Ремонтираш дома си, пестиш от данъци, но ако майсторът ти даде касова бележка

С 200 лева могат да паднат дължимите налози
100
Ремонтираш дома си, пестиш от данъци, но ако майсторът ти даде касова бележка
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората ще могат да си намаляват данъка върху доходите с разходите за майстора, който им е ремонтирал жилището.

Това предвижда проект за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с който се въвежда нов вид данъчно облекчение в Закона за данъците върху доходите на физически лица. То ще може да се прилага и за доходите, получени през 2020-а., допълва "Монитор".

Проектът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на финансите.

Текстът гласи, че физическите лица могат да приспадат от общата годишна данъчна основа направените през годината плащания за труд във връзка с подобрения или ремонт на един жилищен имот в общ размер до 2000 лева.

Условията са няколко. Недвижимият имот трябва да е на територията на България. Данъчно задълженото лице трябва да е собственик или съсобственик на жилището. Подобренията или ремонтът са извършени от лица от държавна-членка на ЕС или на друга страна от Европейското икономическо пространство. Имотът не е включен в предприятието на лице, което извършва стопанска дейност като търговец. Лицето притежава документ за платения труд за ремонта или подобренията, съдържащ реквизитите по Закона за счетоводството, придружен от документ за плащането му (фискален бон, разписка, банков или друг документ).

Освен това собственикът на имота и майсторите, които го ремонтират, не трябва да са свързани лица.

Когато имотът е собственост на повече от едно физическо лице, облекчението може да се ползва от всеки съсобственик. Условието е общия размер на облекчението да не превишава 2000 лева.

За да ползват данъчното облекчение, хората ще трябва да обявят кои са лицата, извършили ремонта и платените им суми за труд и по този начин придобитите от тях приходи ще излязат на светло, мотивират промяната от МФ.

С промените в ДОПК се вдигат двойно санкциите за лицата, които не оказват съдействие на орган по приходите или публичен изпълнител или възпрепятстват упражняване на правомощията им.

Сега глобата е от 250 на 500 лева. Предлага се тя да се увеличи на 500 до 1000 лева. При повторно нарушение санкцията става до 2000 лева. Изключително ниският размер на глобите стимулират задължените лица да предпочетат налагането на санкция пред угрозата от определяне на реално дължимите от тях данъчни и осигурителни задължения, мотивират предложенията си от МФ.

С проекта се предлага в административнонаказателните разпоредби на ДОПК да бъде въведена специална хипотеза за неспазване на изискванията за съхранение на счетоводна и търговска информация.

За физическите лица глобата е от 100 до 500 лв., а санкцията за юридическите и ЕТ – от 1000 до 5000 лв. За несъхраняване на данни в електронен вид глобите ще бъдат по-високи – съответно от 200 до 700 лв. и от 3000 до 8000 лв.

Друга важна промяна в ДОПК е свързана с промяна на реда за погасяване на публични задължения.

Когато постъпи плащане към НАП по предявени за събиране вземания  вече няма да се погасяват всички съразмерно, а ще се започва от най-старите

При сегашния ред има риск от погасяване по давност на по-рано възникналите борчове, пише в мотивите на финансовото министерство.

С проекта се предлагат  две допълнителни хипотези, при които се изключва прилагането на 10-годишния абсолютен давностен срок след изтичането на който се счита, че публичното вземане е погасено - по отношение на предявените в производството по несъстоятелност публични вземания и при образувано наказателно производство, от изхода на което зависи установяването или събирането на публичното задължение. От МФ обясняват, че НАП не може да влияе на продължителността на делата за несъстоятелност и докато се стигне до осребряване и разпределение на имуществото е възможно абсолютният давностен срок да изтече. По втората хипотеза от финансите се мотивират, че често наказателният съд отказва да присъедини към наказателното производство граждански иск срещу подсъдимия. Така, дори делото са приключи с осъдителна присъда, абсолютната давност от 10 г. за събиране на задълженията може да е изтекла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: жилищеданъциремонт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
12
 
! Отговори
инж химик преди 3 години
Повечето българи в България си правят сами ремонтите или викат приятел "за плочките". Гастербайтерите са по-ларж и добре, че са те да движат икономиката.
59
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Касова бележка от майстор,значи касов апарат с директна връзка с НАП,по новите изисквания. Откакто влезе това изискване маса малки магазини и т.н затвориха защото ги натоварва допълнително,те искат майсторите да се юрнат да регистрират касови апарати,ахахахааааа.
58
2
 
11
 
! Отговори
Бригада нов кондом преди 3 години
Това да не са някакви нови идеи на премъдрия правосъден министър с квадратните *** или алчни НАПаджии се опитват да попълнят пробойните в бюджета.
57
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и сега има гилдия,при бояджиите има един Съюз на професионалните бояджии,имат тапии иу всичко останало. Викнете ги да ви ремонтират,само да не ревете после,че ще трябва да правите нов ремонт след като те приключат е гарантирано на 100%. Та така с гилдиите.
56
0
 
