Експерт: ВНС няма в съвременните демокрации

Д-р Мария Йорданова, Център за изследване на демокрацията, пред Bloomberg TV Bulgaria
17 авг 2020 15:43, Анисия Иванова
37
Експерт: ВНС няма в съвременните демокрации
Снимка: БГНЕС

Ако говорим за рестарт и коренна промяна на управлението у нас, каквата е необходима, това преди всичко включва премахването на Великото народно събрание. Наличие на Велико и Обикновено народно събрание няма в нито една съвременна демокрация. Това каза д-р Мария Йорданова, главен експерт Правна програма към Център за изследване на демокрацията, в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

По повод последите събития у нас Йорданова посочи, че министър-председател няма право да свиква Велико народно събрание. Според нея искането на премиера Бойко Борисов е по-скоро едно политическо обръщение в контекста на всичко случващо се.

Още по темата

"В голямата си част предложенията на Борисов са свързани с изменения, които биха могли да бъдат гласувани от Обикновено народно събрание”, каза тя.

Йорданова изтъкна, че от промени в Конституцията у нас има необходимост. По нейно мнение обаче трябва да се започне с анализ за тях, да се има предвид международния опит, да се направят проучвания и чак след това да се пристъпи към измененията.

"Става дума за промени в Конституцията, които е по-добре да се оставят за обсъждането на следващо Народно събрание, имайки се предвид настоящата политическа криза”, каза още Йорданова.

Гостът отбеляза още, че последните промени в Конституцията, с изключение на тези за приемането на България в Европейския съюз, са били по повод на съдебната система. По нейни думи за момента е необходимо да се уреди как ще протича независимо разследване срещу главния прокурор, отговорността му за изпълнението на констутиционните му правомощия и какъв механизъм ще се задейства в случай, че той не ги изпълнява.

Целият разговор чуйте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
1
 
! Отговори
Не си експерт преди 3 години
Експертке, в коя съвременна демокрация държавата се управлява от неграмотен диктатор, та си тръгнала сравнения да правиш?!?? Въз основа на сравнителноправните изследвания, които са извършени до момента, може да се направи категоричният извод, че Конституцията на Република България е наистина в голямата си част доста сполучлива. Истината е, че всичко зависи от човешкият фактор , а не толкова от политическата и правната система. Но няма да е лесно да си върнем държавата от мутрите за съжаление...
26
2
 
1
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
''Става дума за промени в Конституцията, които е по-добре да се оставят за обсъждането на следващо Народно събрание, имайки се предвид настоящата политическа криза-защо опозицията е сигурна,че при избори организирани от служебно правителство,ще има промяна в мнозинството и ГЕРБ няма да са първа политическа сила?Дали пък хората на Решетников,не са взели нещата в свои ръце?Машините са създадени от хора и съответно от тях може да бъдат манипулирани!
25
2
 
2
 
! Отговори
Баш демократите преди 3 години
Великото народно събрание е предвидено в Търновската конституция, но ликвидирано от т.н. Димитровска конституция от 1947 г. Това решение остава в сила и при Живковската конституция от 1971 г. Великото народно събрание е възстановено през 1990 г., а най-гласовит противник през последните години е лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан. Според експертката излиза, че образци за съвременната демокрация са Георги Димитров, Тодор Живков, Лютви Местан и Бойко Борисов.
24
3
 
4
 
! Отговори
гост преди 3 години
Пълна глупост е да се допусне една партия или коалиция с мнозинство в парламента да променя както си иска най-висшия закон в републиката - Конституцията. Експертката може ли да обясни какви биха били тогава блокиращите механизми за да се предотврати възможността една мутра или *** на Сорос или нашенски *** да прави "законово" каквото си поиска. Аман от прости, вредни и продажни калинкил
23
2
 
3
 
! Отговори
spoko! преди 3 години
Нова конституция е излишна, защото много скоро при установяването на Новия световен, ред, когато феодалните диктаторски империи изчезнат от лицето на Земята, чак тогава у нас ще има нова конституция. Въпрос на време е NASA да си свърши работата веднага при започването от феодалите на Космическата война.
22
3
 
