖДАНСКИ НЕПОДЧИНЕНИЯ!!
148
3
 
2
 
! Отговори
Сова Харис преди 3 години
По последни данни избирателната активност скача ДВОЙНО. Това означава, че подкрепата за ГЕРБ пада ДВОЙНО и класацията се променя така:- ИТН 45%- ГЕРБ 10%- ДБ 8%- БСП 6%- ДПС 1%Дерзайте другарЕ!
147
2
 
4
 
! Отговори
До 162 преди 3 години
Явочникът е проф. Александър Маринов - шефът на Стратегическия съвет на Радешетников. И последния, говорил с ВАСИЛ ИЛИЕВ ПРЕДИ ДА БЪДЕ УБИТ, щото му е бил ментор, съветник точно като на Резидента. Резултатът за държавата ще е същият.
146
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестът e организиран от Tримата *** и Черепа и подкрепен после от всички ***.
145
2
 
1
 
! Отговори
Последно преди 3 години
ИТН ЩЕ СА И Т. Н. ЧАКАЙТЕ ПОГРОМ НА ИЗБОРИТЕ.