Дариткова увери: Проектът на ГЕРБ нямало да е окончателната Конституция

Партията инициира дебати и консултации за предложения
128
Дариткова увери: Проектът на ГЕРБ нямало да е окончателната Конституция
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Това Народно събрание няма да променя Конституцията, а предложеният от ГЕРБ проект няма да бъде окончателният вариант за бъдещо гласуване, заяви пред БНР Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ. Проектът за нова Конституция трябва да върви паралелно с проект за предложение за свикване на Велико народно събрание, уточни тя.

Още по темата

Първоначалният вариант на предложенията за промени в основния закон е внесен за дебати, консултации, мнения и бележки за изчистване на проекта, за да не бъдат упреквани ГЕРБ в забавяне, посочи Дариткова.

„Но в същото време искаме да покажем, че сме готови на максимално ускорена процедура и да търсим съгласие на повече от 160 народни представители“, призна тя.

Тя увери, че ще се срещнат с представители на всички парламентарно представени партии, като първата среща ще бъде с коалиционните партньори.

„Проектът на ГЕРБ в никакъв случай няма да бъде проектът, който ще бъде утвърден от ВНС, ако постигнем съгласие за свикването на такова“, отбеляза Дариткова.

„Няма таен замисъл. Следим пулса на общественото напрежение“, посочи тя, запитана дали ГЕРБ не изземва инициативата на президентската институция след заявената от държавния глава необходимост да се обсъждат евентуални конституционни промени.

„Лицата на протеста са доста различни и техните искания са разнопосочни. В същото време това, което може да обедини едно общество, е да се търси решение за бъдещия път на държавата. Това може да стане само след разглеждане и корекция на основния закон с едно сериозно представителство, каквото е Великото народно събрание. Чрез друг механизъм не може да се направи толкова цялостен преглед на функциониране на демократичното българско общество 30 години след началото на демократичните промени“, коментира Даниела Дариткова.

До диалог може да се стигне след излъчването на легитимно представителство от страна на протестиращите. Диалогът не може да бъде под напора и от позицията за окупация, смята Даниела Дариткова. Тя не е съгласна с тезата, че няма чуваемост за исканията на протестиращите.

Според Дариткова предложението на Мая Манолова референдум да определи дали гражданите искат промени в Конституцията цели забавяне на процедурата, а Манолова отново търси начин да заяви своето политическо присъствие.

Даниела Дариткова не конкретизира кои юристи стоят зад лансирания от ГЕРБ проект за конституционни промени и неколкократно изтъкна, че това е „вариант за разговори“, а не окончателният проект. Проектът, под който ще се събират подписите на народните представители, ще бъде окончателно представен на 2 септември.

„Този проект за конституция ще върви заедно с проекта за решение за свикване на Велико народно събрание и в следващите месеци, ако постигнем съгласие, до 2 ноември, и се вземе решение за свикване на ВНС, изцяло в правомощията на Великото народно събрание е да определи всеки един текст от конституцията. И в зависимост от избора на българските граждани на представители в това ВНС окончателният вариант на конституцията може и да се различава от това, което сме предложили ние сега“, каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
2
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 3 години
А ми КПД ви е толкова , от КАЛИНКИ друго не се очаква, освен да преписват
102
0
 
0
 
! Отговори
Гневен преди 3 години
До АнонименСметката е точна аритметически.Но нека не забравяме,каква папл*ч продажна е в Парламента.В публичното пространство говорят едно,а зад кулисите се договарят за милиони.Ефенето им е само за да си вдигат цената! Марешки изобщо не е за вярване.Изненада може да има и от БСП,тези които тиквоний купи по за 40,50 милиона.Бандата,която се опитва неистово да изрита Нинова,за да се гушнат с гробарите. Излишно е да смятаме изобщо! Да си заминават продажниците ВЕДНАГА!ОСТАВКА за БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ!!
101
0
 
5
 
! Отговори
тая преди 3 години
Дофторка излъчва толкова противност и отвращение.Гъбена чорба надъхана с илюзии.
100
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо ново под слънцето.Като всичко предлагано досега от ГЕРБ клиентилистки текст,обслужващ олигархията,подготвен на коляно проект от безимени юристи скришом от народа
99
0
 
7
 
! Отговори
гост преди 3 години
Абе вие не разбрахте ли, че Бахур Бeхир (Боко Борисов) се чуди как да протака докато се спаси и успее да сложи нефелен и послушен кабинет, начело с Николай Младенов (не му знам еврейското име) докато ВНС си свърши работата. Долно, мръсно, кално , подло, мутренско и еврейско начинание. Оставките и нови избори без вас.
98
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябват им 160 гласа на ГЕРБ, поредното отклоняване на вниманието :))
97
0
 
14
 
! Отговори
Къде се е преди 3 години
Чуло и видяло доктор да пише конституция. И може би юристи ще лекуват хората. Пълен качамак. Оставка тупани.
96
0
 
17
 
! Отговори
Няма да има преди 3 години
Няма да има нова конституция докато не се оттървем от крадливата и некадърна гербаджийска дружинка.Преди ГЕРБ, по времето на Станишев влязохме в ЕС и ни поставяха на едно ниво с Румъния. Даже искахме да не ни пакетират заедно, защото сме били пред тях.При вече трети мандат на Бойко сме вече най-бедната държава в ЕС с два пъти по-малка минимална заплата от Румъния. Оставка!
95
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква конституция,ОСТАВКА циркаджии.
94
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
като всяко нещо - днеска така, утре иначето не беха простотии за толкова години, не бе чудо. Айде марш
93
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ-Травестити
92
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавие на следващата статия"Хиляди привърженици на ГЕРБ аплодираха Бойко Борисов който празнува рожден ден в затвора" )))
91
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
време е ГЕРБ да бъдат съдени от народа за злините, кражбите и лъжите
90
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даритков увери, че проектът на ГЕРБ няма никакво значение, защото само бавят топката, за да спасят кожата и въобще не ги интересува каква ще е Конституцията на Републиката.
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 83Чл. 162. (1) Великото Народно събрание решава само тези въпроси от Конституцията, за които е избрано.(2) В неотложни случаи Великото Народно събрание изпълнява функциите и на Народно събрание.Кое вече е неотложен случай , може би там КС ще трябва да се произнася Но не може ВНС да се свика за едно , а да променя каквото му кефне . Хипотетично сигурно може , но няма да е законно . И не виждам , кой би се нагърбил да извърши подобно нарушение / престъпление
88
0
 
16
 
! Отговори
X преди 3 години
Калинките на Бойко активни за новата конституция. Едната калинка (катето) я писала, а другата калинка ( дариткова) сега я рекламира. Абе тези хора майтап ли си правят.
87
1
 
14
 
! Отговори
да.... преди 3 години
Всички хора са носители на интелект, но при депутатите от герб е безсимптомно.
86
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една такава мисирка ме пита от колата си:Тези хора защо протестират?Два месеца не разбрала жената.
85
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз имам по-добра идея - НАРОДЕН СЪД за ГЕРБ, ДПС и БСП директно на площада пред народното събрание
84
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов е кандидатсвал за нов заем и пренасочване на европейски средства за саниране на заведения за принудителна изолация,след внезапна визитация на ЦСЗ. Все пак не се знае,какво ги чака....