ВМРО предлага 6 неща за промяна в Конституцията

Сред тях връщане на казармата и образователен ценз
14 авг 2020 14:17, Красимир Ангелов
128
ВМРО предлага 6 неща за промяна в Конституцията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За 6 основни неща, които да бъдат променени в Конституцията, се обявиха от ВМРО, след като премиерът Бойко Борисов поиска в официално изявление да бъде свикано Велико народно събрание, което да промени Конституцията.

Войводите настояват за образователен ценз, задължително гласуване, гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, връщане на донаборната служба, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена и президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие.

Още по темата
Тези шест неща трябва да бъдат вкарани в дебата за промени на Конституцията. Нужен е обществен консенсус. Иначе ВНС за намаляване броя на депутатите и ограничаване правомощията на правосъдния министър е безсмислено, се чете в позиция на председателя на ВМРО Красимир Каракачанов във Facebook профила му.

"Напомняме, че нееднократно войводите са заявявали, че чуват разумния, необременен от задкулисни интереси глас на протеста. Неслучайно от години ние от ВМРО говорим за това, че прозрачността на изборния процес и неговата философия стоят в основата на демокрацията", смятат от една от партиите в Обединените патриоти.

Според изявлението е крайно време е да бъдем отговорни и да упражняваме не само правата си, но и да изпълняваме задълженията си. "Минималното ниво на образованост при правото на глас дава поне малка гаранция за направен информиран политически избор, а задължителното гласуване омаловажава купените цигански гласове и корпоративния вот", казва още Каракачанов.

Мотивите на ВМРО за въвеждането на образователен ценз най-кратко могат да се обяснят със спазването на Конституцията. В нея е записано, че всеки български гражданин има и права, но и задължения. Според основния закон образованието в България е задължително до 16-годишна възраст.

"Ако някой не изпълнява задължението си да завърши поне минимално ниво на образование или да представи сертификат за преминат обучителен курс, който да гарантира възможността на лицето да прави информиран политически избор, то той не би следвало да има правото да избира", категорични са от ВМРО.

Според тях задължителният вот насърчава всички български избиратели да участват в избора на това кой ще ги управлява. Институтът на семейството пък трябва да бъде гарантиран и да „има категорична защита срещу въвеждането на трети, пети или 30-и пол“, заявява още лидерът на ВМРО.

"Тъй като през 2008 г. Тройната коалиция в лицето на БСП, ДПС и НДСВ промени Конституцията и премахнаха наборната военна служба, съм безкомпромисен, че тя трябва да се възстанови. Трябва да поправим една глупост и да започнем отново да възпитаваме българската младеж в родолюбие и ценности. Това е част от пътя да отдалечим децата си от вредното влияние на джендър идеологията. Връщането на наборната военна служба е още един акт, чрез който държавата ни ще гарантира своята сигурност и бъдеще в сложната геополитическа обстановка", смята военният министър.

Според него трябва да бъде отворен дебата за увеличаване на правомощията на президента независимо кой представлява институцията. "Президентът трябва да има право на законодателна инициатива и да иска вот на недоверие на правителствата и др.", се чете в позицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
5
 
8
 
! Отговори
тулуп преди 3 години
До АнонименКакви пагони и войски бе, войните вече се водят по друг начин. Рептилщини ще връщат от втората световна. Ще уплашиш някой с два чифта завонели кубинки...
91
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще минат на второ четене поправките за неизбежната самоотбрана?
90
2
 
6
 
! Отговори
God преди 3 години
Наборната армия е доста скъпо упражнение. Вече го няма СССР да ти дава на вересия гориво и части за бойната техника и самолетите. По-разумно според мен е да се върне в горните класове в училище т.нар. НВО (начално военно обучение). В тези часове момчетата могат да се обучат в базово боравене с оръжие, а момичетата в оказване на първа помощ (например). Така при евентуална мобилизация (не дай Боже), ще сме сигурни, че армията ни няма да се избие докато си зарежда автомата.
89
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хванете и разучете пагоните поне в различните видове войски, половината дрисльовци ви е страх че щели сте да козирувате, а даже не знаете как. Голям смях ще падне като ви видя че даже не може да си вържете кубинките.
88
1
 
10
 
! Отговори
хахахахахахха преди 3 години
Връщат казармата и каракачанов пръв отива! Военен министър,а не знае какво е казарма,но е бил в ДС!ПАТРИОТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
87
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казарма може да сънува само много болен лоясал мозък. Този на Каракоч е такъв.
86
0
 
6
 
! Отговори
Казармата преди 3 години
Трябва да е по желание. Да видим колко от ВМРО ще отидат..
85
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
агент-иване,първо върни парите от паспартите,после искания та ти,ще бъдат разгледани.
84
0
 
9
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Готов съм! Нищо, че съм служил вече 2 години и три месеца. Пак ще отида само по преди това, ако "военния" министър направи ЕДНО коремно възлизане. Айде, от мен да мине - в неговия случай - едно набиране на лост /да не се бърка с едно Гергьовско ягне чеверме/.
83
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
87 нямаш си идея, по добре не се излагай повече. Казарма сега е нужна но трябва да не е повече от 6 месеца. Казармата на първо място е обучение и дисциплина. А не на 19 да хванеш бмвто, без да си барал техника и да се забиеш в някое дърво като надрусан лигльо.
82
1
 
5
 
! Отговори
дано преди 3 години
Не влезе тоя в парламента следващия. Малко са ни палаткаджиите са и това чудо.
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така са захапали кокала, както задните им части - памперса
80
0
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 години
За тези промени предлагани от ВМРО не е нужно ВНС. За промените предлагани от Борисов също не е нужно ВНС.
79
6
 
7
 
! Отговори
Маминото синче преди 3 години
До Анонимен 57 - и какъв точно е тоя дълг? стоял си на плаца и си подбивал пети като оглупял? Пазил си народа от "мръсните капиталисти", пазил си хората да не бягат през границата или "враговете" да не влизат? Човече, осъзнай се. Твоите представи за казарма няма да се върнат, не живейте със спомените от преди 40 години - тия места, тоя арсенал вече го няма. Какъв дълг ще пазим днес? От кого ще се пазим? Живееш във време на информационна свобода, ползвай я. Ясно, казармата те връща към младостта.
78
0
 
1
 
! Отговори
anon преди 3 години
Май ще хващам пътя. Тука много акъл много нещо. Много зле тоя материал, а все се напъва да мисли и идеи да дава. И все идиотщини раждат болните им мозъци.
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този *** се надявам да не го видим във следващото народно събрания .
76
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За нагледен пример на преяждане с власт - вижте снимката
75
0
 
7
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Аз пък предлагам Шкембе Войвода да отслабне с 30 кг, че да заприлича малко на човек.
74
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 70Е, точно две години не си служил, СИГУРА. За всички бледи юноши ще изброя какви са истинските предимства от казармата:1.Научаваш се на самостоятелност и да разчиташ на себе си. 2.Научаваш се на отговорност. 3.Виждаш къде е действителното ти място, защото много от младите нямат реална самооценка. 4.Научаваш се да полагаш труд, да уважаваш висшестоящите и по-възрастните, по-опитните от теб. И много други - няма ми стигне мястото.
73
0
 
2
 
! Отговори
34F преди 3 години
Като е с основно...по презумция трябва да може да смята и да пише.Не реви и не мелодраматизирай...че е смешно., До 8 клас се получават толкова мн знания. Изчезни на мига.И не генерализирай..мисли за себе си а не за михаля.Компренде...?