1
 
! Отговори
остафка герба преди 3 години
демокрацията е беззаконие и упадък от всякакъв характер
21
2
 
4
 
! Отговори
III Българско Царств преди 3 години
Защо да не се обърнем към собствения си опит от времето на Третото Българско Царство? Когато западните дмокрации са преписвали закони от нас - такива като уредбата на съдебната система! Скандинавците пък са заимствали уредбата на социалното подпомагане. Търновската Конституция е ПРИЗНАТО най-перфектната конституция, признат модел за другите. Да задраскаме опита и историята си, наши умове и личности като Марин Дринов и да преписваме от преписалите от нас!? Чуйте адв. Мицев на СКАТ на youtube !
20
7
 
3
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 3 години
Хората искат да станем нормална европейска държава, а не мафиотска руска провинция.Импичмънт на проводника на руските интереси Грипен Решетников Радеф !
19
3
 
5
 
! Отговори
Веселяк,ако четеш преди 3 години
проучването на Кънчо-Андреевия Галъп,ГЕРБ ще изчезне,БСП ще спечели,ще излезем от валутния борд и ще сключим договор за военен съюз с Русия.А къде ще е Радев?
18
7
 
4
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
До депутат Ако има в следващия парламент депутати от ГЕРБ то те ще са най много 20. Така че не се напъвай кой е как ще прави правителство.
17
9
 
3
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Следващото народно събрания прекратява мандата на Висшия съден съвет поради факта че си затварят очите пред зулумите на гл.прокурор, избира се нов съдебен съвет и той прекратява мандата на Гешев. Избират нов тл.прокурор и той повдига обвинения на членовете на стария съвет и Гешев, а специлизирания съд ги праща в затвора. Смятайте че след това тези които избират гл.прокурор ще го наблюдават под лупа.
16
7
 
3
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
,,експерт в центъра за изследване на демокрацията..." - смесица от безмислени думи. Оксиморон. В този център (ЦИД) всеки може да е доктор защото всеки сам си пише титлите и каквото си хареса, това слага пред името си. За това НПО титлите са изпразнени от съдържание, но са гордост пред съседките на пейката до входа.
15
4
 
10
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Е,кой ви е излъгал ,че в България има демокрация!!!
14
2
 
7
 
! Отговори
Крум преди 3 години
ВНС е необходимо за да може да се защити конституцията иначе всеки ще я променя както си иска защо ни е Президент а трябва ли да имаме толкова много партии.Въобще трябват ли ни избори. Има някои основни закони които трябва да се защитени от правителствата.
13
4
 
3
 
! Отговори
депутат преди 3 години
така значи, ако има избори някой ден, а не привременно правителство назначено от президента и с хоризонт до изборите за държавен глава през 2021 - става горе долЕ така в Нардното събрание: Герб 70-80 места,1 БСП 50-60 места, ДПС 40-45 места, а вие от "Дай България" с кого ще сте в коалиция
12
2
 
10
 
! Отговори
До първите коментари преди 3 години
ВНС има още в Търновската конституция. Така че не намесвайте комунизма за всяко нещо.
11
4
 
8
 
! Отговори
Ми то преди 3 години
и мафиотски босове няма.
10
5
 
16
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Ако цялата огромна мафия която унищожи България не бъде вкарана в затвора, доживотно без право на обжалване и с конфискуване на парите и имуществото - смъртната присъда ще е много леко измъкване, няма спасение. Всичко друго ще е нова мафия - хайде народе, квото било било, почваме нов Преход.
9
10
 
8
 
! Отговори
а преди 3 години
Госпожо Йорданова България изобщо не е съвременна "демокрация",тук е по руски модел.Олигархична "република"
8
9
 
7
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Да има нужда от промени в конституцията - БСП, ДПС и Атака да се забранят със закон и президента да може да бъде свалян от парламента с вот на недоверие!