Великото Народно събрание свиквано 7 пъти, задава ли се 8-ми?

То е с дълга история, точно преди 30 години то бе свикано за последен път
14 авг 2020 13:11, Красимир Ангелов
187
Великото Народно събрание свиквано 7 пъти, задава ли се 8-ми?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов направи официално изявление, в което поиска да бъде свикано Велико народно събрание, което да промени  Конституцията.

За последно такова бе свиквано преди точно 30 години и с него бе сложено началото на прехода към демокрация.

Още по темата
По същество Великото народно събрание (ВНС) е специализирана законодателна институция в България. То има разширен състав от 400 депутати, в сравнение с Обикновеното народно събрание, което има 240, и има изключителни права да решава определен кръг въпроси.

Точно преди 30 години е свикано Седмото велико народно събрание, което работи от 10 юли 1990 до 2 октомври 1991 г., когато се саморазпуска. Основната му цел е изработване и приемане на нова Конституция на България, което е и направено.

Събранието е свикано след свалянето на Тодор Живков от власт на 10 ноември 1989 г. и постигнатите споразумения на Националната кръгла маса. Изборите за него реално са първите свободни и демократични избори в страната след 9 септември 1944 година. Гласуват 6 976 620 или 90,79% от всички имащи право на глас.

БСП получава 47,1% от гласовете, СДС – 36,2%, ДПС – 5,75%, БЗНС – 4%, Отечествен съюз – 0,5%. На 12 юли 1991 приема Конституцията на Република България и продължава да изпълнява функциите на Обикновено народно събрание до избирането на ново такова.

Историята на Великото Народно събрание

Според Търновската конституция, приета през 1879 г., само ВНС има право да променя конституцията на страната, да решава въпроси, свързани с промяна в територията и да избира българския монарх.

Приетата през 1947 г. нова Конституция, останала в историята като Димитровска конституция, не предвижда свикването на ВНС, макар че функциониращото по това време VI ВНС продължава да работи до 1949 г.

Първото Велико Народно събрание заседава в Търново от 17 април до 26 юни 1879 г. с председател екзарх Антим I. То избира германския принц Александър Батенберг за пръв български княз.

Второто ВНС заседава в Свищов на 1 юли 1881 г. с председател Тодор Икономов. То суспендира Търновската конституция и въвежда Режима на пълномощията, като гласува исканите от княз Александър Батенберг извънредни права да управлява страната 7 години с помощта на Държавен съвет.

Третото ВНС заседава отново Търново от 19 октомври 1886 г. до 3 август 1887 г. с председател Георги Живков, по-късно заместен от Димитър Тончев. То избира българския княз принц Валдемар Датски, а след отказа му да заеме престола избира германския принц Фердинанд Сакс-Кобург-Гота.

Четвъртото ВНС заседава в Търново от 3 до 17 май 1893 г. с председател Димитър Петков. Приема закон за изменение на 13 члена от Търновската конституция – създават се две нови министерства, князът получава правото да награждава с ордени, променят се ограниченията на вероизповеданието на монарха и престолонаследника и други.

Петото ВНС заседава в Търново от 9 юни до 9 юли 1911 г. с председател Стоян Данев. То приема изменение на Търновската конституция - титлата княз се заменя с цар, разширяват се външнополитическите правомощия на монарха и други.

Шестото и единствено заседание на Велико народно събрание по време на комунистическия режим заседава в София от 7 ноември 1946 г. до 21 октомври 1949 г. с председател Васил Коларов.

Неговата основна задача е да изработи и приеме нова Конституция на Народна република България, което се случва през 1947 година. То приема и други важни за тогавашната власт закони.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
123Вярваш ли си? Не знаеш ли, че моралният човек веднагичеси става неморален, когато докопа властта? Нещата, които предлагаш са хубави, но е немислимо да се приемат, дори абсурдно. Просто ще вкараме едни 400 лапачи - примерно като тези от Воля и псевдопатриотите, а също не малка част от ГЕРБ и БСП, и те умишлено ще стоят там, за да си оправят живота. Помниш колко известни сега политици, навремето влизаха с едни скъсани пуловерчета, като Дамбазки например. Виж му костюмчетата вече.
108
11
 
8
 
! Отговори
Повече не преди 3 години
То е ясно че тук сте само *** от ГЕРБ но народа този няма да го търпи , оставката му предстои !
107
11
 