9
 
! Отговори
от 71 преди 3 години
Да добавя още,уче гилдията предполага монопол в цените,а без нея винаги можеш да се договориш с майстора. Колкото до измамниците майстори,не наемайте някой преди да видите предишните му работи,и да говорите с предишните му клиенти.
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи *** ще си ремонтира сам защото НИКОЙ майстор няма да издаде касова бележка,остават строителните фирми но това не е опция защото там майстори няма по простата причина че заплащането е гола вода а в същото време цената към клиента висока.
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 68Това като пред Средновековието всички майстори са били в гилдия,за да сатнеш майстор първо си калфа при някой майстор,и гилдията накаря ти издава документ,че си амйстор. Сега сме 21 век,не ни трябват гилдии централно ръководени,изчезва совобдата така..
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 64Прочие искам само да добавя, за това което каза за СДС, че комунистите превзеха СДС отвътре, разлюспиха го, и си направиха ГЕРБ!Дядо ми е имал майсторско свидетелство за шивач преди 1944 г., после е работил в държавно предприятие във Видин. А като се пенсионира през комунизма на село работеше на частно. Нелегално естествено!Ни данъци плаща, ни някой му диреше сметка!
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 59:Гино поздрави от Флорида. Имам апартамент, нямам зстраховка и виках водопроводчик ... не съм продал бъбреци, просто платих за услугата.Какво 5лв ги бълнуваш, какви застраховки?
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 64Така е, абсолютна истина!И днес например в Англия си имат гилдии. И на всеки майстор издават такова свидетелство!Ако не си член на гилдията значи си никой! Това е капитализъм, а не нашето - червен мутрокомунистическо подобие на капитализъм!
50
2
 
5
 
! Отговори
1 ''А" преди 3 години
ДДС = 20%, отстъпка = 10%... смятайте колко сте на печалба
49
2
 
18
 
! Отговори
Йорданов преди 3 години
Тотално неприложимо, поради факта, че за да ти издаде фактура/документ, ще трябва да си платиш ДДС-то, респективно, услугата ще ти се оскъпи с 20%. Най-вероятно, няма да можеш да спестиш от данъците въпросните 20%, с което всичко се обезсмисля.Намирам идеята единственио и само за популистка.
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: 59Не знам точно какви са им законите в Щатите. Но там, под наем като си, не в собствено жилище, водопроводчикът си има ключ от апартамента и направо влиза без да те пита да си прави ремонтите!Преди да влезе само *** на вратата - все пак да не завари някой гол в банята!Бях там на гости и водопроводчикът така ме изненада един път.Стреснах се, естествено.
47
1
 
8
 
! Отговори
До . (56) преди 3 години
Имаше една малка организация в някогашното СДС, която искаше да бъде възстановено изискването за майсторски свидетелства.Да може да ти прави ремонт само човек, който е взел съответния изпит пред професионалната гилдия и е получил такова свидетелство. В Царство България е било така. В някои музеи се пазят такива свидетелства.Не обърнаха внимание на това предложение на онази организация, която посленапусна СДС. Но и да бяха успели в начинанието си, файда щеше ли да има при днешните фалшификати
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде,има ли хейтъри! Давайте,изливайте компетенции колко неадекватна мярка,колко некадърна идея,как от вашите пари ще вземат,колко ненужно е,колко несправедливо е за тези,които току що свършиха ремоната,как вие сте си го правили и разбирате от всичко....Без да чета коментарите съм убеден,че 80% ще сте пак недоволни по презумция и си искате оставката !См?шн7ци !
45
0
 
9
 
! Отговори
Как да стане? преди 3 години
Значи Асан и Мето от Факултето са ти поправяли покрива. Ти им плащаш, после искаш касова бележка или поне разписка.Ама те не знаят азбуката, а за фискален бон изобщо не са чували.Но са регистрирани като лица без доходи.
44
7
 
6
 
! Отговори
Гина преди 3 години
ДО : .Точно така, но това си има своята цена. В щатите ако се наложи да викнеш водопроводчик и нямаш застраховка на имота ще трябва да продаваш бъбрек. Но водопроводчика ако ти стъпе с мръсни обувки на килима или ти счупе нещо ще работи без пари. А той е лицензиран и носи гаранция и наказателна отговорност в случай , че стане наводнение след ремонта ( текне). А тук никой не иска да плаща такива пари. Няма и кой да следи за това. Слава богу нашите мъже все още могат всичко сами да си оправят.
43
0
 
10
 
! Отговори
Майсторе преди 3 години
Мислите ли че баш майстора ще остане без неговата твърдо дневна от 100 лева, просто тя ще стане на 130. Двайсе ДДС другото на счетоводството. А ти ходи да чакаш от бюрократите, като за наема от отдадената земя по линия на белите петна, трябва да си доказваш и кътния си зъб че си ти.
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То тези майстори укриват доходи.
41
0
 
15
 
! Отговори
. преди 3 години
Няма друга държава (освен може би Бенин, Ангола или Зимбабве), в която ***, малограмотен магнол идва в къщата ти и започва да ти прави ремонти - напълно безотговоорно и самонадеяно. Във всички останали държави искат ЛИЦЕНЗ за правоспособност - съответно - договор, касова бележка, застраховка за причинени щети.