Ще има ли Велико народно събрание? Решават 2/3 от депутатите

Разпуска се, след като промени Конституцията
273
Ще има ли Велико народно събрание? Решават 2/3 от депутатите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов поиска да бъде свикано Велико народно събрание, което да промени Конституцията.

Това обаче може да стане само с решение на  2/3 от всички 240 народни представители в състава на настоящи парламент.

Още по темата
Великото Народно събрание се състои от 400 народни представители, избрани по общия ред.

В чл. 158 от Конституцията ясно са записани правомощията на Великото народно събрание - приема нова Конституция; решава въпроса за изменение територията на Република България и ратифицира международни договори, предвиждащи такива изменения; решава въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление;

Ако бъде взето решението за свикването му с мнозинство от 2/3 от депутатите, президентът насрочва избори за Велико Народно събрание в тримесечен срок от решението на Народното събрание.

С произвеждането на избори за Велико народно събрание пълномощията на Народното събрание се прекратяват.

Великото народно събрание приема решение по внесените проекти за промени в Конституцията отново с мнозинство 2/3 от всички народни представители на три гласувания в различни дни.

Великото народно събрание решава само тези въпроси от Конституцията, за които е избрано.

При неотложни случаи то изпълнява функциите и на Народно събрание.

Правомощията на Великото Народно събрание се прекратяват, след като то се произнесе окончателно по въпросите, за които е избрано.

В този случай президентът насрочва нови избори за обикновено Народно събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
12
 
8
 
! Отговори
НИНОВА и РАДЕФ преди 3 години
ГИ Е СТРАХ, ЧЕ МЕЖДУ ЧЕРВЕНИТЕ ДЕПУТАТИ СА СЕ "ПРОМЪКНАЛИ" И НОРМАЛНИ,Е 2/3 Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ СЪБЕРАТ.
222
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато преди 5 години Христо Иванов предлагаше промени по тези въпроси и се разглеждаха, знаете ли къде бе Премиерът Борисов!? В ложата на министрите в парламента? - Не! Видеовръзка? - Не! Брюксел? - Не! При Доган дори не беше! В тоз момент той бе на мач с Тигрите от Бистрица! Факт! Сега се разтревожил....!?!?!
221
3
 
7
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Като знам какъв резил беше ВНС в началото на демокрацията, не ща да слушам за друго такова! Ще се залостят там 400 хрантутника, ще им хареса, както на патриотите сега, ще протакат и ще останат там поне до 20154 година! Особено сега, когато са захитрели и хищни. Ония бяха наивни и между тях имаше няколко почтени хора като Милан Дренчев, бай Йосиф Петров и Петър Дертлиев. Тогава колегата ми тракторист ритна телевизора ,,Юност - 406 В" и каза, че това не е ВНС, а ВН Излагане! Люде, бдете!
220
5
 
9
 
! Отговори
не става така преди 3 години
Ти мислиш баце че проблема са 50лв върху пенсията или заплатата. Не баце, твойта роля е да създадеш условия на кадърните и работливите да действат па те ше дръпнат напред и останалите. Ти кат видиш че на някой му потръгне му пращаш рекетьорите да му пишат актове и да му земат 2та лева дет е узкарал. България навремето за 10 години на 2 пъти се дигала от катастрофи, щото са оставили хората дс живеят и работят спокойно.
219
5
 
7
 
! Отговори
колко още искаш преди 3 години
Баце не си лош човек, ама ти е крива ракетата дет седиш. 11 годин седиме с европейски цени и африкански заплати, младото избега, не ще да работи за вашта кесия. Да не говорим здравеопазване, образование, презастроване, бюрокрация, тормоз върху бизнеса и населението от сичките ти инспектори, данъчни, прокурори и тем подобни. Навсякъде проблемите са огромни, хората са неоценени и недоволни. Няма я свободата, която да отключи творческото начало и да даде вяра че тук има условия за смислен живот.
218
7
 
6
 
! Отговори
Emigrant преди 3 години
Изгониха ме тези,които натискат да сменят Борисов,та да ви доизгонят и вас,дето сте се задържали покрай управлението на ГЕРБ!!За туй ако искате да не страдате като мен немили и недраги по чужбина,не събаряйте правителство,което се грижи за вас,а вие да се насъсквате от пучите масали и *** мантри на червени к,радци и превратаджии,ами си пазете настоящето и бъдещето!!Защото Бойко ще си отиде,ще премине еуфорията и тогаз ще видите туй което аз видях преди 20 години,но ще е късно!
217
4
 
