Нуждаем ли се от нова конституция и свикване на ВНС?

Експерти коментират ситуацията
17 авг 2020 10:28, Петя Славова
110

Премиерът Бойко Борисов иска нова Конституция, както и свикване на Велико народно събрание. От ВМРО подкрепиха промените, но заявиха, че щом ще се променя Конституцията, от ГЕРБ трябва да се съобразят с 6 конкретни точки.
Още по темата

"При внимателен прочит на Конституцията ще видите, че тя е съпоставима с всички действащи конституции на демократичните страни. Има предубеждение, което беше заложено с едно неподчинение в хода на приемането на Конституцията от група депутати, станали членове на СДС, демонстриращи несъгласие с Конституцията. Българското общество показа една висока зрялост и представителите на политическите сили застанаха с дебати, подготвителна работа и разглеждане на огромно количество проекти за нейното съдържание", каза бившият председател на ПГ на БСП и адвокат Красимир Премянов в "България сутрин".
 
По думите му Конституцията е издържала изпитанията на времето.

"Всяка Конституция, особено тази, е отворена към промени. Сегашната инициатива е свързана с предложения, които могат да се обсъдят в рамките на действащата Конституция и на едно нормално Народно събрание", допълни Премянов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че народът ни се нуждае от нова Конституция.

"Видяхме мнението на основните политически сили, те не приемат такъв подход. Втора Конституция не може да бъде ябълка на раздора. Сега не виждам политически предпоставки за подобни промени и действия със свикване на Велико народно събрание", каза още адвокатът.

Доц. Великов участва в трите Народни събрания, приели промени в Конституцията.

"Сега има една критична маса от предложения и изменения, които са възможни. Необходимо е да има обсъждане преди да се стигне до проект. Установих, че в управленската програма на ГЕРБ и "Обединени патриоти" няма нито дума за промяна в Конституцията. Затова преди следващите избори, онези политически сили, които искат нова Конституция или промяна в съществуващата, да излязат пред хората със своите виждания", коментира бившият народен представител.

Премянов смята, че едно обикновено Народно събрание трябва да има мандат да вземе решение за свикване на Велико народно събрание.

"Не искам да набеждавам сегашните управници, че те са единствените виновни за настъпването на толкова много проблеми, които недоволство и протести. Но така или иначе обществото не е в добра кондиция", добави той.

Доц. Великов посочи, че за Борисов, като човек на честта, е важно да изкара този мандат докрай.

"Може би е достойно и в момента да подаде оставка. Той свърши много работа през последните 10 години. Но може би е дошъл моментът да даде крачка назад", коментира бившият председател на НС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Давайте офтси, пляскайте на Боко, вярвайте му...
14
4
 
3
 
! Отговори
Един рандом преди 3 години
Българският народ няма бъдеще, поради простата причина, че ни липсват най-необходимите исторически, географски, политически и икономически условия за самостоятелност и жизнеспособност. Народ, който от момента на достигане на първата степен на цивилизация попада под чуждо господство на няколко пъти, такъв народ не е жизнеспособен и никога не ще достигне самостоятелност.
13
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нова ,да я нагласят както най удобна,оставка крадци
12
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не нуждаем се лъжливата мутра милиардер алчен ненаситен да подаде оставка
11
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей,ама верно колко прости има не е истина!Хвърли ви една дума хитрият селянин от Банкя и веднага взехте да обсъждате какво е казал,а той потрива доволно ръцете и вика:''На тия простите будали им го набих с 200!''Веднага спря да се говори за ОСТАВКАТА и се прие темата за конституцията,а той през това време пълни чекмеджето и заличава доказателствата за да не го съдят после.Абе будали!ОСТАВКА трябва да викате а не да му се връзвате на глупостите!Ей *** народ ей!!!!
10
4
 
8
 
! Отговори
демокраст преди 3 години
Каквито и конституции да се сменят,и колкото рестарта да се правят,крадеца си остава крадец!
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не! Народът не се нуждае от нова конституция! Имаме нужда от работа, високи доходи, образование, здравеопазване. Искам когато се прибера от работа, да имам доход, който може да ми позволи да си платя храната, сметките, ипотеката, лизинга, да отделя за две почивки в годината море и ски. И да останат за влог на двете ми деца. С който да им платя образованието. Не нова конституция, а доходи, образование, здравеопазване, сигурност, култура.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе другаре, видяхте ли колко хора има на ПРОТЕСТА в Беларус?
7
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новата конституция означава РЕСТАРТ на мутрокрацията!
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 4 , ти не си един от народа а един от магията Герб
5
6
 
11
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
До 1Вие се изказвате от името на цялата нация!Това категорично е некоректно !СъбралЕ се пет суриката и се обявяват за цялата нация!
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо подобно не иска народа. Искат го наследниците на партийните секретари. 200 човека се мотат по кръстовищата и симулират протест
3
6
 
8
 
! Отговори
Един от народа преди 3 години
Категорично, да!Но не и онази мижитурка Радев да се опитва да командва парада. Нито Христо Бойкикев - Маджото да му се присънва, как той я променя. Най-много да разреши еднополовите бракове.
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствено трябва да се ограничи властта на главния прокурор и да се въведе машинно гласуване, но това може и от обикновено. ВНС в момент на криза е безсмислица която ше доведе 2 години безвремие
1
3
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен,напълно те подкрепям.