Ще има ли Велико народно събрание? Решават 2/3 от депутатите

Разпуска се, след като промени Конституцията
273
Ще има ли Велико народно събрание? Решават 2/3 от депутатите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов поиска да бъде свикано Велико народно събрание, което да промени Конституцията.

Това обаче може да стане само с решение на  2/3 от всички 240 народни представители в състава на настоящи парламент.

Още по темата
Великото Народно събрание се състои от 400 народни представители, избрани по общия ред.

В чл. 158 от Конституцията ясно са записани правомощията на Великото народно събрание - приема нова Конституция; решава въпроса за изменение територията на Република България и ратифицира международни договори, предвиждащи такива изменения; решава въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление;

Ако бъде взето решението за свикването му с мнозинство от 2/3 от депутатите, президентът насрочва избори за Велико Народно събрание в тримесечен срок от решението на Народното събрание.

С произвеждането на избори за Велико народно събрание пълномощията на Народното събрание се прекратяват.

Великото народно събрание приема решение по внесените проекти за промени в Конституцията отново с мнозинство 2/3 от всички народни представители на три гласувания в различни дни.

Великото народно събрание решава само тези въпроси от Конституцията, за които е избрано.

При неотложни случаи то изпълнява функциите и на Народно събрание.

Правомощията на Великото Народно събрание се прекратяват, след като то се произнесе окончателно по въпросите, за които е избрано.

В този случай президентът насрочва нови избори за обикновено Народно събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
prezidenta ti nyama pravo da gazi konstitutciyata razdelyaki naroda.da podstrkava kum protesti------Президентът има право на всичко.Между другото, той нито веднъж не е казал и дума, която да се тълкува като разделяне на народа. Докато Тик-тик на конференцията говореше за ние и те.
162
3
 
14
 
! Отговори
До 165 преди 3 години
До Анонимен 165Напротив, дневният ред е точно Доган и защо след 30 години той продължава да управлява задкулисно. От България изтичат по 10 милиарда годишно заради корупция и Доган е основоположника на този модел. Ако това не трябва да е дневния ред, не знам кое?
161
3
 
4
 
! Отговори
Спокойният преди 3 години
До Тикволандия-Тиквун *** си , защото непознаваш законите!Чети , чети и учи!
160
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да има Велико народно събрание при сегашната конфигурация на парламента. БСП и ДПС ще гласуват против. Дори мисля че и в близките 50 години няма да има ВНС защото толкова е периода на узряване на българските тикви.
159
9
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Тоя за една седмица от нулата изобрети нова Конституция и устройство на държавата. Имам чувството, че гледам някой уличен мошеник, който се опитва да препарира публиката на "тука има, тука нема". Казах ви още преди половин година, че дава признаци на износване по ЕГН, но тогава малко го и съжалявах. Сега вече е във вредоносна дементна фаза и според мене е съвсем неадекватен.
158
1
 
4
 
! Отговори
gosho преди 3 години
До Анонименprezidenta ti nyama pravo da gazi konstitutciyata razdelyaki naroda.da podstrkava kum protesti
157
7
 
10
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
И *** и стари партийни муцуни изчакаобха да прочетат написаното от чичо Васко от Дубай за да запеят в един хор опорните точки на спонсора на преврата. Трогателно единодушие във възгледите! Само дето не поставят пред думите си # както прави чичо Васко.
156
1
 
6
 
! Отговори
ззз преди 3 години
Само да напомня, че веднъж свикано, ВНС променя конституцията и в този ред на мисли ВСИЧКИ изказани в статията КАКВО МОЖЕ и НЕ МОЖЕ зависят САМО от решенията на ВНС.Т.е. веднъж свика ли се може да прави практически ВСИЧКО , стига да е взето с решение от 2/3.Това не е лошо де!
155
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТОБеше си направо като разгневен диктатор на бананова република, след неуспешен опит за преврат.
154
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората около Христо Иванов се излагат абсолютно!!!!!!!Дневният ред на обществото не е Доган и някакъв си плаж или постройка конкретно. Аз не чух от младите хора, които поддържат протестите, НИТО ЕДНО искане с адрес промяна в структурата на висшето образование у нас, даже на средното, не чух предложения, свързани с трудовото законодателство, в нищо.
153
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В новата консититуция може да влезе тази поправка Забрана на произволни арести, прекомерни глоби и гаранции
152
3
 
3
 
! Отговори
gosho преди 3 години
До Анонименpurvo da opraznim prezidenstvoto.nenujna institutciya
151
13
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Изкукал е Борисов, мисля, че изпада в истерии и герберите нарочно не го показват много-много. Ако се яви в живо предаване, няма да му издържат нервите и ще ухапе някой от опонентите.
150
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На изборите за ВНС няма ли изкване поне 2/3 народа да гласуват и то хора ходили поне до 12 клас на училище,за да бъдат лигитимни?
149
5
 
6
 
! Отговори
Факт преди 3 години
За пореден път ще се потвърди, че ДПС управлява в коалиция с ГЕРБ и ще гласуват заедно за - както за всичко останало до сега.
148
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да гласуват ПРОТИВ и да махат начаса тоя юрдек. Застанал пред 7 милиона души и разиграва номера от селски вечеринки. Да го слагат директно на успокоителни.
147
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велико Народно събрание наистина е наложително.Няма да го свикат скоро, защото ситуацията не предполага парламентът ни да се занимава единствено с нова конституция, но не бива да се отлага много. Хубаво е, че ГЕРБ ( или кръга около Борисов) имат конкретни предложения. Още по-хубаво ще бъде да се започнат явни обсъждания на междупартийно и на институционално равнище, както прави и Радев, но всичко с взаимна координация.
146
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато през 2015г. се гласуваха предложените от Христо Иванов промени в Конституцията и ГЕРБ, заедно с БСП и ДПС, ги бламираха, Бойко Борисов играеше футбол през това време и дори не си направи труда да уважи Народното събрание с присъствието си. А сега говори за рестарт?
145
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След няколко дни размисъл на Борисов му хрумна идеята да променя конституцията. Всичко което се предлага може да се направи и с тази конституция. По добре да каже как ще изчистим обществото и държавата от ДС които от 89 година макар и в нелегалност са проникнали навсякъде !
144
12
 
9
 
! Отговори
ОСТАВКА СЪД И ЗАТВОР преди 3 години
Бай *** , а защо не посмя да се явиш пред работодателя си НС вчера и да ги кажеш тея работи пред тях, а се криеш в миша дупка и бункери....като мишка за да прочетеш бисерите на Севда!!!!!А НАРОДА иска просто: ОСТАВКА НА ТИКВА С КАСКЕТ и спешни ЧЕСТНИ ИЗБОРИ!!!! Народа знае какво да прави след това!!!!