Проектът за Конституция на ГЕРБ с основни грешки

Никъде по света съдът няма право на законодателна инициатива
19 авг 2020 13:28, Ния Христова
99
Проектът за Конституция на ГЕРБ с основни грешки
Снимка: БГНЕС
"Проектът на ГЕРБ за Конституция е писан от експерти, които не са конституционалисти и в него има такъв тип грешки, в които се вижда, че не се познават основни положения на конституционното право. Недоволството към определено управление не е фактор, който да предопределя изцяло нова Конституция". Това заяви в ефира на bTV докторът по конституционно право Симона Велева. 
 
Велева коментира предложенията на ГЕРБ за конституционни промени и евентуалните рискове, които се крият в новите текстове. 
 
Сегашната Конституция има преамбюл, който определя държавата ни като демократична, правова и социална. Според предложенията такъв вече няма.
 
Докторът по конституционно право отбеляза, че преамбюлът е важен и бе категорична, че всеки проект трябва да има основните постулати, въз основата, на които ще бъде приет. 
 
"Това, че България е демократична, социална и правова държава не са пожелателни характеристики. Всяка една дума в Конституцията тежи много", каза тя. 
 
Велева обясни, че обстоятелството, че основните права са винаги в началото на Конституцията, не е случайно. В предложените нови текстове обаче главите са разместени. 
 
"Посланието не е положително, защото показва неуважение към правата, макар че те в своята същина не са променени", допълни тя. 
 
Сред предложенията фигурира и правото на съдии и прокурори да иват законодателна инициатива. 
 
"България е парламентарна република, в което правителството управлява с подкрепата на парламента. При прокурорите и съдиите, които са на експертен принцип, това те да могат да определят политиката на държавата в сферата на медиите, здравеопазването и образованието е въпрос, който автоматично отменя независимостта им. По този начин се нарушава разделението на властите. Никъде по света не съм виждала съдът да има право на законодателна инциатива", обясни Велева. 
 
Тя е на мнение, че прокуратурата няма място в политиката. 
 
Според нея фигурата на президента като обединител на нацията и като еднакво отдалечен от всички власти е таква, че той трябва да бъде арбитър, както и да присъства принципът "властта да възпира властта". При него това се случва през налагането на вето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВНС беше създадено като ключ, който не трябваше да позволи да бъде променен обществено-политическия строй към тоталитарно-комунистически и най-вече да не допусне, комунистите да дойдат на власт, а не за промяна на политическия модел! Това беше идеята. Правете разлика! Сега обаче се забелязват наченки на диктатура, стремяща се да опази парите и богатствата на олигахичната върхушка в държавата ни.
46
2
 
5
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Добре е да се обсъжда нова Конституция! Нека имаме перфектната Конституция, защитаваща правата на всеки гражданин и предпазваща страната от разрушителните влияния на разни институции, партии и политици...Чудесно е повече обективни и безпристрастни хора и специалисти да се включат в обсъждането и създаването на основния закон на Държавата...Нищо, че много хора не разбираме от тези неща, ако всеки напише какво го боли в днешното законодателство и управление може би специалисти ще му намерят място.
45
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на доктора по конституционно право Симона Велева.
44
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сега много ще се жалват че не са се допитва до тях корифеите абе това е проект всеки може да допълва и предлага някое предложения ще отпаднатвсичко това е в реда на нещата
43
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната която изпълня, да манипулира общественото мнение. Дали не е по добре да запази сили и помага когато, и ако разбира се, ВНС започне реална работа по конкретни текстове, вместо да се упражнява да търси кусури на чернови които може и да не стигнат до реално обсъждане. Но от цялата вярва дето вдига показва пренебрежително отношение към желанието на народа за промяна.
42
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 29Оставка, съд ... Лан Лан лан... Вие друго не знаете май. Не бяхте ли вие бе *** които ревяхте за промяна на Конституцията, а? Не е ли така? Сега какво пискате ? А сменете малко плочата че вече се издраска а това повторение е досадно. Малеее, колко сте *** само, не е за вярване.
41
6
 
