Ударът по туризма: 70% спад на чуждите туристи през лятото, 30% на българските

Хотелиерите пренебрегвали през годините българите
99
Ударът по туризма: 70% спад на чуждите туристи през лятото, 30% на българските
Снимка: БГНЕС

Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO) отчете, че епидемията от коронавирус е довела до загуби в международния туристически сектор на стойност 320 милиарда долара само за първото полугодие на 2020 г. Броят на туристите е намалял с 300 милиона заради наложените ограничения за пътуване.

Още по темата
"Всички хотелиери, с които разговарях, си дават сметка, че сънародниците ни са взискателни и очакват лично отношение, ако щете и ухажване. Нашите курорти предлагат всичко необходимо за сигурна и защитена по международните здравни стандарти почивка. Посетителите трябва да са спокойни - контролът е постоянен, често е внезапен и досега почти няма нарушаване на изискванията на здравните власти. Наистина, пренебрегваният преди български турист е вече много взискателен. Такъв трябва да е и всеки български гражданин по отношение на санитарно-хигиенните правила, за да се ограничи общата опасност от разпространението на заразата", каза пред "Труд" вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Според нея заетите в сектора са много притеснени и това е напълно разбираемо.

"С този бранш са свързани хиляди малки компании и много семейства с традиции в професията. Това за тях е нещо повече от поминък - гостоприемството е емоция и преживяване. А има и селища, които разчитат изцяло на туризма. Вече получих подкрепа за идеята си мярката 80:20 за туризма да се продължи и до пролетта на 2021 г. От обиколките ми по Южното Черноморие през последните дни съдя, че българите са се вслушали в призивите да изберат за своята ваканция страната си и очакваме спадът в туристопотока постепенно да се ограничи“, допълва тя.

По думите й националните ни комплекси не са оживени, но пък уикенд туризмът стана предпочитан.

"Засилено е и българското присъствие в курортите, магистралата до морето безспорно улеснява пътуването им. Направи ми впечатление, че се увеличават 7-дневните резервации на наши сънародници по Южното Черноморие. Засега прогнозата е за 70% спад на чуждите туристи през лятото, докато при българските той се очертава да е 30%. На този етап чуждестранните туристи са предимно от Румъния, Германия, Полша, Чехия", каза Николова.

Според нея България е не само любима морска, но и предпочитана ски дестинация за много чуждестранни туристи и целта на Министерството на туризма е да задържи този интерес, като залага преди всичко на пазари като Великобритания, Турция, Румъния, Израел, Украйна, Молдова, Беларус, балканските страни.

"Разчитам на опита, традициите и маркетинговата гъвкавост на общините Банско, Смолян, Самоков, Чепеларе, които предлагат наистина конкурентен по качество и цени продукт. Вече имах среща с представители на бизнеса от Банско, където през февруари са планирани два старта при мъжете от Световната купа по ски. Надявам се коронавирусът да не преобърне календара, защото е прекрасен повод да се съберат не само големите имена в спорта, но и много туристи и фенове на снежните спортове, както и да се направи реклама на България като целогодишна дестинация. Имаме надежди зимната чартърната програма да бъде по-успешна от лятната“, призва министърът.

Тя смята, че чужденците асоциират България и с шопската салата, популяризирана от времето на "Балкантурист", но тя се оказа по-силна от тази фирма.

"Факт е, че българската храна и напитките ни се харесват много от туристите. Налице е също и масово навлизане на чужди специалитети в менютата на нашите ресторанти, при това често като далечни „роднини“ на оригиналния вид. Създаването на традиционно българско меню в заведенията, които доброволно могат да го предлагат, ще открои пред нашите гости традиционните ястия на България. Кулинарният и гурме туризмът набира все повече последователи, знаете, има и много такива фестивали с голяма популярност. Идеята ни цели да се създаде селекция на традиционни наши ястия и вина с помощта на професионалисти и тя да си пробие път в практиката на хотелите и ресторантите. Чрез  типичната за страната кулинария България ще стане по-разпознаваема и запомняща се. Ние не задължаваме никого да предлага българската традиция, но ако това се прави, стандартът да е еднакъв за всички“, обясни вицето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
5
 
