Конституцията на ГЕРБ орязвала правата на омбудсмана

Превръщал се само в наблюдател, нямало да може да защитава
37
Конституцията на ГЕРБ орязвала правата на омбудсмана
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Написаната специална глава, посветена на омбудсмана в проекта за нова Конституция на ГЕРБ, на практика отнема правомощия и изпразва от съдържание институцията. Това обясни пред БНР омбудсманът Диана Ковачева. Според нея текстовете превръщат омбудсмана във фигурант, орязват правомощията му и лишават гражданите от защита, каквато са имали досега.

Още по темата

Досега действащият текст, който дава широк мандат на омбудсмана да се застъпва за всички права и свободи на гражданите, е заменен с текст, в който омбудсманът е сведен до обикновен наблюдател на правата и свободите на гражданите, без реално да се даде възможност той да ги защитава, алармира Ковачева.

„За мен е необяснимо това „внимание“ към институцията на омбудсмана“, коментира тя.

Отнето е правото на омбудсмана да се намесва, когато представители на частния сектор нарушават основни права и свободи – например некоректни работодатели, частни съдебни изпълнители, фирми за бързи кредити, колекторски фирми, поясни Диана Ковачева.

Включването на това правомощие на омбудсмана да се намесва в подобни казуси е станало след ясни международни препоръки от ООН и ОССЕ, допълни Ковачева. Тя обърна внимание на факта, че в момента институцията се ползва от най-високия възможен правозащитен статут А.

Новите текстове стесняват кръга на субектите, които могат да сезират омбудсмана – досега правозащитни организации са имали това право да сезират за нарушени права например от типа на домашно насилие или по казуси, свързани с права на хора с увреждания. „Всички те в момента са изключени от конституционния текст“, уточни Ковачева.

Възпрепятства се възможността омбудсманът да защитава основните права и свободи на гражданите, категорична е Диана Ковачева. За нея е необяснимо и нищо не налага да бъдат преместени основните права на човека от началото на конституционните текстове, което тя определи като изключително знаково място, в самия край на проекта.

Въвежда се индивидуалната конституционна жалба, но гражданите не са споменати като субект, който може да сезира Конституционния съд, отбеляза още Ковачева в критиките си към проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Като чуя омбудсман преди 3 години
и се сещам за "всесъюзния старейшина" Калинин, който повече от 20 години беше Президент на Съветския Съюз (председател на президиума), а не можа да защити жена си, която 15 години кисна в лагерите заради скалъпени обвинения в троцкизъм.
33
0
 
1
 
! Отговори
Прасчо преди 3 години
Щом е писана от - герб мерси няма нужда и да я четеш
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Омбудсман - най - тъпата и безполезна държавна длъжност. Нито един такъв служител не е направил нищо съществено за да защити правата на гражданите защото от него нищо не зависи. Когато стане въпрос за нещо важно обикновено той няма отношение Какво е това животно? Една измислена длъжност, от която се веят популистки лозунги защото така е модерно и най - лесно но от нея практическа полза няма. Пример - Мая Манолова
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-жа Ковачева освен с фризьорката си, с друг от народа дали е говорила откакто е омбудсман?
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Омбудсманът мая я видяхме.Тая сегашната съвсем пък никаква я няма.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Vsichki bg grajdani sa s ravni prava....:-)))))...demokracia kizim...:-))))...ela v vlaka za Dragodanovo da vidish i ti...:-))))
28
0
 
1
 
! Отговори
Кой е индивидът преди 3 години
До пенсионерВсички го знаят кой е, няма нужда да сочим с пръст.
27
1
 
3
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
Че то понастоящем омбудсмана няма кой знае какви права. Каквото и да каже или направи има Препоръчителен характер. В този си вид длъжността Омбудсман е чисто синекурна.
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-жата къде беше, когато цял град страдаше цял месец от нерегламентирани протести и хулиганства?Софиянци нито могат да се придвижват свободно, нито да провеждат диалог и това с нейно знание.Как се вижда тя като омбудсман в тая ситуация?Тя направо си е Фигурант с голяма заплата.Какво сега се оплаква?
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая нищо не свърши, сега се сети,че имала работа.Мая като беше омбудсман,защо вместо да защити правата на трите жени, които я сезираха, така ги изнерви,че започнаха да се катерят по прозорците?
24
2
 
3
 
! Отговори
Иван Козарев-Балкан преди 3 години
Не виждате ли, че в целият пъзел липсва някой? Това е Мустафата, американският посланик;))) Защо? Защото в момента диктува на Барни Ръбъл, "новата конституция", но завалийката бил слаб на диктовката в училище и допуска стотици грешки;))) Мустафията му къса листа и Барни, па наново - пише, брише и подсмърча;)))) В един момент се замисля дали да не викне Бойко, но се досеща, че той е от племето на Винету над, което правителството й е провело тотален геноцид;)))
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
те десет години се бърсаха дъ-то с конституцията, а сега взеха да я целуват !!!
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За герберските калинки правата и свободите на гражданите стоят на последно място.6-те процента промени в откраднатата конституция от държавата Република България, са с цел да се отнемат права на гражданите.
21
1
 
7
 
! Отговори
Д.Д преди 3 години
Г-жо Ковачева,Защо са Ви права, след като вместо да защитавате "оръфания" от институции и политическа алчност Българин, Вие защитавате правата на колекторески фирми и техните производни или поне това демонстрирахте през Ковид кризата? Как не видяхте, че Закона за личните данни не допуска те да бъдат продавани на Колектори (отменен чл.4ал.1 от ЗЗЛД) и как след гласуването на тази отмяна, но преди обанародването й, ДЪРЖАВНИЯ РЕГУЛАТОР-КЗЗЛД ислиза със становище, че ЗЗЛД позволява това с отм.чл.?
20
7
 
10
 
! Отговори
До Омбудсмана преди 3 години
Г-жо Ковачева,защо мълчите за потъпкване правото на свободнопридвиждане на над 3 милиона граждани от група от няколко хиляди безмозъчни протестъра, част от тяхи терористи.
19
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая пък се сети че и орязват правата?! Ти като имаш сега права, какво си направила от месец за правата на гражданите да се придвижват по кръстовищата и улиците без да имат проблеми с разни "протестиращи"? Видно е че институцията омбудсман е НЕНУЖНА!!!
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо трябва да се променя конституцията, като самите управляващи не я зпазват. Тупат топката.
17
2
 
6
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Още след Освобождението от турско робство до ден днешен, законите в България са създавани от тарикатите, за да регулират живота на баламите. Законите в България са като врата в полето, през която минават само овцете. Законите са така направени, че има подзакони, които обезсмислят самите закони. Но това са юридически хватки само за избрани.
16
2
 
2
 
! Отговори
Е ГЕРБ преди 3 години
постигна своето. Поне ги предизвика да разговарят. А иначе бяха зациклили ОСТОВКАСЪДЗАТВОР. Сега ги изтеглиха на светло и се видя кой кой е и за какво се бори.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навсякъде в нормалните държави, конституцията ЗАЩИТАВА ПРАВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ. А у нас обратното, както винаги. Робите и офцете нямат нужда от права...