Великото Народно събрание свиквано 7 пъти, задава ли се 8-ми?

То е с дълга история, точно преди 30 години то бе свикано за последен път
14 авг 2020 13:11, Красимир Ангелов
187
Великото Народно събрание свиквано 7 пъти, задава ли се 8-ми?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов направи официално изявление, в което поиска да бъде свикано Велико народно събрание, което да промени  Конституцията.

За последно такова бе свиквано преди точно 30 години и с него бе сложено началото на прехода към демокрация.

Още по темата
По същество Великото народно събрание (ВНС) е специализирана законодателна институция в България. То има разширен състав от 400 депутати, в сравнение с Обикновеното народно събрание, което има 240, и има изключителни права да решава определен кръг въпроси.

Точно преди 30 години е свикано Седмото велико народно събрание, което работи от 10 юли 1990 до 2 октомври 1991 г., когато се саморазпуска. Основната му цел е изработване и приемане на нова Конституция на България, което е и направено.

Събранието е свикано след свалянето на Тодор Живков от власт на 10 ноември 1989 г. и постигнатите споразумения на Националната кръгла маса. Изборите за него реално са първите свободни и демократични избори в страната след 9 септември 1944 година. Гласуват 6 976 620 или 90,79% от всички имащи право на глас.

БСП получава 47,1% от гласовете, СДС – 36,2%, ДПС – 5,75%, БЗНС – 4%, Отечествен съюз – 0,5%. На 12 юли 1991 приема Конституцията на Република България и продължава да изпълнява функциите на Обикновено народно събрание до избирането на ново такова.

Историята на Великото Народно събрание

Според Търновската конституция, приета през 1879 г., само ВНС има право да променя конституцията на страната, да решава въпроси, свързани с промяна в територията и да избира българския монарх.

Приетата през 1947 г. нова Конституция, останала в историята като Димитровска конституция, не предвижда свикването на ВНС, макар че функциониращото по това време VI ВНС продължава да работи до 1949 г.

Първото Велико Народно събрание заседава в Търново от 17 април до 26 юни 1879 г. с председател екзарх Антим I. То избира германския принц Александър Батенберг за пръв български княз.

Второто ВНС заседава в Свищов на 1 юли 1881 г. с председател Тодор Икономов. То суспендира Търновската конституция и въвежда Режима на пълномощията, като гласува исканите от княз Александър Батенберг извънредни права да управлява страната 7 години с помощта на Държавен съвет.

Третото ВНС заседава отново Търново от 19 октомври 1886 г. до 3 август 1887 г. с председател Георги Живков, по-късно заместен от Димитър Тончев. То избира българския княз принц Валдемар Датски, а след отказа му да заеме престола избира германския принц Фердинанд Сакс-Кобург-Гота.

Четвъртото ВНС заседава в Търново от 3 до 17 май 1893 г. с председател Димитър Петков. Приема закон за изменение на 13 члена от Търновската конституция – създават се две нови министерства, князът получава правото да награждава с ордени, променят се ограниченията на вероизповеданието на монарха и престолонаследника и други.

Петото ВНС заседава в Търново от 9 юни до 9 юли 1911 г. с председател Стоян Данев. То приема изменение на Търновската конституция - титлата княз се заменя с цар, разширяват се външнополитическите правомощия на монарха и други.

Шестото и единствено заседание на Велико народно събрание по време на комунистическия режим заседава в София от 7 ноември 1946 г. до 21 октомври 1949 г. с председател Васил Коларов.

Неговата основна задача е да изработи и приеме нова Конституция на Народна република България, което се случва през 1947 година. То приема и други важни за тогавашната власт закони.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
7
 
! Отговори
ГербоТрол преди 3 години
Дерзайте не_щаст_ници, пак ви бръкна в ...
88
0
 
4
 
! Отговори
Бунак преди 3 години
Бих искал нещо там дето да *** (Слави) направлява.
87
9
 
7
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
- Изработване проект за нова Конституция;- Иницииране свикване на ВНС от мин. 120 депутати- Разглеждане проекта за нова Конституция НЕ ПО-РАНО от 2 месеца и не по-късно от 7 месеца;- Вземане решение за свикване на ВНС от 160 депутати;- Президентът насрочва избори за ВНС 3 месеца след решениетоИзбори за ВНС не могат да се проведа преди редовните и ТОВА е целта на мутрата от Банкя! Изобщо дори не споменавам, че ТАЗИ МААФИЯ ще прави избори за ВНС и Конституция! Пълен АБСУРД!
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов да !!Народа не!!
85
7
 
6
 
! Отговори
БОРИСОВ Е преди 3 години
НАД ЕВРОПЕЙСКО РАВНИЩЕ!
84
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яяяхахахахахаа! Кал може да существува такъв лъжец. Тоя няма връзка с главния мозък. Само и само да не пусне кокъла е готов на всякакви лъжи и простотии
83
10
 
