Психология на протеста: Фокусът е изместен от обикновения човек

Нова идея би се родила, ако има организация сред хората на площадите
10 авг 2020 10:49, Анисия Иванова
56

За добро или зло не всичко в живота ни се подчинява на математическите закони. Например механичният сбор от два монолога не прави пълноценен диалог. Възможна ли е комуникацията между недоволните хора от палатки, улици и площади и политиците, сякаш обитаващи друга пространствена реалност?

"Май забравихме, че съществува и една голяма криза, породена от пандемията. В средата на март, когато вирусът настигна България, в дни на бедствие има паника, има и хора, които помагат. След около четвъртия месец обаче настъпва разочарование. Това каза за "България сутрин" психологът Иван Игов. 

По думите му няма страна в света, където това разочарование да не предизвиква реакция.

"Кризата води до загуба на контрол, всичко е блокирано, това се натрупа и сега социолозите се чудят какво става", обясни Игов за Bulgaria ON AIR. 

"Случват се странни неща - като това  президентът да вика "Вън мафията, а после сяда на една маса със съветника на Илия Павлов", допълни той.

Хората искат да си върнат живота и държавата, но пропълзяват външни организации, които се измъкнаха от тайни кътчета, и се опитват да оглавят протеста, каза Игов.

"Нова идея би се родила, ако има организация сред хората на площадите, а такава няма", коментира той.

Според него също така е изместен фокусът от обикновения човек и неговите искания.

"Оттук тръгна допълнителна вълна от напрежение. В момента не се говори за увеличаващите се случаи на домашно насилие, суициди", каза още събеседникът.

По думите му постът на Борисов с внуците му от неделния ден звучал наивно, а на нас в момента ни трябвал истински лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
11
 
1
 
! Отговори
бг смешки преди 3 години
инфлацията никой не знае колко е защото правитеслвото я крие ...и лъже !
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 26Дай да видим колко е инфлацията за последните 10 години.:)
25
8
 
1
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 години
много *** народец разбиращ от всичко .....голям смях сме като нация ! с право ни смеят в цяла Европа ...нищо не става от нас !
24
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честити да ви са Маджо и Божков начело след оставката на Борисов и Гешев. Този президент си другарува с мафията и затова излиза с вдигнат юмрук и не му пука че е президент!
23
6
 
3
 
! Отговори
Странджата преди 3 години
Дядо Женчо днес подава оставка. Браво на младите протестъри сега след като вкараха вълка в кошарата могат да заминават по чужбината да бършат чужди дупета. Тук станаха "герои" че накараха измисления Диктатор за 3 път да подава оставка защото се оказа че няма топки!
22
4
 
11
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Масата подскачащи *** са ужасени от това да имат конкретна идеология, ясна стратегия и някакви лидери, камо ли класово и политическо съзнание. Опозицията се контролира лесно, когато лидерите й са подставени, но още по-лесно се контролира опозиция без лидери и конкурентна идеология. Протестиращите прекарват времето си в измисляне на остроумни лозунги и никакво време да четат Платон, Макиавели, Русо, Ницше, Хегел, Фоербах, Маркс и Енгелс или записките на революционерите от миналото.
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 25Инфлацията колко е?Да не е стояла на място а?И само заплатата да е растяла?Я не лъжи хората и те са учили проста аритметика!
20
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хората, споменаващи колко е минималната работна заплата и колко била ниска - Замислете се, че през 2009, когато герб дойдоха на власт, мрз беше 220 лв. Сега е почти 3 пъти по-висока. Когато се тръгва от дъното, пътят е дълъг, а май всички искат с щракване на пръсти и хоп - утре всички да взимаме датски заплати, но и да плащаме български данъци, а не датски, ако може. Хайде малко по-сериозно и без детинско мислене.
19
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Властта не разбра,че хората искат всички вън,ама всички!И да се почва от начало!От начало ама да се махне и задкулисието,там генерали,ДС,Маджовци и другите хиени.Проста демокрация,а не системата ''наш човек''!
18
5
 
4
 
! Отговори
мо преди 3 години
Абсолютно е прав този човек.
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето веднага се вменява,че видите ли ако няма организация няма начин.Свикнали си те да има организация,лидер,да го придърпат,подкупят и да разделят протестиращите.После пак както до сега.Комунисти какво да ги правиш?!
16
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гроб са ОПГ!
15
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само като им видиш лидерите на протеста - Бабикян и Хаджигенчо и ти става ясно за какво става въпрос!
14
5
 
15
 
! Отговори
народопсихология преди 3 години
българина винаги търси вината в другите, но никога в собственото си поведение и морал. Проституиращитне по площадите са живо доказателство за това слагайки на преден план като водачи и вдъхновители лица, които са се ДОКАЗАЛИ с години като неморални и незаинтересовани да работят за просперитета на народа и България очаквайки от тях някакъв КАТАРЗИС , що ли
13
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"За добро или зло не всичко в живота ни се подчинява на математическите закони." Изглежда г-н Игов не е учил достатъчно математика... ВСИЧКО във Вселената се управлява по законите на математиката, включително и всичко в живота ни. Дори хаотичните на пръв поглед процеси се подчиняват на тези закони. А уж е психолог...
12
8
 
16
 
! Отговори
ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ преди 3 години
СЕ Е ОКОПИРАЛА В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО, А РАДЕВ Е НЕЙНИЯТ ОРГАНИЗАТОР, ЧЕРЕПА И СИЕ- СПОНСОРИ, ИЗПРАВИ СЕ НА МАЯ МАНОЛОВА- СЛУГИ.
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 13:Стига вярва на написаното, събуди се. Къде е седнал? Видял ли си го.По същата логика ти казвам че аз спечелих от тотото 10 млн лв. Вярваш ли?
10
8
 
19
 
! Отговори
КОЙ СЕГА Е МУТРА преди 3 години
РЕЗИДЕНТЪ РЕЧЕ- МАФИЯТА ВЪН И СЕДНАХА ДА РЕДЯТ СТРАТЕГИИ С МУТРАТА СЪВЕТНИК НА ИЛИЯ ПАВЛОВ
9
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От цялата статия разбрах че се опитват отново да изкарат всички протестиращи луди а президента объркан.Мафията е завладяла всичко медий, и сега плюят всичко и всеки който е срещу тях. Забележете че няма една статия за протестите или за президента. Много полазателно
8
8
 
17
 
! Отговори
няма как преди 3 години
До zeusНарода може да иска много работи,той за това е народ,щото чака някой да му даде!А каква ще е цената това не го интересува!В момента важното е какво се случва!А то е че с тези *** протести Борисов го стабилизират!Това е реалното!Другото са празни приказки!Разбирам мерака за промяна,но той е нереален!Промяната беше изтървана още 91-ва!