18
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Черноморският туризъм трае 2.5-3месеца, големите комплекси са отживелица от соца, за какви традиции може да се говори?И защо се поддържат хотели, предимно големи или комплекси, където цялата дейност не е повече от 3мес., за разлика от съседите, където е 5-6м. Те са обречени.Ако парите се дават на малкия туризъм, в десетките красиви места на България, които приемат гости почти целогодишно, тогава би могло да се говори за бранш с традиции и гостоприемство. Но те са извън полезрението. Защо ли?
63
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Всички хотелиери, с които разговарях, си дават сметка, че сънародниците ни са взискателни и очакват лично отношение, ако щете и ухажване"----Странно, че трябва да ходят в Гърция, Турция и т.н., за да го получат. На територията по някаква причина се уважават чужденците, дори и да са прошляци и изобщо да не харчат.А после се реве по медиите "подкрепете българското". Вие, дрОгаре туроператори и хотелиери - подкрепихте ли българите? И защо тогава изобщо очаквате нещо в замяна?
62
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предишната министърка Кобилкова не успя съвсем, но тази авджийката ще съсипе докрай остатъците от БГ туризъм, ще ми говори за накаква шопска селата, няма такива де..били в управлението
61
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименточно така за много от големите хотели работещи с международни концерни този сезон е нулев...но те бързо ще се съвземат.защото все пак оперират с компании,които въртят милиарди...а не като бай ***,който разчита предимно на тарикатлъка и балканската изобретателност!в този смисъл милиардите,които бяха приготвени за българия ще отидат в джобовете на чужди субекти...
60
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големите хотели разчитат само на чужденците, които тази година ги няма и е нормално да затварят, то даже е нямало смисъл да отварят.
59
8
 
16
 
! Отговори
дедо преди 3 години
ПОчивка и туризъм се въведоха скоро ,за да си дава всички свободни спестявания работническата класа за седмица-две. Богатите са свободни и почиват цял живот!
58
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо хотелите не работят.Имат басейни.Да отглеждат риби и раци.
57
3
 
24
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
В ресторанти идват началници полицаи, адвокати и д.р., да ядат и "пият на корем".Ресторантьори пък, често са "ухо" на Полицията и дребни престъпвания на Закона им се разрешават.Много объркана работа, да знаете !
56
3
 
25
 
! Отговори
fffff преди 3 години
Нали уж плажове били пълни, пукали се по шевовете ... само че някои хора не могат да осъзнаят, че пълен плаж не е равносилно на пълни хотели, ресторанти и пр. допълнителни забавления, които се ползват от туристите в обикновени години. Защото една част от тези пълни плажове се пълни от хора от близки населени места до курортите, които просто идват на плаж, пекат се и си тръгват на същия ден. Щото или нямат средства, или ваканция, или не им се рискува да спят по хотели. И плажуват масово уикенда.
55
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БГ туристоще седмица две ще е така в созопол и после все едно бомба е паднала...да го беше видял созопол май и юни-призрачен град.май,юни и септември са месеците,които се посещават основно от западни туристи и такива от бившия ссср.затова отидат ли си "пренебрегваните" българи на 20 август,сезонът е дотук...има няма месец и 10 дни.
54
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1 на 50 хотела спазва изобщо някакви мерки, за ресторантите важи същото.
53
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да фалират, а тази Калинка е като гладна кокошка, просо сънува
52
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плажовете от петък до неделя са препълнениДа не се оплакват много много
51
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който иска да пожъне без да е посадил - това му се пада! На ЕС не му минават тези!
50
0
 
6
 
! Отговори
БКП преди 3 години
До Кака ДанчеЖънат без да посадят!
49
2
 
24
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Къв туризъм ви гони бе герберунгели, догодина няма да има чужденци нито българи!!!Никой няма да дойде на Бетономорието и фекалните води, освен да видят подпорната стена в Алепу!
48
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми пука за туризма. Дано чуждия да отчете спад със 100%Варварите да си стоят в западна Европа!
47
5
 
5
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До 40 Срам ме еНефтени разливи целогодишно в Световния океан, водещи до екокастрофа, ние за еднократно акане сме се закъхарили.
46
1
 
4
 
! Отговори
преди преди 3 години
До Педро от КаракасЗападните ни туристи идваха да спестяват пари на черноморието....а сега-
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ран-Ът успяха в крайна сметка...