9
 
! Отговори
Българина преди 3 години
Тази власт не е легитимна камо ли ВНС! Да се махат, следващия парламент ще решава. Герб не направиха нито един рефервндум за 10 г ! Какво ВНС ги гони? Нещастници! Има записи и снимки срещу БМБ и той трябва да бъде съден, какви събрания сънува тоя? А всеки който го подкрепя значи е я същата ОПГ и трябва да бъде съде.
82
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали искахте Велико народно събрания? Сега пък - не! Наясно ли сте какво искате? Искате да пробутате Радев и БСП през задния вход? Е, няма да стане!!!
81
6
 
5
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
А не може ли просто да си ходят? Тия неграмотници не бива да брат конституцията, защото ще се разправяме вече с тях.. На кого пречи сегашната конституция, а?
80
4
 
7
 
! Отговори
НЕГРАМОТНИТЕ ДА СИ - преди 3 години
До Анонимен: "На тези не бих им поверил и будка за вестници, камо ли Конституция."КОНСТИТУЦИЯ СЕ ПРИЕМА ОТ ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, а процедурата за избор се стартира с проект (сложное, НО ...).
79
5
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НАЙ-ВАЖНИЯ ВЪПРОС ПРИ НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ ТРЯБВА ДА Е ДА СЕ ЛЕГАЛИЗИРАТ БРАКОВЕТЕ МЕЖДУ ЕДНО ЛИЦЕ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ МЪЖ ИЛИ ЖЕНА ДА МОЖЕ ДА СКЛЮЧИ БРАК СЪС ЮРИДИЧЕСКА ФИРМА БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ Е ОТБОР, ДРУЖЕСТВО ИЛИ ЧАСТЕН ЗАТВОР ПРИМЕРНО!!!ТАКА ЕДНО ЛИЦЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ЗАДОВОЛЯВА ВСИЧКИ ВЪВ ФИРМАТА СЪС КОЯТО Е СКЛЮЧИЛО БРАК КАТО АКО Е ОТБОР ЦЕЛИЯ ОТБОР ПЛЮС РЕЗЕРВИТЕ И НОВИТЕ ПОПЪЛНЕНИЯАКО Е ПРЕДПРИЯТИЕ ТЕЗИ КОИТО РАБОТЯТ В ПРЕДПРИЯТИЕТО ДА ГО ПОЛЗВАТ ВСИЧКИКАКТО И ДА Е ЗА ВСИЧКИ В ЧАСТНИЯ ЗАТВОР
78
4
 
8
 
! Отговори
Нема такава държава преди 3 години
Спите ли!?
77
3
 
13
 
! Отговори
Fool преди 3 години
И ценз, а народните представители с препитание по чужди езици. Да не стане като секретарка Мариана с перфектен устен фрески и патетичен английски без разбиране. Че сега имат дипломи уж ама знания 0. Ако един продават консултант трябва да ума ниво В2 английски е срам един министър да срича речи написани на български пред чужденците. Излагация... Трябва да е ясно, че само с устен френски и федероски не стават нещата...
76
7
 
3
 
! Отговори
СТИГА КРЕТЕНИЗМИ - преди 3 години
До Анонимен: "Борисов иска да унищожи България."КАТО ПРЕДЛАГА ДА СЕ СВИКА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ...
75
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен: "Отново лъжи и печелене на време"Решението може да се вземе утре, после само пРезидента ще печели време.
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гешев ще дава отчет на 6 месеца в НС ?!?
73
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отново лъжи и печелене на време.Не вярвайте на данайците.Оставка!
72
4
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЗАДАВА СЕ НОВА ЕРА!!!РАЗГУЛ , РАЗВРАТ И ИЗВРАЩЕНИЯ!!!ЗАСЕГА НЯМА ДА БЪДАТ ЛЕГАЛИЗИРАНИ САМО БРАКОВЕТЕ МЕЖДУ ХОРА И ЖИВОТНИ, ЗАЩОТО ОТ ЕС НЯМА ДА ГО ПОЗВОЛЯТ ИМАТ МНОГО СЕРИОЗНА ПОЛИТИКА ПО ЗАКРИЛА НА ПРАВАТА НА ЖИВОТНИТЕ ОТ ВСЯКАКЪВ РОД И ВИД!!!
71
3
 
6
 
! Отговори
Петя преди 3 години
Ново 200! Баце уважи протестиращите с 200!
70
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов иска да унищожи България.Нека партиите и другите власти и главния прокурор да възпрепятстват опита за унищожение на държавната машина от страна на един луд човек.Борисов днес извърши измяна.