Социолог: Протестът недостатъчно силен, кабинетът недостатъчно уверен

Предизвикателството след протеста е какво ще се получи като политическа подредба в парламента
8 авг 2020 10:18, Елка Василева
259
Социолог: Протестът недостатъчно силен, кабинетът недостатъчно уверен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Нито протестът се оказа достатъчно силен, така че да вземе бърз, категоричен превес и да постигне исканията си, нито пък правителството се оказа достатъчно уверено в себе си, така че или да продължи напред, или да може да води смислен разговор.

Така социологът Боряна Димитрова коментира пред bTV изминалите 30 дни на антиправителствени протести у нас.

По думите ѝ разрешаването на създалата се ситуация изисква каскада от политически ходове, като всеки един от тях може да отпуши неочакван ефект.

“Наблюдаваме един ход напред, един ход назад. Протестът получи широка обществена подкрепа, но той през тези 30 дни не беше достатъчно масов. От страна на управляващите наблюдавахме поредица от объркани ходове”, обясни тя.

Според Димитрова няма категоричен победител между протестиращи и управляващи, но през следващите дни може да има развитие на събитията.

Още по темата

Димитрова коментира, че ключови политически сили, които имат отношение към протеста, губят обществена подкрепа. По думите ѝ почти всички губят, но не е ясно кой ще е новият лидер, който ще предложи политически решения.

Всички са наясно, че с раздробени политически сили не може да се направи голяма политическа промяна, изтъкна тя.

Димитрова беше категорична, че голямото предизвикателство след протеста е какво ще се получи като политическа подредба в парламента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
5
 
6
 
! Отговори
НАРОДЪТ преди 3 години
ВОЕННАТА ХУНТА НА РРАДЕВ И ВБОЖКОВ МНОГО СЕ РАЗБЪРЗАХА НЕЩО. ОТ 1. 10. БЪЛГАРСКИТЕ БАНКИ ВЛИЗАТ ПОД ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЕВРОПЕЙСКИ НАДЗОР И ПОВЕЧЕ КТБ 2 ЩЕ Е НЕВЪЗМОЖНО. ТОВА БЕШЕ ПЪРВОТО НЕЩО, КОЕТО СЕ СЛУЧИ ПРИ ОРЕШАРСКИ. ВИНАГИ ОСНОВНА ЦЕЛ НА ДС И КГБ СА БИЛИ.......П А Р И Т Е.
123
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма победител между протестиращи и правителствоОБАЧЕ има победител между протестиращи и останалия народ.Хората не харесват платените протести. За пръв път от 30 години хората започнаха да живеят малко по-добре и тенденцията се вижда. Достатъчно е да прогледнем километричните опашки към Гърция.Прекалено далго се опитваха с какви ли не средства да дескредитират Борисо в очите на хората, но не им се получаваше.Наложи се да вземат крайни решения като фейк клипчета, записване на Борисо как псув
122
2
 
8
 
! Отговори
А до славистите преди 3 години
Едно е да управлява екип от100 души и да пее песнички съвсем ,съвсем друго е да управлява държава със седем милионно смесено население . Братя ви Слави!!
121
0
 
3
 
! Отговори
Компроматчо преди 3 години
Компроматната война НЯМА да издържи на Слави и желанието за промяна.ЩЕ ИМА ЛУСТРАЦИЯ. ОТИВАТЕ СИ.
120
5
 
4
 
! Отговори
СТРАХУВА ЛИ ВИ СЛАВИ преди 3 години
Нали знаете, че прехода приключва с идването на Слави?ЩЕ ПРОКАРАМЕ И ЛУСТРАЦИЯ, ЗА ДА ЗАПАЗИМ ЧИСТОТАТА НА ДЪРЖАВАТА, СЛЕД СЛАВИ.
119
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Водачите на протестите са много нагли и пет пари не дават за властта, защото им знаят тъмните страни. Заедно са яли и крали.
118
4
 
1
 
! Отговори
Дебел аскет. преди 3 години
Само за хората го правя!
117
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е то пък една социоложка....герберунгул
116
4
 
