Проектът за Конституция на ГЕРБ с основни грешки

Никъде по света съдът няма право на законодателна инициатива
19 авг 2020 13:28, Ния Христова
99
Проектът за Конституция на ГЕРБ с основни грешки
Снимка: БГНЕС
"Проектът на ГЕРБ за Конституция е писан от експерти, които не са конституционалисти и в него има такъв тип грешки, в които се вижда, че не се познават основни положения на конституционното право. Недоволството към определено управление не е фактор, който да предопределя изцяло нова Конституция". Това заяви в ефира на bTV докторът по конституционно право Симона Велева. 
 
Велева коментира предложенията на ГЕРБ за конституционни промени и евентуалните рискове, които се крият в новите текстове. 
 
Сегашната Конституция има преамбюл, който определя държавата ни като демократична, правова и социална. Според предложенията такъв вече няма.
 
Докторът по конституционно право отбеляза, че преамбюлът е важен и бе категорична, че всеки проект трябва да има основните постулати, въз основата, на които ще бъде приет. 
 
"Това, че България е демократична, социална и правова държава не са пожелателни характеристики. Всяка една дума в Конституцията тежи много", каза тя. 
 
Велева обясни, че обстоятелството, че основните права са винаги в началото на Конституцията, не е случайно. В предложените нови текстове обаче главите са разместени. 
 
"Посланието не е положително, защото показва неуважение към правата, макар че те в своята същина не са променени", допълни тя. 
 
Сред предложенията фигурира и правото на съдии и прокурори да иват законодателна инициатива. 
 
"България е парламентарна република, в което правителството управлява с подкрепата на парламента. При прокурорите и съдиите, които са на експертен принцип, това те да могат да определят политиката на държавата в сферата на медиите, здравеопазването и образованието е въпрос, който автоматично отменя независимостта им. По този начин се нарушава разделението на властите. Никъде по света не съм виждала съдът да има право на законодателна инциатива", обясни Велева. 
 
Тя е на мнение, че прокуратурата няма място в политиката. 
 
Според нея фигурата на президента като обединител на нацията и като еднакво отдалечен от всички власти е таква, че той трябва да бъде арбитър, както и да присъства принципът "властта да възпира властта". При него това се случва през налагането на вето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22"тая" е докто по конситуционно право, а ти какъв си ... Оператор на билологична единица?
26
3
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До menВсички членове в една Конституция имат еднаква тежест, независимо на кое място са. Мястото им може да има значение само като символичен жест, не и като правен.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Член първи на немската конституция е една от 20те причини конституцията на Германия да се сочи за пример за.радикален хуманизъм и е в основата на това Германия да приемаше безочетно емигранти. Така че не я давайте за пример, просто ей така
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мутренски проектОт мутра акъл - от умрял писмо. Не ми трябва мнението ти. Просто веднъж завинаги искам да се отървем от такива като вас.
23
3
 
2
 
! Отговори
мен преди 3 години
До Анонимен 7Той да го внесе веднъж, пък да посмеят да не му го приемат. Нали после ще спат по арестите с месеци.
22
4
 
7
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 19Всъщност е доста по-зле. Допуска елементарни грешки. Дори и някои коментиращи са по-къдърни от тая.
21
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как е възможно тази жена да има самочувствието да казва на хората и на институциите какви са те. Каква е тя. Някаква новоизлюпена които дори не знае носа си да обърше, но иначе поредната добре платена критикарка. Сега трябва да се отговори по някакъв на чин на изключително хитрия и правилен ход на правителството.И кое е най - лесното - да му намираш грешки. То за толкова години не се умориха все грешки да намират. Че и сега така. Поискаха си го , получават си го. Просто и логично.
20
6
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 15Преамбюлът не носи никакви законови норми. Той не "пречи" на нищо.
19
4
 
12
 
! Отговори
Мутренски проект преди 3 години
ББ-Т не прави разлика между конституция и мутранска сбирка. Мисли си: щом мутра може да стои 10 години като премиер, защо съдии и прокурори да не почнат да пишат закони. Толкова му е акъла. С хватки и мутренски изпълнения можеш да напълниш не 1 а 200 шкафчата с пачки по 500 евро (и сигурно е напълнил повече)без никй да разбере, но като предложиш простотии да влязат в основния закон излагаш себе си като необразован, но и цялата нация. Зощото това се гледа под лупа. На мутрата обаче какво му пука?
18
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Емоционални доводи, нищо по същество. Тази уж доцент, а е на нивото на обикновените драскачи на коментари.
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата тази процедура е подигравка със закона и правото, поредното доказателство за неглижирането на правовата държава и управление - тип "полицейски участък". Излизат с твърдението, че се вкарва "нещо", пък после ВНС ще го коригира и оправя. Алооооооо... Сигурно великите юристи, които ще подпишат т.нар. предложение също е срам, все пак би трябвало да са посетили поне една лекция по конституционно право, но по-важното е, че нищо не налага толкова спешно и толкова необмислено да се коригира.
16
3
 
5
 
! Отговори
men преди 3 години
До АнонименНемската конституция започва с член 1. Човешкото достойнство е неприкосновенно.от там нататък следва всичко, и цялта система от закони следва от това изречение.Ако беше обратното да свършва с този член. Да речем член.190 Човечкото достойнство е неприкосновенно. Естествено е че това значи... всичко друго преди този член е с предимство... и ако може чак тогава е нипрокосновенно човешкото достойнство.
15
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Анонимните преписвачи предлагат смесване на съдебната и законодателната власт. Разделението на властите е поругано.Правата на гражданите са на последно място.Премахнат е преамбюла, защото точно той им пречи.
14
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази, като й чета, опитите за разсъждение, как е станала доцент? Тя е изключително неточна в обясненията си.
13
8
 
6
 
! Отговори
ГОСТ преди 3 години
Никой не го интересува твоети 'философско" мнение. ВНС ще решава всички точки в конституцията и то с мнозинство ;професоре;
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Барни предложение за Член Първи от Конституцията. "България е парламентарна монархия управлявана еднолично и пожизнено от Бокаса-1"
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във фейса пишеше, че Барни Ръбъл щял да напише конституцията, а Марияна каквабеше, министърката на туризма, щяла да я преведе на английски. Експерт до ескперта, мила майно льо...
10
13
 
9
 
! Отговори
1 преди 3 години
Основни грешки на "експертката" Велева:1) Преамбюлът не носи никакви законови норми. Той е едно пожелание2) От публикуваните досега предложения никъде не пише да прокурори и съдии да имат такива правомощия. Къде е проектотекста който казва такова нещо?3) България не се управлява "с подкрепата на Парламента". Държавата се управлява от Правителството. Разделение на властите4) Президента е извън основните власти, тъй че той не може да олицетворява принципа "Власт възпира власт"Слаб 2
9
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя тази допусна груба грешка, непонятна за доцент по конституционно право. Каза, че 91 депутата ще могат да променят от тук нататък новата Конституция. Квалифицираните мнозинства са 2/3 или 3/4 (в случая), а не 3/4 + 1. Плюс един важи само за обикновено мнозинство. После ще говори за прецизност в изказа.
8
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те ти булка,Спасов ден.Де гиди,гиди,дряновица неокастрена.Само на симеоновски "експерти "ще ми станат.Тия,герберастите, освен че са прости и некадърни са и с психически отклонения.Кпнституция,А?Селски тарикати искат да се окопават във властта завинаги.Бе народе,що му давате на шопо да ви гази?