Николай Младенов: Нуждаем се от рестарт на политическата ни система

"Дебатът за това трябва да се състои в спокойна среда"
21 авг 2020 09:56, Ния Христова
71
Николай Младенов: Нуждаем се от рестарт на политическата ни система
Снимка: БГНЕС
"У нас има много неща, за които хората да протестират - страната ни все още е най-бедна в ЕС, корупцията, нарушеното чувство за справедливост, здравната система, състоянието на пенсионерите и т.н. Наистина имаме нужда от рестарт на политическата ни система, но рестарт, който се основава на спокоен диалог". Това каза бившият министър на отбраната и на външните работи Николай Младенов в ефира на Нова ТВ.
 
"Притеснява ме, че пътят, по който сме тръгнали в момента, не предполага такъв диалог", допълни той.
 
Според него подобни протести в момента има не само в България. "В много страни в Европа и на други места в света текат такива процеси", посочи той.
 
Младенов е на менине, че въпросът с Конституцията е сериозен и не може да бъде разглеждан набързо и без сериозен анализ. "България наистина има нужда от нова Конституция. Все пак тази, по която работим сега, е писана 90-та година като реакция на края на комунизма у нас и начало на демократичните промени. В нея има много компромиси, които са направени от нейните автори още тогава", коментира той.
 
"Ако наистина искаме рестарт на политическата система, който да промени българския парламентаризъм, съдебната система и функционирането на институциите, има нужда от много сериозен конституционен дебат", допълни още Николай Младенов.
 
"Този дебат е закъснял, но той трябва да се състои в спокойна среда, в която всички мнения се чуват", категоричен бе той.
 
"Влизаме в много труден икономически период, не искам политическата криза, която имаме в момента, да се превърне в междуинституционална", подчерта Младенов. "Рискът обаче от такава криза е изключително реален", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
3
 
! Отговори
измитане преди 3 години
Е точната дума ,а рестарт е ,,селски тарикатлък за наивници,,
1
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нуждаем се от много политици в затворите!Като начало Тиквата, Каскета и Прасето, после, ако и други продължават като тях - също!