Близнашки: Уместно е да се мисли за радикална развръзка!

Как се променя Конституция без предварително широко професионално обсъждане?
14 авг 2020 22:21, Петя Славова
91


Имаме много странно стечение на обстоятелствата, едно е да искаш оставката на премиера, друго е да искаш оставката на главния прокурор. Това каза за "Денят ON AIR" експертът по конституционно право проф. Георги Близнашки.

"При подобна ситуация трябва да се търси решение, ситуацията е странна. Държавният глава наруши Kонституцията като посочи кои са добрите и кои са лошите. Някои от хората казват, че мафията е именно в неговото обкръжение. Само Бог разпределя добрите и лошите, не е дадено на смъртните да раздават оценки кой е мафия, кой е мутра", обясни Близнашки и допълни: "Това е трагедията на България - избрахме случаен човек за президент".

По думите му е уместно да се мисли за радикална развръзка.

"Министър-председателят успя днес да изненада всички", коментира събеседникът за Bulgaria ON AIR.

"Гордея се с много неща в тази Конституция, гордея се, че спасих родното черноморие от разграбване", обясни Близнашки.

Според него е грешка в Конституцията прекият избор на държавния глава от народа.

"Всичко зависи от това дали в НС ще има необходимата воля и ще се съберат 160 народни представители. 30 години живеем в условията на демокрация, може би трябва да се даде възможност на една нова генерация да се произнесе по тези въпроси", обясни събеседникът.

"Каквито и промени да се предлагат, трябва да се случат енергично. Надявам се, че здравият разум ще просъществува. България няма време за губене, заради традиционната конфронтация по нашите географски ширини. Не може да извадиш Прокуратурата от съдебната власт. Има дефицит на държавници. Имаме най-добрата конституция в Централна и Източна Европа", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
6
 
25
 
! Отговори
Тодор Живков преди 3 години
Близнашки няма какво да каже. Много добре знае, че такива като Борисов не трябва да ги допускаш даже да пишат фишове, камо ли да пипа конституцията. От друга явно е в зависимост от тези хора и не може да го отрече. Това показва, как е задължително Борисов и Гешев да подадат оставка.
49
20
 
9
 
! Отговори
Цитат от Огн. Минчев преди 3 години
Радев васал на Русия: "Как изразяваш собственото си достойнство когато непрекъснато уверяваш нечия друга държава, че си доброволен неин васал? Унизително е да виждаш, че те представлява човек, който не разбира приоритета на собствения си национален интерес и непрекъснато говори в подкрепа на чужди интереси. Още по-унизително е да виждаш, че той не осъзнава това, не се срамува от това, че смята това за нещо в реда на нещата."
48
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Според него е грешка в Конституцията прекият избор на държавния глава от народа"-- Интересно , кой според проф. Близнашки трябва да избира държавния глава , ако не народа. Като прочетох това и останах с лошото чувство , че на тази държава, не и е необходим народ , а нещо друго .
47
9
 
28
 
! Отговори
Един преди 3 години
ГЕРБ са отдел кражби и продажби на бившата БКП. Първите 5-6 от ГЕРБ са за затвора, а не те да правят конституция.
46
21
 
11
 
! Отговори
Дежурните минусчий преди 3 години
Брех много сте бързи. Аре вървете по блокадите. Туриха ли ви го с 200. *** ви стиска ли юмручета и вика ли "Ама това е моя реплика!?"
45
14
 
8
 
! Отговори
Аре преди 3 години
Смешняците дето са ми сложили минуси да отидат Манолката да им напише читава конституция. Да ви и...... В НГДЕК-щината. А не! По-добре оня дето е завършил НБУ. Мамини сладки.
44
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От дете не обичам палачинки, особено мазни.
43
6
 
22
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Близнашки, когато и да те линчуват все ще късно. Освен за изтривалка на Тиквата за друго не ставаш!
42
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от ченгета от Народна Република България. Само спънки и доноси правят. Уж някакви доводи за по-добро бъдеще, ама на кукуво лято - искат регрес и упадък, та сами да си докажат колко било хубаво при бай Тошо.
41
4
 
11
 
! Отговори
Навремето преди 3 години
Съзнавам, че форумът не е място да се обсъждат сериозно конституционно правни проблеми. Все едно в фолксваген форумът да се разисква копенхагската интерпретация. Трябва да седнат сериозни хора и месеци наред да се обсъжда и оглежда от всички страни. Маргиналите по кръстовищата нямат думата, ако искат да стане както трябва. Уви в България това е утопия.P. S. Социалистическото наказателно право наистина е добре направено.
40
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
40, Трябвали ни хора, специалисти по право на Народна Република България? Ти поглеждал ли си календара наскоро? С.к.а.п.а.н.а отломка от миналото. Сигурно си работил в Белене или в Народната Милиция.
39
4
 
15
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Тоя иска пак да ръфа кокала, ама няма да стане ..
38
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако въобще се стигне до избор на нова Конституция , то тя трябва да бъде одобрена от народа с референдум . Иначе по-добре да хващаме автоматите.
37
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя наглец е подучил тиквата как да тупка топката, ама номера няма да мине.
36
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НавреметоТрябват ни хора по държавно право на НРБ, а не по германско или френско право. България си имаше много добро право до 1989 г. и после всичко беше бастисано от алчните адвокати на СДС и продажници като тоя които вземат тлъсти хонорари.
35
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Променя се лесно но зависи кой го прави. Ако го правят както в 1879 г. се приема търновската конституция и следват национални катастрофи. Ако се приема както в 1944 г. се приема по модела на СССР и страната живееше добре до 1989 г., когато бг тръгна да прави много партии, митинги и демокрации и пак катастрофира.
34
12
 
5
 
! Отговори
Навремето преди 3 години
В ЮФ му викахме червения змей. Млади сме били. Сега разбирам колко е брилянтен. Браво. Лична инвеститура. Избираем от парламента държавен глава. Двукамарен парламент. Висок изборен праг. Антипопулистко и единственото верно решение. Дано да мине.
33
3
 
5
 
! Отговори
V преди 3 години
Това е едно от най тъпите ,,неща,, родено от вишото кетапостроене .Даже не мога да го определя какво точно е това .Какво означава - ,,широко професионално обсъждане,, Т.Ъпанар!Коя конституция се приема от ,,професионално обсъждане,, Нали всеки си гледа интереса ве .Не си мислете че ако има референдум за конституция ще бъде приета още първата. Точно обратното .Политиците ще трябва да направят големо отстъпки за да се приеме техния трудов договор .И никви тикви като тоя не е приемливо да се бъркат
32
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радеф рестартирай се!Или се разкарай!
31
0
 
6
 
! Отговори
овн преди 3 години
Шпакловчик 7 разряд. Умен, пък т*п