Експерт: Парламентът се приема като сцена за провокации

Вотовете на недоверие са сведени до ниво "цирк", казва Христо Панчугов
Обновена: 13 авг 2020 22:42 | 13 авг 2020 22:40, Нели Христова
32

Свиканото по искане на БСП извънредно заседание на НС се провали. Но имаше ли основание за него?

"За ме реакцията на управляващите беше изненада. През последните няколко месеца имаме криза на легитимността в България. Легитимност, която отиват отвъд протестите, които ние наблюдаваме, тя е свързана с ниското доверие в различните институции. Парламентът  се приема за някаква сцена, в която се разменят провокации. Парламентът е като място, в което се редят математически мнозинства. Място, в което коалиционните партньори ще шантажират ГЕРБ", каза политологът Христо Панчугов за Bulgaria ON AIR.

Според него вотовете на недоверие са били сведени до ниво "цирк".

"Самите ГЕРБ и Бойко Борисов не считат за необходимо да се обяснява на едни хора, които са избрани от българските граждани. Вместо правителството да се опитва да търси институционални решения на кризата, която ние наблюдаваме, вместо да демонстрира уважение към демокрацията - ние виждаме да правим повече от същото", допълни.

Журналистът Евгени Петров припомни, че ние сме парламентарна република и парламентът е най-висшият орган в държавата.

"Но понякога и парламентът трябва да знае какво иска. Те свикаха извънредно заседание през август, когато депутатите са в задължителна почивка, за да се приеме едно решение да се задължи кабинетът да се актуализира бюджета в рамките на една седмица. В Закона пише, че актуализацията на бюджета се иска от изпълнителната власт. А втората част беше абсолютно нелогична - премиерът да дава обяснения какво е станало на тяхна сбирка, след като това е работа на полицията, води се следствие. И двете теми бяха прекалено дребни, за да се свика такова извънредно събрание на Народното събрание", посочи Петров.

Според него това е било вътрешнопартиен опит на Корнелия Нинова да получи трибуна, да атакува правителството, както и лично Борисов.

"Абсолютен факт е, че БСП не знаят къде се намират, но заседанието беше свикано легитимно. Няма по-добър механизъм да изглеждате на положение, ако покажете несъстоятелността на всички останали. Липсата на разговор е продукт на желанието да се позиционират на партиите в българската политическа система, без да се налага да вкарват смисъл в това, което правят", добави Панчугов.

Евгени Петров коментира фактът, че БСП няколкократно заявиха, че техни представители са на протеста.

"Въпросът е с кого да се говори, защото протестът той е много разнороден, той дава много разнопосочни сигнали и някои от тях са взаимно изключващи. Едно от тях е за Велико Народно събрание, но за какво точно е това? Някои трябва да го изкаже на глас. Аз съм "за" машинното гласуване, но електронното гласуване не може да стане в момента, някой трябва да им го обясни. Невъзможно е технически. Парламентът можеше да направи някои неща, за да стане диалог", категоричен е журналистът.

Политологът Панчугов смята, че това, срещу което се противопоставят гражданите у нас, е метаморфозата през годините.

"Отчаяните опити на БСП да извади дивидент от този протест, ще се провалят, защото хората нямат доверие на това, което виждат. Партията имат уникален шанс, предстои им конгрес. Това, което им липсва, е как изглежда промяната на политическия модел. Хората искат оставката на Бойко Борисов, защото смятат, че той не може да наложи държавността в България", каза още Христо Панчугов.

Според Евгени Петров левицата може би ще има друго поведение с друг лидер, но въпросът е да покажат какво трябва да се случи в държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
крайно време е полицията да ошамари катунарите и да ги приберат по психиатриите.
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вотовете на недоверие са сведени до ниво "цирк", казва Христо Панчуговцялата им работа на бсп-то са циркаджийски номера.
8
0
 
11
 
! Отговори
От 7ми преди 3 години
Ето това трябва да правят в парламента, а не безмислени приказки! Но откъде толкова акъл, затова са ни и такива законите. Изгледайте поне един парламентарен контрол за какви глупости се питат министрите!
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква парламентарна република сме??? НС не е разследващ орган! На някаква конференция, някакъв метнал телефона на журналистка на земята. Голям праз! Вече е арестуван, с мярка за неотклонение и тече разследване. Какво да обяснява МП? Дискусията трябва да бъде какво да се прави с подобни провокации? Днес са мятали яйца по друга журналистка, то и тя една мани мани, това е тревожното. Каквато ще да е, тя си върши работата. Такива гаменски прояви трбва да се преследват с цялата строгост на закона!
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
rbg ne e bedna darjava. rbg e mnogo bogata darjava s mnogo zlato i mnogo drugi sakrovista.za nestastie bg ortodoksalni christianski lideri na bg narod sa alchni i jestoki teroristi.
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Fake news.
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корнелия е кобила на Костов.Освен това е американски агент.Тя не иска властта, а да съсипе държавата по всякакъв начин.
3
3
 
14
 
! Отговори
Курнелия жаалка... преди 3 години
БСП искаше оставка от премиера, но получи от протестиращите червени домати и яйца пред парламента. Весело шоу. Нинова си вкара автогол, и това е последната и глупост засега... С *** начело на Бсп, комунистите винаги ще губят и ще бъдат за смях и подигравки. Не го ли разбрахте все още ?
2
3
 
4
 
! Отговори
DEA преди 3 години
Kvo stava muhliovci
1
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е "Мутри вън!" Каквото а да мърморят тези платени от властта политологчета