4
 
! Отговори
Партиен ДоктАр преди 3 години
Поправете ме ако греша, но "Черепа" не беше ли чист бизнесмен през 9 от 10 години управление на ГЕРБ?Или нещо аз не съм в час? Черепа стана най-черната мутра през ПОСЛЕДНИТЕ 6-7 МЕСЕЦА. Преди това Бойко му е blagodaril ЛИЧНО за ... "нещо" ... ОСТАВКА МУТРО!
115
7
 
6
 
! Отговори
Герберска песничка преди 3 години
"Мама ми купи днесново шкафче със картинки.Гледам го с интерес,празно ми се вижда днес."
114
3
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Полицията трябва да бъде много внимателна-Защото не дай си Боже стане някое убийство -както Полицията пребиваше млади хора- Народът в момента е на (стен бай) Има готовност веднага да излезе по Улиците и то СТОТИЦИ Хиляди! Напрежението е огромно и главната причина е Икономическа и Неястното Бъдеще подлютено с Милионите Евра и кюлчета в Шкафчетата на ГЕРБ! Гешев беше запалката на всичко-Грешката на Хунтата бе че пратиха Гешев да се саморазпрявя с Президентът като се правеше на СЛЯП за Шкафчетата!
113
7
 
4
 
! Отговори
Ще гласувам за Слави преди 3 години
Зарадвах се, като видях, че Слави върви към ПЪРВА политическа сила. ЯСНО СИ СПОМНЯМ как ми викахте, че "чалгаря" щел да вземе 1%-2%. Към днешна дата е 20% :) :) :)ЯСНО МИ БЕШЕ. Как? Обяснявам: Лъжите и манипулациите НЯМАТ ШАНС пред истината, целенасочеността и професионализма. Слави е НЕПРЕКЛОНЕН, има принципи и ГО ДОКАЗА, когато не ги наруши и напусна БТВ.САМО СЛАВИ!
112
8
 
3
 
! Отговори
Обективен v2.0 преди 3 години
Не разбрахте ли, че който и да дойде на власт, идва за да се наяде и да напълни шкафчетата?България никога няма да бъде Швейцария.
111
5
 
4
 
! Отговори
Социолог преди 3 години
Вчера ИСТИНСКИ СОЦИОЛОГ каза, че към днешна дата 75% имат желание да гласуват.И даде 2-ро място на ИТН. :) Има време. Ще станем и ПЪРВИ. Кампанията дори не е започнала. :) :) :)
110
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А що не кажете кво стана когато Стамболов подаде оставка ? В таз държава само така се решават проблемите щото няма съдебна отговорност ;) Ако дебелогъзия душман не си плати ,нищо няма да се оправи в България .Това е доказано исторически. Просто трябват журналисти които да препомнят българските традиции за решаване на проблемите.
109
3
 
3
 
! Отговори
Булю-булю, булю преди 3 години
Дрън дрън, ярина.
108
6
 
3
 
! Отговори
ТРЪК-ТРЪК преди 3 години
ТРИЯТ СЕ МНЕНИЯ НА ПРОТЕСТИРАЩИ!Това няма да остане незабравено ***! Булю-Булю-Булю
107
5
 
9
 
! Отговори
Bgто преди 3 години
В България за съжаление няма гражданско общество Енергията дори на разни романтични натури борещи се за справедливост се използва много лошо от определени престъпни субекти . Сега са Божков , други засегнати олигарси , БСП и чужди сили . Тези протестиращи нямат ясни цели и ясни искания , с които да се прочени самата система . Със заменянето на Борисов и идването после на Корнела или Трифонов само биха се влошили нещата . Големите началници винаги са по- хитри от наивните протестиращи .
106
2
 
8
 
! Отговори
Помнещ преди 3 години
Другари социолози! Хайде да млъкнете вече а?!!
105
6
 
8
 
! Отговори
75% преди 3 години
На ГЕРБ и останаха САМО клакьорите от първи ред.Чакайте да им спрат помощите и им гледайте сеира. И те ще започнат да пеят нашата песен, дори ДВАЖ по-яростно, за да компенсират отсъствието си. Но НИЕ ВИ СЛЕДИМ. ЗНАЕМ КОИ СТЕ. НЕ ГО ЗАБРАВЯЙТЕ. Всяка думичка е записана. Всяко подлизурство го имаме на клипче. Мислете му.