Проектът за Конституция на ГЕРБ с основни грешки

Никъде по света съдът няма право на законодателна инициатива
19 авг 2020 13:28, Ния Христова
99
Проектът за Конституция на ГЕРБ с основни грешки
Снимка: БГНЕС
"Проектът на ГЕРБ за Конституция е писан от експерти, които не са конституционалисти и в него има такъв тип грешки, в които се вижда, че не се познават основни положения на конституционното право. Недоволството към определено управление не е фактор, който да предопределя изцяло нова Конституция". Това заяви в ефира на bTV докторът по конституционно право Симона Велева. 
 
Велева коментира предложенията на ГЕРБ за конституционни промени и евентуалните рискове, които се крият в новите текстове. 
 
Сегашната Конституция има преамбюл, който определя държавата ни като демократична, правова и социална. Според предложенията такъв вече няма.
 
Докторът по конституционно право отбеляза, че преамбюлът е важен и бе категорична, че всеки проект трябва да има основните постулати, въз основата, на които ще бъде приет. 
 
"Това, че България е демократична, социална и правова държава не са пожелателни характеристики. Всяка една дума в Конституцията тежи много", каза тя. 
 
Велева обясни, че обстоятелството, че основните права са винаги в началото на Конституцията, не е случайно. В предложените нови текстове обаче главите са разместени. 
 
"Посланието не е положително, защото показва неуважение към правата, макар че те в своята същина не са променени", допълни тя. 
 
Сред предложенията фигурира и правото на съдии и прокурори да иват законодателна инициатива. 
 
"България е парламентарна република, в което правителството управлява с подкрепата на парламента. При прокурорите и съдиите, които са на експертен принцип, това те да могат да определят политиката на държавата в сферата на медиите, здравеопазването и образованието е въпрос, който автоматично отменя независимостта им. По този начин се нарушава разделението на властите. Никъде по света не съм виждала съдът да има право на законодателна инциатива", обясни Велева. 
 
Тя е на мнение, че прокуратурата няма място в политиката. 
 
Според нея фигурата на президента като обединител на нацията и като еднакво отдалечен от всички власти е таква, че той трябва да бъде арбитър, както и да присъства принципът "властта да възпира властта". При него това се случва през налагането на вето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
0
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Айде сега шъ се обиждаме ли?
66
3
 
10
 
! Отговори
Ася преди 3 години
Ето заради това първата работа на който и да дойде на власт трябва да е час по-скоро от 60-те университета в малката ни държава да останат само 10, защото това е една легализирана мафия, в която ректори, преподаватели и т.н. с престъпното участие на държавата под формата на бълване на субсидии закопа българското висше образование, буквално и обрече държавата ни да се гъне под некомпетентността и очевидната неграмотност на хората по всички етажи на властта.Срам!
65
6
 
8
 
! Отговори
хехе преди 3 години
значитов БСП-то мноооого ..ама мнооого се излагат.... има няма още 5 6 години ще са на политическата сцена и после може да се изравнят с ДПС-то....то тяхното не е европейска политика ...не е европейско държание....повече ми прилича на държанието на незадоволена 45 годишна ...брантия ...която има претенций, и желания ...ама не схваща че и е минало времето !мда
64
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тя защити степен д-р миналата година през юли, опитна е за протестърите
63
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди Ковид българите бяха едни прос.ти спортни коментатори. После станаха вирусолози. Сега се събудиха конституционалисти.
62
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много тенденциозни изказвания има в статията, и подвеждащи.
61
1
 
