Йотова от Петрова нива: За миналото прошка има, но за бъдещето – не

Вицепрезидентът участва в поклонение за 117 години от Илинденско-Преображенското въстание
19 авг 2020 19:50, Красимир Ангелов
46
Йотова от Петрова нива: За миналото прошка има, но за бъдещето – не
Снимка: Президентство

Вицепрезидентът Илияна Йотова участва в поклонението по повод 117 години от Илинденско-Преображенското въстание на Петрова нива.
 
"117 години по-късно Петрова нива продължава разказа за величието на българския дух, за свещения български национален идеал, чиято биография е написана със свидна кръв и саможертва, но и с много сила, несломима воля и героизъм. Върху тази изстрадала земя със златни букви завинаги ще останат записани три думи – свобода, обединение, независимост. Думи, които родиха българската нация", заяви в словото си Йотова .
 
Вицепрезидентът заяви, че Илинденско-Преображенското въстание е продължение на делото на българските възрожденци. "Без миг колебание, рамо до рамо с братята си от Македония, преображенци се хвърлиха в огъня като априлците, тръгнаха на неравна, но решителна борба срещу неправдата – някой друг да чертае съдбините ни, срещу териториалните кроежи и интересите на Великите сили", посочи Илияна Йотова.

По думите на вицепрезидента за тогавашните Велики сили статуквото на Балканите е било по-важно от страданията, от робските неволи и безчинствата, от поруганите домове и потъпканата свобода. "Срещу „болната империя“ се изправяха обикновените българи, тук от българската земя, от Мизия, Тракия и Македония, за да защитят чест, да бъдат един род и една родина", подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на Съюза на тракийските дружества в България, на община Малко Търново и на всички потомци на тракийци, които пазят жив спомена и предават на поколенията трагичния, но славен разказ за героичната и кървава 1903 г. "Винаги съм се прекланяла пред силата на тракийците. Заветното "Прощаваме, но не забравяме“ тече в нашата кръв, това е българският дух. За миналото прошка може да има, но за бъдещето, което ще изградим за децата ни – не", заяви Илияна Йотова.
 
Според нея опитите за делене на героите на Илинденско-Преображенското въстание и за пренаписване на историята е кражба на памет, оскверняване на саможертвата, предателство към миналото. "Илинденско-Преображенското въстание изгради българската ни идентичност, формира самосъзнание и български дух. Няма място нито за премълчаване, нито за свенливо споменаване", посочи Илияна Йотова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ ПРОШКА НЯМА.
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за фелациото на Архара прошка ще има ли?
1
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МУМИЯТА СЕ ЗАВЪРНА