6
 
! Отговори
Emigrant преди 3 години
Ти ако си гневен,аз какво да ти кажа за мен!!Малко да та светна,че хора като тебе живеят заврели главите в гъзовете си и държавата ще я опазите като я подарите отново на червената глутница и на Румен Гечев?!Ако не знаеш кой е той ,питай баща си,баба си и дядо си!!Колкото до мене,дето съм избягал.Ами от 96 до 2000 година агонизирах работейки и ми плащаха трохи от време на време на всеки 3 месеца.Уволняваха ме за всяка нова година!На финала останах 2 години без работа!Просто ме изгониха ПИЧ!!
216
1
 
9
 
! Отговори
Проста схема преди 3 години
Схемата на Бойко е проста: Ако се съберат 2/3 (160) гласа се правят избори за Велико Народно събрание. Когато се приеме конституция (след половин или даже след една година) се правят избори за обикновено Народно събрание.И през всичкото това време управлява (и провежда изборите) настоящото гербаджийско правителство. Дори и Бойко да подаде оставка, правителството управлява като правителство в оставка.Просто, нали? Сега трябва само да се осигурят 160 депутатски гласа и Бойко се бетонира.
215
2
 
9
 
! Отговори
До Гневен преди 3 години
Има емигранти и емигранти. Мнозина заминаха по неволя в опит за оцеляване. Но имаше доносници и деца на мастити комунисти, които бягаха понеже се страхуваха! Особено веднага след 10ти Ноември. Някои отидоха с мисии свързани с перални активности ;) Те и децата им сега подкрепят протестиращите! Във Виена примерно, където направиха първите смесени фирми по времето а Луканов, беше най-многолюдният анти ГРЕБ митинг. Живеещите зад граница си ги знаят.
214
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждам!Добре пазите България от мутри!
213
13
 
17
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Аве дрогарчета божковчета,грипенчета и вся осталная и,з,мет?!Как си я мислите тая,че ще си спретнете един пуч,ще си се настаните като кукувица в чуждо гнездо,ще си джиткате,ще си краднете,а държавката междувременно ще полети като топуз,който Грипена си мисли,че е самолет и ще и дърпа дръжката,както дърпа ненките на тра,вестита си?!Ами нали всеки опит да се еб,авате с ЕС,да имитирате демокрация,а да сеете червен тоталитъризъм ще ви секнат кранчетата!Като зине народът без пенсии,ко ша праите а?!
212
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конституционни промени, инициирани от мутренска мафия - добре звучи!Впрочем, бягството от конституцията, която изнасилваха последните 30 години, няма да ги спаси от затвора!
211
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Барни ръбъл ли ще пише новата конституция?
210
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакво велико народно събрание. ОСТАВКА на правителство и скапан парламент. Електронно гласуване и мажоритарен вот
209
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велико пък чак... с тия мишоци. Със стари к...ви нов публичен дом не се прави
208
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До V136:Абе , вие протестърите започнахте да пишете несвързано.Нищо вярно няма в това, което си написал и толкова неграмотно.Явно още не сте получили от червената централа или от Божков инструкции какво да говорите.Ега ти и резила, ега ти и нивото.
207
2
 
9
 
! Отговори
Айай преди 3 години
Моткане-политиканстване до ноември, после Яя! - пак дошло корона-време за ИП до към датата за редовните избори :-)
206
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Модерната социална политика е в ЕС,и трябва да бъде подкрепена с нашият вот.Тези които искат руският модел на политика,нека първо да се запитат,какво е това феотдализъм и крепостничество.Путин чрез промените в конституцията се обяви за суверенен монарх/цар,и върна руският народ в крепостничеството от преди 1917 година.Нищо чудно че болшинството от руснаците му са се наточили.
205
6
 
8
 
! Отговори
ЩЕ ИМА ВНС! преди 3 години
БОКО, САЩ И ЕС.....ЩЕ ВИ КУПЯТ НА КИЛО ....И ПАК ЩЕ ИМА НОВА ЕВРОПЕЙСКА КОНСТИТУЦИЯ!КОЙТО СЕГА ПОДКРЕПИ ГЕРБ....ТОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ!/..и при предишните промени 89г. беше така.../ ЗЕМИТЕ, ПАРИТЕ И ИМОТИТЕ НА ЧЕРВЕНИТЕ ОЛИГАРСИ , ЩЕ СТАНАТ СОБСТВЕНОСТ НА НАРОДА!НЕМА ЛАБАВО ПРИ ГЕРБ!!!
204
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И това отменя ли факта, че трябва да си подава оставката! Ето, патриотите започнаха с номерата по мотаенето - трябвало да се обсъди, да има задължителна военна служба и времето да минава!