Великото Народно събрание свиквано 7 пъти, задава ли се 8-ми?

То е с дълга история, точно преди 30 години то бе свикано за последен път
14 авг 2020 13:11, Красимир Ангелов
187
Великото Народно събрание свиквано 7 пъти, задава ли се 8-ми?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов направи официално изявление, в което поиска да бъде свикано Велико народно събрание, което да промени  Конституцията.

За последно такова бе свиквано преди точно 30 години и с него бе сложено началото на прехода към демокрация.

Още по темата
По същество Великото народно събрание (ВНС) е специализирана законодателна институция в България. То има разширен състав от 400 депутати, в сравнение с Обикновеното народно събрание, което има 240, и има изключителни права да решава определен кръг въпроси.

Точно преди 30 години е свикано Седмото велико народно събрание, което работи от 10 юли 1990 до 2 октомври 1991 г., когато се саморазпуска. Основната му цел е изработване и приемане на нова Конституция на България, което е и направено.

Събранието е свикано след свалянето на Тодор Живков от власт на 10 ноември 1989 г. и постигнатите споразумения на Националната кръгла маса. Изборите за него реално са първите свободни и демократични избори в страната след 9 септември 1944 година. Гласуват 6 976 620 или 90,79% от всички имащи право на глас.

БСП получава 47,1% от гласовете, СДС – 36,2%, ДПС – 5,75%, БЗНС – 4%, Отечествен съюз – 0,5%. На 12 юли 1991 приема Конституцията на Република България и продължава да изпълнява функциите на Обикновено народно събрание до избирането на ново такова.

Историята на Великото Народно събрание

Според Търновската конституция, приета през 1879 г., само ВНС има право да променя конституцията на страната, да решава въпроси, свързани с промяна в територията и да избира българския монарх.

Приетата през 1947 г. нова Конституция, останала в историята като Димитровска конституция, не предвижда свикването на ВНС, макар че функциониращото по това време VI ВНС продължава да работи до 1949 г.

Първото Велико Народно събрание заседава в Търново от 17 април до 26 юни 1879 г. с председател екзарх Антим I. То избира германския принц Александър Батенберг за пръв български княз.

Второто ВНС заседава в Свищов на 1 юли 1881 г. с председател Тодор Икономов. То суспендира Търновската конституция и въвежда Режима на пълномощията, като гласува исканите от княз Александър Батенберг извънредни права да управлява страната 7 години с помощта на Държавен съвет.

Третото ВНС заседава отново Търново от 19 октомври 1886 г. до 3 август 1887 г. с председател Георги Живков, по-късно заместен от Димитър Тончев. То избира българския княз принц Валдемар Датски, а след отказа му да заеме престола избира германския принц Фердинанд Сакс-Кобург-Гота.

Четвъртото ВНС заседава в Търново от 3 до 17 май 1893 г. с председател Димитър Петков. Приема закон за изменение на 13 члена от Търновската конституция – създават се две нови министерства, князът получава правото да награждава с ордени, променят се ограниченията на вероизповеданието на монарха и престолонаследника и други.

Петото ВНС заседава в Търново от 9 юни до 9 юли 1911 г. с председател Стоян Данев. То приема изменение на Търновската конституция - титлата княз се заменя с цар, разширяват се външнополитическите правомощия на монарха и други.

Шестото и единствено заседание на Велико народно събрание по време на комунистическия режим заседава в София от 7 ноември 1946 г. до 21 октомври 1949 г. с председател Васил Коларов.

Неговата основна задача е да изработи и приеме нова Конституция на Народна република България, което се случва през 1947 година. То приема и други важни за тогавашната власт закони.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тези не бих им поверил и будка за вестници, камо ли Конституция.
68
8
 
5
 
! Отговори
Елементарно преди 3 години
Мутрата се опитва да печели време за да заемете следите.
67
10
 
2
 
! Отговори
Казвам ви преди 3 години
ВНс няма да има, тиквеника не може да събере 3/4 подкрепа в НС.Ако не подаде оставка или не се самоубие до март, ще бъде сгазен от народа си.Успех лойко, всичко ще ти се върне с лихвите.
66
2
 
3
 
! Отговори
ДО : БАЦО С КАСКА преди 3 години
СЮНДЮК!!!МАСКАРА!!
65
2
 
10
 
! Отговори
тест за ДНЕС преди 3 години
ДА ОТКАЖЕШ СВИКВАНЕ НА ВНС Е - ПОЛИТИЧЕСКО САМОУБИЙСТВО!В МОМЕНТА С ПРОТЕСТЪРИТЕ ИМАМЕ "БЪЛГАРИ" СРЕЩУ БЪЛГАРИ,СЛЕД РЕШЕНИЕТО ЩЕ ИМАМЕ ЖЕНДАРМЕРИЯ СРЕЩУ С/Г/А/Н.
64
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен 123 преди 3 години
Конституцията ни е перфектна. Проблемте са в законите, че за 30 години ги променяха толкова пъти, за да имат хиляди вратички и мафията да се измъква от престъпленията, които извършва.
63
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 63Навремето същото са казвалите и бабите за твоето поколение (може би сме от едно поколение) - тези дето ходят с дълги коси и слушат музика дето е като дрънчене на жици какво ще стане от тях ама ето че стана нещо от нас (поне аз така си мисля). Нека да подкрепим младите защото те винаги са били началото на промените.
62
6
 
4
 
! Отговори
Ке падне!! преди 3 години
Боко ке падне до 10-15 години!
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Не биваЕми недей да гласуваш за мафията на изборите за ВНС.
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 59Кондедерация между, какво? Конфедерацията е съюз на различни области. В Шейцария има Кантони, коитто са различни и по език и по култура региони. Пряка демокрация може да има само с промяна на конституцията та па ви трябва ВНС.
59
6
 
6
 
! Отговори
Не бива преди 3 години
Не бива Мафията да променя конституцията. Това ще е Катастрофа... Ще си узъконят престъпленията и Бог знае какви неща за държавната цялост на България.
58
2
 
2
 
! Отговори
От дек на.. преди 3 години
Ай Сиктир бе!
57
4
 
2
 
! Отговори
Ясно е преди 3 години
Ще бъде обесен на публично място, така идващите след него ще знаят ,какво да НЕ правят.
56
2
 
1
 
! Отговори
Свещи преди 3 години
До 60,Здравей търтей чиновник днес колко хора прецака и подкупи взе, нали знаеш какво да си купиш с тях, за най милото?!
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов трябваше да обещае, че ще покани проверяващи от руския Гулаг и от Беларус на изборите на ВНС !Ама и тогава не сигурно, че червената Мафия ще спечели !
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви млади бе човек.Даже Борисов отбелязва,че младите са си маша я на партии,я на олигарси.Има можещи и знаещи и незнаещи.За съжаление сегашните 18г не са като по мое време с цяла библиотека,а се възхищават на Криско и всякаква ъндърграудна среда.Това ли е новото време?
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Вълчо КумчевНашият е като Наполеон, но по-скоро като изял Наполеон.
52
2
 
3
 
! Отговори
Капан е преди 3 години
Как си е мислите мафията да сдаде доброволно власта,и да направи промени който спират корупцията и грабежа от който се хранят, мислете...
51
3
 
5
 
! Отговори
Вучков преди 3 години
Здравейте будни младежи пак ли си чешате езиците ,защот сте безполезни?
50
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма смисъл да правите Велико народно събрание и промени в Конституцията. Вече решихме да закрием държавата Република България и да направим чисто нова държава по швейцарски модел, с пряка демокрация и равни права за всички граждани. Ще я наречем Конфедерация България. Да живее Конфедерацията!