7
 
! Отговори
Чакай сега преди 3 години
Едно нещо е законодателна власт - тя е в ръцете на народното събрание, друго нещо е законодателна инициатива. Няма как да лишиш един от елементите на държавната власт от законодателна инициатива. Друг е въпросът дали институтът на прокурорите и следователите трябва изобщо да бъде отнасян към съдебната власт. Те са толкова съдии, колкото са и полицаите. Тяхната задача е да защитават законите, а не да ги пишат. Адвокатите пък изобщо не е ясно какво са...
60
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плюят, защото БСПто е казало и е дло насоката -- плюене до дупка.Те сами си гласуваха през 90та година Конституция която не струва и за тоалетна хартия, на това са го забравили.Сега новата повеля на партията е - плюй, плюй, пък ша видим.Кога ще се извините за скапаната конституция, която гласувяхте?
59
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предвидено е новите НС да могат да променят Конституцията с 3/4 от депутатите. Какъв по-силен консенсус и единодушие? Така всички партии трябва да се обединят около определени идеи.
58
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
80% от всички коментари под новината са едно и също лице-гербаджия. Както всички гербаджии, и този има проблеми с четенето, разбирането и мисленето, защото нарича жената "доцентка", а тя е доктор по конституционно право. Като не можеш да четеш, защо си тръгнал да пишеш, слабограмотен общак?
57
4
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
До констуционалистОт ГЕРБ никой не се страхува,няма...защо.Един...съвет;първо научи правописа и граматиката,тогава давай мнение по сайтовете.Неуки и некомпетентни хора са набутани навсякъде от Тиквата-премиер в държавния апарат.Има ги и...такива,пишещи тук.
56
5
 
5
 
! Отговори
констуционалист преди 3 години
май че и най-големите капацитети, като въпросната доцентка не сте наясно, че приемането на нова Конституция се прави с гласовете на 2/3 от народните представители, КОЙ се страхува, че ГЕРБ имат или ще имат толкова
55
7
 
8
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 55Преди да се тръшкате трябва да се провери дали казаното от "експертката" е вярно. Казвам го, защото в думите й има неща, които със сигурност не са верни. Абе, направо са си неграмотни.
54
3
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен 50Днешната ни Конституция има много пропуски и недомислия, които без съмнение се дължат на липса на опит в една демократична ситуация и на междупартийни борби във Великото Народно Събрание! Фактът, че БСП може да направи такива фалшиви протести с явен опит за реваншизъм трябва да ни държи очите отворени за съществуващите закони. Иначе парите отдавна са изпрани и изгладени и КОнституцията нито попречи на това, нито пречи за продължаващата корупция...
53
4
 
4
 
! Отговори
Липсата е неслучайна преди 3 години
Фактът, че тези три аксиоматични характеристики липсват в преамбюла, означава само, че България не е нито социална, нито демократична, нито пък, айде холан, правова държава. В края на краищата трябва да сме реалисти и да имаме мъжеството на Борисов да погледем истината в очите.
52
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрите с принтираните дипломи не са чували за разделение на властите. Все пак не бива и да се очаква да знаят подобни неща - те хората са си охранители, силоваци, ченгета, пожарникари и други подобни, така че няма как да блестят с брилянтен ум. А най-големият юрист в техните редици е всепризнатото светило на юридическите науки Барни Ръбъл, на който му беше забранено от баце да поства във фейсбук, че много излага ЦК на СИК. Да се смееш ли, да плачеш ли...
51
2
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 51Не само че "не е добре" съдиите да имат законодателна инициатива, но и е грубо показване на разделението на властите, тъй че ако има такова нещо, то трябва да бъде премахнато.Въпросът е, че аз лично не съм виждал поне досега такова предложение в предложеното от ГЕРБ, тъй че дамата трябва да посочи за коя част от проектопредложението мисли, че става дума за това. Другите й изказвания не дават много надежда, че коментира по същество.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави Трифонов мутра ли е? или само е обграден от мутри
49
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
45, хората искат мутрите да ходят в затвора, а не неграмотни мутри да променят конституцията и да остават на власт.
48
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямало го никъде по света??!!Що за аргумент??!!За Конституция на България ли става дума или за сбор от нещо си??!!Нищо лошо няма съдиите да имат законодателна инициатива. Много е добре даже, защото са вътре в проблема, за разлика от разни министри, дет' са университетски преподаватели или министри по нещо, за което не са учили.В парламента не отиват най-добрите съдии, въобще магистрати.Ама се плаща допълнително за експерти. Къде е личната отговорност на депутата, като му се полагат придатъци?