Експерт: ВНС няма в съвременните демокрации

Д-р Мария Йорданова, Център за изследване на демокрацията, пред Bloomberg TV Bulgaria
17 авг 2020 15:43, Анисия Иванова
37
Експерт: ВНС няма в съвременните демокрации
Снимка: БГНЕС

Ако говорим за рестарт и коренна промяна на управлението у нас, каквата е необходима, това преди всичко включва премахването на Великото народно събрание. Наличие на Велико и Обикновено народно събрание няма в нито една съвременна демокрация. Това каза д-р Мария Йорданова, главен експерт Правна програма към Център за изследване на демокрацията, в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

По повод последите събития у нас Йорданова посочи, че министър-председател няма право да свиква Велико народно събрание. Според нея искането на премиера Бойко Борисов е по-скоро едно политическо обръщение в контекста на всичко случващо се.

Още по темата

"В голямата си част предложенията на Борисов са свързани с изменения, които биха могли да бъдат гласувани от Обикновено народно събрание”, каза тя.

Йорданова изтъкна, че от промени в Конституцията у нас има необходимост. По нейно мнение обаче трябва да се започне с анализ за тях, да се има предвид международния опит, да се направят проучвания и чак след това да се пристъпи към измененията.

"Става дума за промени в Конституцията, които е по-добре да се оставят за обсъждането на следващо Народно събрание, имайки се предвид настоящата политическа криза”, каза още Йорданова.

Гостът отбеляза още, че последните промени в Конституцията, с изключение на тези за приемането на България в Европейския съюз, са били по повод на съдебната система. По нейни думи за момента е необходимо да се уреди как ще протича независимо разследване срещу главния прокурор, отговорността му за изпълнението на констутиционните му правомощия и какъв механизъм ще се задейства в случай, че той не ги изпълнява.

Целият разговор чуйте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.