Експерт: Текстът на новата Конституция е почти като стария

Под 10% от законите на сегашното НС са били обществено обсъждани
18 авг 2020 10:30, Анисия Иванова
42
Експерт: Текстът на новата Конституция е почти като стария
Снимка:

Премиерът Бойко Борисов отговори на упреците, че печели време с последните си действия и чрез председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова депозира в парламента проекта за промени в Конституцията. Смисълът на една подобна промяна коментира докторът по конституционно право доц. Наталия Киселова.

"Текстът, който прочетох, е всъщност проект за нов нормативен акт. Трудно е да се каже обаче, че правим нова Конституция. С някои различия текстът е почти изцяло същият. Били сме изправени пред много кризи и Конституцията винаги се е справяла с тях", заяви доц. Киселова в ефира на "България сутрин".

Докторът по конституционно право изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че законът за нормативните актове дава много възможност на гражданите да участват в обществени обсъждания на проекти за закони.

Още по темата

"Под 10% от законите на сегашното Народно събрание са били поставени на обществени обсъждания. Миналата година на 4 септември президентът предложи да се обсъдят част от текстовете и да бъдат променени. Въвеждането на института на индивидуалната конституционна жалба е проблематично. Ако трябва да говорим за правно-техническата редакция, тя е много лоша", обясни експертът.

Според доц. Киселова всеки български гражданин може да предложи подобряване на действащата Конституция, без да свиква Велико народно събрание.

"Министър-председателят каза вчера, че като се свика ВНС, всеки гражданин ще си каже, каквото има да казва. Това е погрешно и ще хвърли държавата в едно безвремие. 2 ноември е всъщност времето, в което правителството трябва да внесе проекта за бюджет. Всеки от нас може да предложи достатъчно подобряване на действащата Конституция, без да свиква ВНС. Защо не даваме законодателна инициатива на съдиите и прокурорите, например?", обясни тя.

Конституционният специалист подчерта, че Великото народно събрание е създадено по две причини.

"На първо място - да се търси историческа връзка с Търновската конституция. И на второ място - да се усложни редът, по който най-важните въпроси се променят - т.нар. конституционно ядро. Ако погледнем към съседна Гърция - там 2 поредни парламента трябва да подкрепят промените, за да влязат те в сила. Сегашната Конституция е добра и може да бъде променена. Няма смисъл да се приема изцяло нова, която повтаря старата с други думи", категорична бе доц. Киселова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
6
 
! Отговори
Това което преди 3 години
се предлага в новата също, като че ли не е много устойчиво. Например броя на депутатите - той би трябвало да бъде обвързан с броя на гласоподавателите и да гарантира представителност. После мажоритарното гласуване би трябвало да е обвързано с право за отзоваване със подписка от примерно 2/3 от гласуващите в района на депутата и т.н. Да се мисли за създаването на контролни механизми и на изсветляване на лобизма, прането на пари, чуждото финасиране и финасовите интереси в политиките.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбирам нищо от конституция или ядрени реактори, но съм убеден, че е лудост да се ползват съветски ядрени реактори и конституция написана от комунисти
13
0
 
4
 
! Отговори
III преди 3 години
Продължавам: Решава се - дали от кризата се излиза с промяна в Конституцията, с някакво друго решение, с обявяване на война дори... това са функциите на ВНС, защото е широко представително!Госпожата иска тези функции на ВНС да се изземат от някого. Водещият спомена Кръгла Маса, тя не уточни нищо. Това е погрешно!Герб просто дават идеи. Те могат да не се приемат от ВНС. Идеите им не са добри, но поне не погазват законите, каквото иска да направи опозицията.
12
1
 
8
 
! Отговори
III преди 3 години
Според Госпожата, промените в Конституцията не трябва да се обсъждат във Велико НС ами трябва вече да са обсъдени преди да се внесат в него! От кого трябва да са обсъдени питам - от катуните по кръстовищата ли или в президентството, от решетниковите? Редът е ясен от времето на основаването на Третото Българско Царство: при КРИЗА се свиква ВНС, защото е ДВА ПЪТИ ПО ПРЕДСТАВИТЕЛНО, демек по-демократично - гласът на повече хора е чут! От това ВНС се взима решение за излизане от кризата!
11
6
 
4
 
! Отговори
Дядо Петър преди 3 години
"Новата конституция е старата".Защото ГРОБ е издънка на червената мафия, която прие старата.
10
1
 
4
 
! Отговори
Определено преди 3 години
има нещо много сбъркано в самата философия на настоящата Конституция. Сякаш има прекалено много права и те по никакъв начин не са обвързани със задълженията на гражданите. Затова откровени престъпници успяват да осъдят държавата и прокуратурата, че са ги обвинили или осъдили,а самозабравили се *** нападат безнаказано жени и деца и се гаврят с тях или спират метрото рискувайки живота на хората.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде вече да се омитат,че не се издържа.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е важно кой пише проекта за конституция. ВНС има последната дума, за това какво ще съдържа тя. А юридически издържани текстове се оформят от експерти, между различните четения и гласувания.Останалото са внушения, за да се компрометира идеята за ВНС. Политическата класа не обича да дели правото си да решава кое да направи и кое не. За това скачат и срещу референдуми и срещу ВНС. От двеста дерета вода носят, само да е тяхното.
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тогава Фигуранта защо пише нова Конституция ?Ами защото ще смени само една дума - от: България е Парламентарна република, на България е Президентска република !Мислех, че само в ГЕРБ са "калинките", а то си е национална Пандемия !
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е то може да каже, че и сегашната Конституция е като на Тошо, но с една "малка" подробност - липсва Големият член Първи !
5
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разтривалият тодоровите ушаци кофпомпаджия, прочел на винету корицата до половината, незнаещ една дума на чужд език освен конграчулейшън, побутван от партията майка, занимаващ се с всевъзможни схеми, тотално е сдал багажа. Все ми се струва, че жуженето в спалнята му, не е от дрона на президента, а от бръмбарите дето са му в главата. Оставка.
4
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо да спорим? Само като знаем,че Данито е твореца на новата Конституция и може директно да я изхвърлим в кошчето!
3
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За настоящата Конституция през 1990г. са разгледани 17 ПРОЕКТА, бульооо!Ето ви задачка за мислене на де-що доцентурица се излюпи - проектът на ГЕРБ само открива дебата, ваш ред е!
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След решение на конституционния съд, че броя на депутатите може да се смени само от ВНС, всички коментари, че нямаме нужда от такова не струват и пукнатини грош.А искането за намаляването им, бе измерено с референдума. Няма място медийни консултанти да правят други внушения. Дразнят хората подкрепили референдума в тази му точка.
1
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов е изгубил връзка с реалността, а думите му не будят никакво доверие. Предложенията му за нова конституция и ВНС не водят до никакъв "рестарт", казва Клаус Шрамайер и посочва от какви промени се нуждае България.