8
 
! Отговори
Васил преди 3 години
Всички герберски *** - в ***! По колко получихте от чекмеджето тиквенско?
106
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 121 анонимен - абе не се изказвай неподготвен бе , без ВНС няма как да се промени из основи конституцията. По добре 2 години да ги издържаме но да се направи съвременна конституция запазваща правата и доходите ни, да има СИГУРНОСТ най вече , да има сериозни и АДЕКВАТНИ наказания , да има обвързаност на заплатите на шевовете на БНБ и т.н. със МРЗ , да има ЛИЧНА пациентска карта за здравно осигуряване , да има МРЗ обвързана със средната за ЕС и не по малко от МСИ на член от семейството. И МН.ДР
105
12
 
8
 
! Отговори
Един от тулупите преди 3 години
Твърдо ЗА ВНС. Твърдо НЕ да го подготвят сегашните управляващи от ГЕРБ ! Хора които унищожиха страната нямат обществено доверие за това ! Вън и #Оставка и затвор ! Няма спасение бе вожде , ти си омразен от всички вече. Вън човече !
104
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм против Велико НС, защото това са 400 депутати, тоест ще хрантутим почти два пъти повече депутати. Че те може да стоят и две години - ще се оправдават, че не са приели всички промени и пак ще са на гърба на данъкоплатеца. Ами мислете малко с тези глави.
103
4
 
18
 
! Отговори
Оставка на Мутрите преди 3 години
Оставка на мутрата Фигурант Грипенов ДубайскиОставка на мутрето Костинбродско КречеталоОставка на мутресата г-жа Лъжа.
102
4
 
19
 
! Отговори
Оставка преди 3 години
Оставка на Фигурантина захранен с дубайски мангизи от Али Баба.
101
17
 
6
 
! Отговори
L. преди 3 години
То си трябва технологично време за нова Конституция:1. Мутрите - вън от политиката2. Мутрите - вън от държавата или В затвора.3. Нови политически проекти4. Чак тогава нова Конституция.Така че Бойко и нова Конституция са несъвместими понятия.
100
6
 
16
 
! Отговори
Оставка преди 3 години
Оставка на Отровното ТриоОставка на отровната г-жа ТехноимпексоваОставка на отровния ФътмакОставка на отровната сестра Галева.
99
4
 
8
 
! Отговори
Стойо преди 3 години
Червени бо клуци дори НЕ знаят че има Избори и народа ще гласува и избере 400 за ВНС вътре ще са слави, мая, копейкин, бабикян, ***, божков и още 394 и те ще решат съдбата
98
5
 
10
 
! Отговори
Оставка на Мутрите преди 3 години
Оставка на МутроФатмакаОставка на мутресата г-жа ЛъжаОставка на мутресата сестра Галева.Да живее Великото Народно Събрание.
97
9
 
5
 
! Отговори
тотално пр-сти преди 3 години
Предната статия - Поискано от Борисов - свикване на ВНС и промени в Конституцията!?Този за Бог ли се мисли, съвсем се е самозабравил? Как се свиква ВНС, кой има правомощия да го свиква?Конституция не се пише от една партия, пък била тя и ГЕРБ.Тия вярно са много неграмотни и то във всяко едно отношение.
96
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Член първи на новата Конституция е ръководната роля на Партията.
95
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ НЕ СЕ ЗАДАВА ВСЕКИ ОПИТ ЗА ТАКОВА НЕЩО УДЪРЖАВА ЖИВОТА НА УПРАВЛЕНИЕТО НА БАНКЯНСКИЯ КОМУНИСТ НАЙ МАЛКО ГОДИНАСТИГА С ТИЯ НОМЕРА ДА ВЧЕРА ПРОТЕСТЪРИТЕ БЯХА ТИНЯ - ДНЕСКА ДА ПРАВИМ ДИАЛОГИЗВИКАЙТЕ ОНЯ ОЛ.ИГ.ОФ.РЕН ТОМА БИКОВ ДЕТО МУ ХВЪРЧАХА СЛ.ЮН.КИТЕ ДОКАТО ОБИЖДАШЕ ХОРАТА ОТ ТРИБУНАТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕДА ВИ СПРЕТНЕ ДИАЛОГА
94
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незабавна оставка!А дали ще има ВНС няма да решава мутрата!ОСТАВКА!
93
0
 
8
 
! Отговори
ined преди 3 години
В предишното велико народно събрание нямаше нищо велико, сбирщина от комунисти, агенти и доносници на ДС, реститути и всякаква друга *** от случайни хора
92
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сегашната конституция вреди само на населението
91
7
 
7
 
! Отговори
ЗА МАФИЯТА СИ ПРАВ преди 3 години
До Пижо: "ТАЗИ МААФИЯ ще прави избори за ВНС и Конституция! Пълен АБСУРД!"ИЗБОРИТЕ ЩЕ ГО ПРАВИ пРЕЗИДЕНТА,
90
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако това се случи и отписван тази държава. Овце събидете се какво се твори пред очите ви.