Близнашки: Уместно е да се мисли за радикална развръзка!

Как се променя Конституция без предварително широко професионално обсъждане?
14 авг 2020 22:21, Петя Славова
91


Имаме много странно стечение на обстоятелствата, едно е да искаш оставката на премиера, друго е да искаш оставката на главния прокурор. Това каза за "Денят ON AIR" експертът по конституционно право проф. Георги Близнашки.

"При подобна ситуация трябва да се търси решение, ситуацията е странна. Държавният глава наруши Kонституцията като посочи кои са добрите и кои са лошите. Някои от хората казват, че мафията е именно в неговото обкръжение. Само Бог разпределя добрите и лошите, не е дадено на смъртните да раздават оценки кой е мафия, кой е мутра", обясни Близнашки и допълни: "Това е трагедията на България - избрахме случаен човек за президент".

По думите му е уместно да се мисли за радикална развръзка.

"Министър-председателят успя днес да изненада всички", коментира събеседникът за Bulgaria ON AIR.

"Гордея се с много неща в тази Конституция, гордея се, че спасих родното черноморие от разграбване", обясни Близнашки.

Според него е грешка в Конституцията прекият избор на държавния глава от народа.

"Всичко зависи от това дали в НС ще има необходимата воля и ще се съберат 160 народни представители. 30 години живеем в условията на демокрация, може би трябва да се даде възможност на една нова генерация да се произнесе по тези въпроси", обясни събеседникът.

"Каквито и промени да се предлагат, трябва да се случат енергично. Надявам се, че здравият разум ще просъществува. България няма време за губене, заради традиционната конфронтация по нашите географски ширини. Не може да извадиш Прокуратурата от съдебната власт. Има дефицит на държавници. Имаме най-добрата конституция в Централна и Източна Европа", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тор.
29
7
 
17
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Този като му видя мутрата и се отчаивам от живота
28
6
 
5
 
! Отговори
конституционно право преди 3 години
ама болшевишко - сори, не се брои за експерт
27
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иване, ***, джо, сам и каквито други никове си слагаш, той обяснява няколко месеца вече. На тебе лично нищо не е длъжен да ти обяснява. С троловете на Нинова никой не говори
26
8
 
11
 
! Отговори
Иван преди 3 години
И аз така мисля - оставка на онова нещо от банкя. И ако обича професора да уточни кой член на конституцията е нарушил радев....
25
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя *** бил спасил разграбване на черноморието . Що за наглост. Всичко отиде при специални хора. Всичко е заграбено. Трябва лустрация от 90г насам за всички , особено за назначени милионери и мутри.Да се ограничи правото на собственост върху земя и да има задължително количество държавни терени.
24
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя ли бре.Колко пари окраде. Не е истинс
23
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аман от изкуфели пенсионери,всичките разбирачи....
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
22, къса памет, деменция или незнание те гони? Последното ВНС беше по същия начин. Имаше пропорционални и мажоритарни избирателни райони.
21
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стефан Данаилов в едно интервю разказа точно как е избрана персоната на Радев за кандидат - президент. Той, вечна му памет, изобщо не беше впечатлен от избора на Нинова, нейното протеже Севлиевски (бившият мъж на Деса Поетеса) за Радев.
20
4
 
10
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
ОТ ТАЯ РАЗВРЪЗКА---ПО-РАДИКАЛНА ...ЗДРАВЕ МУ КАЖИ!ЩЕ ПИШЕМ НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ!АЗ --НЕ ИСКАМ 3-ти МАРТ ДА Е НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО МЕ Е СРАМ И Е ОБИДНО!24-МАЙ ---Е НАЙ-БЪЛГАРСКИЯ ПРАЗНИК!"СЪЕДИНЕНИЕТО"--СЪЩО!!!
19
5
 
6
 
! Отговори
Край преди 3 години
Защо велико събрание ви позволяват да го избирате половината по мажоритарна система а обикновенито ви го назначават изцяло с листи
18
14
 
16
 
! Отговори
Прав е човека преди 3 години
Чел е повече книги от вас и трябва да му мълчите;)
17
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още през 1991ва президентската институция се смяташе за неадекватна и ненужна. В началото титлата беше президент - председател на Републиката. Ама понеже нищо не председателства, махнаха тирето и остана само президент. Общо взето се изживява като баристата на държавата - посреща други като него.
16
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нова Конституция без президентска институция. Хората без работа са най-опасни, както доказа и Радев. Представителните фунцкии лесно се прехврълят върху министерски съвет, а указите - към Конституционния Съд. Съветът за национална сигурност също има как да се организира без президента. Радев направо го премахна.Радев е най-голямото доказателство в полза на премахването на Президентството.
15
9
 
9
 
! Отговори
ИСКАШ -НЕ ИСКАШ... преди 3 години
ПРЕДСТОИ СМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА И ПРОМЯНА НА СИСТЕМАТА ПО ЗАПАДЕН ТИП!НЕМА ЛАБАВО!НИЕ ОТ ГЕРБ И КОАЛИЦИЯТА , ЩЕ ПИШЕМ КОНСТИТУЦИЯТА с ДПС!/...всъщност вече ще е внесена в НС септември.../ДЕБАТИТЕ ПО НЕЯ ПРЕДСТОЯТ!!!
14
9
 
10
 
! Отговори
Край преди 3 години
Не дават да избираме депутатите а ги назначават с листи Не трябвало и президента да избирамеМожело да избираме само абревиатури БСП ГЕРБ или ДПС или ДБ или НФСББез Мажоритарни избори можете да си гласувате до второ пришествие - резултата винаги ще е шкафчета с кинти за едни хора
13
18
 
23
 
! Отговори
Неадекватен президен преди 3 години
По-застрелян президент България не е имала досега. Застане като истукан и чете и срича написания му текст, като че ли препрочита и срича устава на армията ! Жалко за България - случихме с най-некадърния президент ...
12
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за какво ни е президент?? Вицепрезидент?? фигуранти всякакви...
11
19
 
19
 
! Отговори
123 преди 3 години
Сега пък грешка било, че избираме президента. Аз ви казвам, ако оставим тия да пишат конституция, ББ ще е пожизнен вожд.