С новата Конституция Великото народно събрание отива в историята

Законотворците ще са 120, те ще променят вече основния закон
Обновена: 17 авг 2020 18:43 | 17 авг 2020 15:58, Камелия Цветанова
327
С новата Конституция Великото народно събрание отива в историята
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Великото народно събрание, органът който според сега действащата Конституция, има правото да я променя, ще остане в историята, ако проектът на новия основен закон внесен от ГЕРБ бъде приет.

Още по темата
В проекта е записано, че обикновеното Народно събрание ще има правото да изменя и допълва всички разпоредби на Конституцията.

Това означава, че след като приеме новата Конституция, с която се отменя тази от 13 юли 1991 г. от 7-ото ВНС, 8-ото, ако изобщо се стигне до свикването му, тъй като за да се стигне дотам е нужно съгласието на 2/3 от настоящия парламент, за в бъдеще обикновеното Народно събрание ще изземе функциите на ВНС.

В проекта на ГЕРБ е записано, че правото на инициатива за промени принадлежи на една четвърт от народните представители и на президента.

В проекта на ГЕРБ е записано още, че депутатите ще бъдат наполовина – вместо 240, както е в момента,броят им ще бъде сведен до 120. заявката за това дойде лично от премиера Бойко Борисов, който е и инициаторът на искането за свикване на ВНС и поправки в основния закон.

Предвижда се още разделяне на Висшия съдебен съвет на структури на съдиите и на прокурорите, както и намаляване на мандатите на шефовете на върховни съдилища и на главния прокурор на 5 години.

В проекта е отделено място и за омбудсмана. За него е отделена цяла глава, защото при приемането на настоящата Конституция не съществуваше такава институция.

Повече вижте в следващия репортаж на телевизия Bulgaria ON AIR


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
0
 
4
 
! Отговори
Веселяка преди 1 месец
А дали няма вносителите на тази пародия да заемат килиите в Софийския и сливенски затвор.
268
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не е конституция, а пародия.
267
0
 
5
 
! Отговори
Той не е с каскет, преди 1 месец
а е без късмет! На Боко не му пука за конституцията, това което правят е трик да се докопат да новите избори, т.е. те да ги правят, а не служебно правителство, защото тогава няма да им мине играта. Много добре знаят, че нова конституция няма да направят, защото тогава не протести, а война ще стане! Но какво да се прави, какъвто народа, такива и управляващите, нали някой им даде властта, защо сега хленчите? Така ще стане и със Славуца!
266
0
 
2
 
! Отговори
Тиква с каскет преди 1 месец
Тиквата с каскет иска да остане в историята със собствена Конституция. Както има Димитровска и Живкова, така ще има и Бацева конституция. Просто е.
265
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо не пречи да има Велико народно събрание и РЕФЕРЕНДУМИ!
Иначе всякакви еднодневни случайници по няколко пъти в годината ще променят основни принципи и правила!
Нашите предци са били умни и са сложили преграда пред напористите невежества.
Разговорът за Конституцията ще се води след оттеглянето на мутренската мафия!
264
3
 
0
 
! Отговори
Бунгар преди 1 месец
Хубаво е също,че отпада забрана на етнически парии. То и сега има както знаем,но лъжем себе си,че официално няма. Нека се знае ,кой,кой е. Имаме и турско малценство,както и македонско,***,арменско и т.н. Всеки сам се определя какъв е и ако има потребност ,ще се създават партии.Това е велики българи,така е по света.
263
2
 
158
 
! Отговори
Ако искаме да преди 1 месец
станем нормална държава, Великото народно събрание трябва да се замени с РЕФЕРЕНДУМ, целият народ трябва да решава съдбата си, а не стотина лъжци-дебелосерсовци! Петко Славейков го е казал -всичко което се прави за народа, но без народа е противозаканно! Това, че на избори, чрез фалшификации, вълци в овчи кожи успяват да се намъкнат в парламента не значи, че са упълномощени да си правят каквото искат и могат да си играят със съдбата на народа. Някой попита ли ни, как искаме да живеем -НЕ!?
262
2
 
154
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да почне с това,
че леката дрога е легална за ползване в България.
261
1
 
167
 
! Отговори
Истина преди 1 месец
Новата конституция трябва да започне с това, ако нямаш средно образование нямаш право на глас!
260
1
 
148
 
! Отговори
Л. Местан знае защо преди 1 месец
Великото народно събрание е легитимен наследник на Събранието в Оборище от 1876 г. Въпреки че за 142 години досега е свиквано само 7 пъти, като институция то напомня на българите, че Третата българска държава е съхранила нещичко от онова, което Васил Левски, Христо Ботев са искали да видят в онази свободна България и за което те са отдали живота си. Неслучайно Лютви Местан, политическа кукувица в България на нео-османисткия турски политически елит, иска премахването на Великото народно събрание.
259
1
 
152
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
s novata konstituciika ste stavate Svicaria na balnkanite :-))))
258
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега друг е Велик,прост,ама Велик
257
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВНС в историята ?! И как ще се гарантира , че после няма да си напишат съвсем друга Конституция . Ако ще се премахва ВНС , тогава Конституцята да се избира или променя само с референдум . Обикновенно събрание да я променя е абсурд , това значи , че политическата класа ще се сдобие със собствена държава.
256
2
 
4
 
! Отговори
оставка преди 1 месец
https://youtube/watch?v=ps0IPV6Y4nc

ето гледайте свободна телевизия а не четете гербести сайтове само.
255
1
 
12
 
! Отговори
K преди 1 месец
Ама разбира се, че без ВНС... така всяка мутра, докопала се до властта ще може да променя всичко в държавата чрез клакьорите си в обикновеното НС... Не конституционни промени са нужни, а линч на поне един, управлявал България до момента
254
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
https://youtube/watch?v=eTrX2ZB8-iM

Обръщение на президента Румен Радев към българския народ.
253
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредното доказателство че на тая бедна и пpocта държава и трябва преврат и диктатор родолюбец за едно 10-15 години напред, да стигнем нивото си поне отпреди втората световна война.
252
1
 
31
 
! Отговори
Тази държава преди 1 месец
лека полека отива към дъното!!! Основната причина е апатията и простотията на народа. Ако си мислите че последните 30г бяха тежки още нищо не сте видели. В Бг-то няма вече кой да работи квалифицирана работа. Няма работещи институции, няма правосъдие, няма инвестиции в малките и средните градове. Погледнете цяла Северна България... Погледнтете в какво превърнаха Черноморието, погледнете земеделието или това което е останало от него. За да обърнем посоката трябва да има обесени политици.
251
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този мач с ВНС е вече игран през 2016 г. Проектът за нова конституция не е от вчера, а от тогава. Промяната е само в глава - "Президент" и "Съдебна власт". На Близашки не му се отвори парашута да пише нова нова конституция и не можа този път да налапа парички.
250
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
кой предложи Данаил Кирилов?!