Кога се свиква Велико Народно събрание?

Последното е свикано преди 30 години
14 авг 2020 20:37, Петя Славова
40

За последен път Велико народно събрание у нас е било свикано преди 30 години - на 10 юли 1990 г. Година по-късно - на 12 юли 1991 г. - е приета настоящата Конституция. Какви решения може да вземе и как се свиква Велико народно събрание?

На 10 ноември 1989 година Тодор Живков е свален от власт. В следващите месеци страната е залята от митинги, припомня Bulgaria ON AIR.

Създава се първата опозиционна сила – СДС. На 3 януари 1990 година се събира Кръглата маса. Около нея сядат първите опозиционери и представителите на управляващата БКП.

Още по темата

Участниците в Кръглата маса се обединяват около решението да се проведат избори за Седмо Велико народно събрание, което да изработи и приеме нова конституция. Започва предизборна кампания. В деня на изборите гласуват 90 процента от имащите право на глас. Въпреки еуфорията от предстоящата промяна, БСП печели вота с 47 на сто и вкарва 211 депутати. На второ място е СДС със 144 народни избранници, а на трето – ДПС с 23-ма.

На 10 юли преди 30 години започва работа Седмото Велико Народно събрание. В него влизат 400 депутати. Основна цел е да се изработи и приемане на Конституция на Република България.

В средата на месец май 1991 година 39 депутати напускат парламента с декларация, в която искат саморазпускане на Великото събрание и провеждане на избори. Случва се първата парламентарна криза.

Новата българска конституция е приета на 12 юли 1991 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 години
Кога ще се свика Велико Народно събрание? Когато се оттървем от крадливата и некадърна гербаджийска дружинка. С крадци и некадърници конституция не се прави.
26
0
 
1
 
! Отговори
баце преди 3 години
Свиква се кога цъфнат налъмите .
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много добре ги помня тези избори. Бяха тотално фалшифицирати. Така тръгна българската "демокрация" затова и тя се оказа фалшива като онези избори.
24
0
 
0
 
! Отговори
последен коментар от преди 3 години
ба ико пове4е няма да жи е потребител ви е губите
23
2
 
0
 
! Отговори
баико преди 3 години
к както казват децатаои е боико да казва на република балгария как да се развива тои е не легитимен и е му6еник народа го мрази и нема никакво доверие вав него тои е един тутиняк
22
0
 
2
 
! Отговори
баико преди 3 години
за6то триете исините бе мрасници демокрацият позволява свободнвие стео изказванев
21
3
 
6
 
! Отговори
Бойко Спри преди 3 години
Тиквата ще пише конституцията. Мухахаха.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Определено НЕ когато плачещият и сричащ Тиквок иска.Забележителен Автогол си вкара. Хахаха
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По трима народни представители на административна област, избрани по оценъчна избирателна система. Гласуваме по области, за хора които живеят в областта и разбират проблемите и нуждите на местните, а не за някакви които не са и стъпвали там. Тримата с най-висока средно аритметична оценка стават депутати и толкоз. 28х3=84 депутати
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
120 депотата+президента, чл.159. Ми четете.
17
5
 
8
 
! Отговори
пасарела преди 3 години
От къде го изровихте този Президент ,господа от БСП ? Аз не го броя за нищо ,а той дава съвети ! Седни си на стола и кротуваи , и без това харчите пари залудо на хората с "уж вицето!? " които сте само едни търтеи но народа !!
16
1
 
11
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
Тия, дето го подкрепяха преди 10 години сега го припознават за мутра. Ами те какви са??? Невинни душички. 69785
15
1
 
10
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
ББ само ПРЕДЛАГА, А ЩЕ СТАНЕ ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ САМО ПРИ 160 СЪБРАНИ ГЛАСА. НИЩО НЕ Е НАРУШИЛ.
14
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велико народно събрание се свиква във Велики моменти от историята на България.Кой дръзва да петни историята на България със своите моментни приумици, измислици, бълнувания и лъжи?Лудд умора няма.
13
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата дандания е Бойко да стане велик - Бойко Великий.
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо трябва да има "Кръгла маса", на която днешната партия БКП - ГЕРБ, да разговаря с опозицията от "Жълтите книжки" и техните ръководители олигарси, прокудени в чужбина заради репресии от "Режима на ГЕРБ"."Кръглата маса" ще реши предаването на властта от тоталитарната партия ГЕРБ, на опозицията "Обединени олигарси за Национална лотария"
11
8
 
6
 
! Отговори
Толупа е преди 3 години
Вся и всьо. Гази закони всякъкви, както му е угодно. В случая с конституцията. Само и само да остане дълго на власт. Този е опасен вече.
10
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сегашните депутати могат да изберат и свикат Жалко народно събрание или Недостойно народно събрание.Да си изкарват мандата или да се разпускат. Експерименти не щем.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глава 9 на Конституцията казва, че за свикване на ВНС е неоходимо само и единствено 160 гласа, президентът само насрочва изборите. Но вече, когато е изготвен проект за Конституция той задължително трябва да се одобри и от Президента- чл 159. Не е необходимо да има готова разписана Конституция за да се свиква ВНС, защото изготвянето на проекта, който се гласува от ВНС се изработва от самото ВНС. Това е и проекта, който президента одобрява за да може да бъде гласуван. Преди ВНС са само предложени
8
1
 
7
 
! Отговори
Чл 160 Конституция преди 3 години
1) Народното събрание решава да се произведат избори за Велико Народно събрание с мнозинство две трети от общия брой на народните представители.(2) Президентът насрочва избори за Велико Народно събрание в тримесечен срок от решението на Народното събрание.(3) С произвеждането на избори за Велико Народно събрание пълномощията на Народното събрание се прекратяват.