ВМРО предлага 6 неща за промяна в Конституцията

Сред тях връщане на казармата и образователен ценз
14 авг 2020 14:17, Красимир Ангелов
128
ВМРО предлага 6 неща за промяна в Конституцията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За 6 основни неща, които да бъдат променени в Конституцията, се обявиха от ВМРО, след като премиерът Бойко Борисов поиска в официално изявление да бъде свикано Велико народно събрание, което да промени Конституцията.

Войводите настояват за образователен ценз, задължително гласуване, гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, връщане на донаборната служба, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена и президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие.

Още по темата
Тези шест неща трябва да бъдат вкарани в дебата за промени на Конституцията. Нужен е обществен консенсус. Иначе ВНС за намаляване броя на депутатите и ограничаване правомощията на правосъдния министър е безсмислено, се чете в позиция на председателя на ВМРО Красимир Каракачанов във Facebook профила му.

"Напомняме, че нееднократно войводите са заявявали, че чуват разумния, необременен от задкулисни интереси глас на протеста. Неслучайно от години ние от ВМРО говорим за това, че прозрачността на изборния процес и неговата философия стоят в основата на демокрацията", смятат от една от партиите в Обединените патриоти.

Според изявлението е крайно време е да бъдем отговорни и да упражняваме не само правата си, но и да изпълняваме задълженията си. "Минималното ниво на образованост при правото на глас дава поне малка гаранция за направен информиран политически избор, а задължителното гласуване омаловажава купените цигански гласове и корпоративния вот", казва още Каракачанов.

Мотивите на ВМРО за въвеждането на образователен ценз най-кратко могат да се обяснят със спазването на Конституцията. В нея е записано, че всеки български гражданин има и права, но и задължения. Според основния закон образованието в България е задължително до 16-годишна възраст.

"Ако някой не изпълнява задължението си да завърши поне минимално ниво на образование или да представи сертификат за преминат обучителен курс, който да гарантира възможността на лицето да прави информиран политически избор, то той не би следвало да има правото да избира", категорични са от ВМРО.

Според тях задължителният вот насърчава всички български избиратели да участват в избора на това кой ще ги управлява. Институтът на семейството пък трябва да бъде гарантиран и да „има категорична защита срещу въвеждането на трети, пети или 30-и пол“, заявява още лидерът на ВМРО.

"Тъй като през 2008 г. Тройната коалиция в лицето на БСП, ДПС и НДСВ промени Конституцията и премахнаха наборната военна служба, съм безкомпромисен, че тя трябва да се възстанови. Трябва да поправим една глупост и да започнем отново да възпитаваме българската младеж в родолюбие и ценности. Това е част от пътя да отдалечим децата си от вредното влияние на джендър идеологията. Връщането на наборната военна служба е още един акт, чрез който държавата ни ще гарантира своята сигурност и бъдеще в сложната геополитическа обстановка", смята военният министър.

Според него трябва да бъде отворен дебата за увеличаване на правомощията на президента независимо кой представлява институцията. "Президентът трябва да има право на законодателна инициатива и да иска вот на недоверие на правителствата и др.", се чете в позицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.