3
 
! Отговори
С.Трифонов преди 3 години
ИМА ТАКЪВ НАРОД1 около 10-12% от населението, но особено кресливи и арогантни, които си искат Живковската Конституция 2, приета от ВНС през 1990 година
40
4
 
4
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
САМАТА ПАРТИЯ Е ЕДНА ГОЛЯМА ГРЕШКА
39
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е при първо нахвърляне на проект за конституция да има такива неща.Просто трябва да се плюе, защото предложението е на ГЕРБ.Конституцията, която действа в момента се написа през 90та година от БСП.И сега точно те вият, че не ставала, но да дадат предложение не искатКакво искат?Да не участват в писането на Конституцията, та да си отворят вратичка за бъдещо оплюване.Още повече вече се вижда, че революцията на Радев няма да я бъде и те пак ще загубят изборите.
38
4
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен22/29Тая е точно калинка. Вече съм посочил грешките й, ако имаш някакви коментари по тях заповядай. Това което правиш е логическа грешка и се нарича argumentum ab auctoritate: позоваване на авторитета на казващия го, за да наложиш позицията му като валидна. Иначе съм възпитаник на Марияна Карагьозова-Финкова и съм си взел изпита по Конституционно право на Република България с Отличен 6 в СУ. Ако искаш погледни коя е въпросната.
37
4
 
2
 
! Отговори
Прасчо преди 3 години
Да не е преписана от проекта за конституция на - лукашенко
36
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В САЩ най-много ме радва как е републиканците може да са с президент в Белия дом, но демократите да контролират конгреса и обратното, а тук Бойко ефенди хем държи парламента хем МС и си разиграва коня.
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18Алооо, това че ви го начукаха и ви завариха неподготвени не означава, че сега трябва да си оллювате брадите. Просто някой иска статуквото което тази Конституция гарантира да не се разбутва. Всичко друго беше само пропаганда и агитация. Но не щеш ли някой реши да променя нещата. Ами сега? Минута е много. Не можете да си представите как се кефя на това.И се надявам правителството да продължи в същия дух. А вие се оплювайте колкото си искате. Сефте комендантски.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според вас ПСП председателка на НС независима ли е от Борисов?
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е то някой очаквал ли е нещо по различно? Калинки да пишат, те преписват и после посправят в тяхна полза.Четете само какви промени искат, намаляне правата на президента и омбутсмана, защо бе калинки защо???
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На практика ние нямаме реално разделение на властите каквото нареди Борисов това става, само ВСС му пречи и сега иска вече той да ги назначава, като ГП.
31
2
 
4
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Баце иска прокуратурата да има право да променя законите в свои интерес - *** тия не са глупави в партиите нема да се оставят да ги управлява като - хуан бота *** в - юар сьс тоягата кои надигне малко глава
30
1
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Изтриха ми поста, та ще го напиша по-прилично:Ако законите не позовляват да се сменят политици, съдии, прокурори, президенти и всякакви избираеми "люде", преди да им свърши мандатът, ако са сгрешили сериозно и е явно или неявно за мнозина, то тези закони не струват !!! Причината да искам такива закони се вижда вече десетилетия в България !!!
29
6
 
8
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Алооо, троловете на ГЕРБ с много правописни грешки : на вашия, някой си Прани ***, никой не му иска конституция, искат му оставка. Защото всеки трябва да прави само това,което може - учил за маркучи, да поддържа на Доган маркуча. Българите знаят, че конституция писана от престъпници обслужва само интересите на престъпниците..
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конституцията зорлем ни я вкараха в дневния ред. С 200, като на западноевропейски лидери.Шкафчета, пачки, пистолети, бикини, хасиенди, златни векове, тъщи, гласове, фотографи и оператори...всичко потъна в мъглата. Оставка, съд и затвор за всички нарушители на Конституцията, която искат да отменят!