Нуждаем ли се от нова конституция и свикване на ВНС?

Експерти коментират ситуацията
17 авг 2020 10:28, Петя Славова
110

Премиерът Бойко Борисов иска нова Конституция, както и свикване на Велико народно събрание. От ВМРО подкрепиха промените, но заявиха, че щом ще се променя Конституцията, от ГЕРБ трябва да се съобразят с 6 конкретни точки.
Още по темата

"При внимателен прочит на Конституцията ще видите, че тя е съпоставима с всички действащи конституции на демократичните страни. Има предубеждение, което беше заложено с едно неподчинение в хода на приемането на Конституцията от група депутати, станали членове на СДС, демонстриращи несъгласие с Конституцията. Българското общество показа една висока зрялост и представителите на политическите сили застанаха с дебати, подготвителна работа и разглеждане на огромно количество проекти за нейното съдържание", каза бившият председател на ПГ на БСП и адвокат Красимир Премянов в "България сутрин".
 
По думите му Конституцията е издържала изпитанията на времето.

"Всяка Конституция, особено тази, е отворена към промени. Сегашната инициатива е свързана с предложения, които могат да се обсъдят в рамките на действащата Конституция и на едно нормално Народно събрание", допълни Премянов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че народът ни се нуждае от нова Конституция.

"Видяхме мнението на основните политически сили, те не приемат такъв подход. Втора Конституция не може да бъде ябълка на раздора. Сега не виждам политически предпоставки за подобни промени и действия със свикване на Велико народно събрание", каза още адвокатът.

Доц. Великов участва в трите Народни събрания, приели промени в Конституцията.

"Сега има една критична маса от предложения и изменения, които са възможни. Необходимо е да има обсъждане преди да се стигне до проект. Установих, че в управленската програма на ГЕРБ и "Обединени патриоти" няма нито дума за промяна в Конституцията. Затова преди следващите избори, онези политически сили, които искат нова Конституция или промяна в съществуващата, да излязат пред хората със своите виждания", коментира бившият народен представител.

Премянов смята, че едно обикновено Народно събрание трябва да има мандат да вземе решение за свикване на Велико народно събрание.

"Не искам да набеждавам сегашните управници, че те са единствените виновни за настъпването на толкова много проблеми, които недоволство и протести. Но така или иначе обществото не е в добра кондиция", добави той.

Доц. Великов посочи, че за Борисов, като човек на честта, е важно да изкара този мандат докрай.

"Може би е достойно и в момента да подаде оставка. Той свърши много работа през последните 10 години. Но може би е дошъл моментът да даде крачка назад", коментира бившият председател на НС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
7
 
1
 
! Отговори
БС преди 3 години
ДА,ДА,ДА! Нова Конституция.
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ!
53
3
 
8
 
! Отговори
Азът преди 3 години
Мафиоти, престъпници, корумпирани милиардери определят съдбата на животите на народа от 7 милиона хора.
52
4
 
9
 
! Отговори
Азът преди 3 години
Конституцията дето си я имаме сега си е перфектна според мен. Почти в цял свят е таква констутицята, с изключение на мизерните комунистически страни като Куба, Северна Кореа, Китай и тн... Проблемът е в това, че управляващите, на които ние имахме доверие я нарушиха, което се води углавно престъпление. Ние и всички останали народи по света бяха предадени в края на 2019 и излъгани от собствените си управляващи и се изкараха като пълни престъпници, за които просто няма наказание
51
1
 
6
 
! Отговори
сфера преди 3 години
Кръгла маса.Забрана на партии и лица от последните 30г. на т.нар. "преход", а всъщност хиб риден г еноцид над българите в България, да участват в политическия живот.
50
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОСТАВКА Борисов!Конституция има кой да прави като му дойде времето!Сега е време ти да даваш ОСТАВКА!
49
2
 
10
 
! Отговори
пак аз преди 3 години
До бля, бля...Забравих да добавя, че гореспоменатите ще управляват по волята на Черепа, бобоковци, минювци, бенчовци, овчарововци и т.н. олигарси, крадци, престъпници и убийци.
48
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конституция не се променя от днес за утре от неграмотни мутри. Трябва да има широк обществен консенсус какво да се промени и да се съберат просветени хора в правото, философията и логиката за да напишат всичко в най-издържан вид.
47
5
 
10
 
! Отговори
бля, бля... преди 3 години
До ГорянинНима вярваш, че правителство съставено от румен решетката, мая галева, курнила импексова, съветници от ДС, ристю бойкикев, румен фалита, копейкин и т.н. ще бъде по-добро от настоящото??? Ако, мислиш така значи си дебелоиден шизофреник, или си русофилистичен маниак.
46
8
 
9
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Преди известно време(май беше миналото лято),Нинова и ББ бяха при РР.Нинова каза-откраднати са 10млрд.ББ попита-откъде тази изнформация?КН-говори се в Европа.ББ-по фондовете,за които се говори,им общо 5млрд.Как от тях да открадна 10млрд,но и да направя свършената работа?ББкъм РР-нека при вас се съберат нейни и мои икономисти и да се разгледа въпросът,да се разбере кой крив,кой прав.РР мълчаливо отказа.БСП-постоянно хвърляфалшивки-и чрез висшите си функционери,и чрез фигуранта си Радев.
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аврамов дом стана.Който дойде на власт ще променя конституцията.Шменти капели!
44
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конституцията изобщо не е работа на Борисов да предлага,нито на Радев.Не става така тази работа,хрумва му на някой и давай!След това идва друг и той може да иска да променя.Къде по света го има това?!
43
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И не си въобразявайте, че ще минете без Борисов.Забравете мокрите си сънища какво да му направим лошо, та да се отървем от него.Народа си го избира, въпреки всичките ви компромати.Авифж Радев е за съд и затвор, за това, че се опита да направи преврат.
42
7
 
11
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Първо оставка, после ще се мисли за нова конституция. Не тези да се укрепят още няколко години на власт, да се реорганизират и да останат вечно. Тоя филм го гледахме през 91ва. Затова първо оставка на цялото правителство на ГЕРБ, след това пълно разследване на 10 годишното управление и подвеждане под отговорност на който трябва и чак тогава мисли за ВНС!
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 42Те всичките са червени наивнико и ГЕРБ и БСП абе всички в НС са комунисти и ченгета!
40
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На първо време се нуждаем от оставката на тулупа, а после каквото решат избирателите.
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това с такива мижави протести няма да стане и викане,трябва си и малко кютек!Така ни я подариха демокрацията през 1990г. и нищо не става нали виждате?!Изборите както ги натъкмяват и те не вършат работа като не са честни.Няма как да се повтарят едни и същи грешки и да се очаква различен резултат!
38
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червените затова рипнаха срещу ВНС и нова Конституция, защото ще си умрат на мъка, че не я предложиха те.А преди това кой ли не поиска нова конституция. Всички говореха за това.Нинова само свиква събирания на НС, защо не предложи?Защото не е важно какво се прави, трябва да се заяжда за нещо.
37
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нуждаем се от една Тиква в затвора.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждате, че идва ред и справедливостКакто дойде разследването на приватизацията, което Боката обещаваше още преди десетина години ли? :)